Eski Türk Mitolojisi


Jean Paul Poux 1295 - 2009 yılları arasında yaşamış Fransız bir akademisyen. İlk olarak doğu dilleriyle ilgilenmeye başlasa da 1950 lerden sonra Türk tarihi ve dilleri üzerinde derin çalışmalar yaparak peş peşe kitaplar yayımlamaya başlar. 



Vikipediadan öğrendiğim kadarıyla Jean Paul Türkler hakkında yaptığı araştırmalardan sonra şu kanıya varıyor...

Türkler dışarıdan evlenme eğiliminde oldukları ve eşlerini Türk olmayanlar arasından seçtikleri, rastladıkları her kavimle kaynaştıkları, dilleri çok büyük bir çekim gücüne sahip olduğu ve pek çok topluluk da bu dili ve kültürü benimsediği için Türklerle ilgili karakteristik denilebilecek fiziksel [buna biyolojik, ırksal da denebilir] herhangi bir özellik saptama olanağı kalmamıştır. (...) Türklerin hiçbir ırksal özelliği yoktur. Dolayısıyla kendi içinde bir Türk ırkından söz edemeyiz. Belki sadece Orta Asya'nın ücra dağlarından dünyanın herhangi bir yerine, Türklerin damarlarında, eski Türk kanından elmacık kemiklerini çıkık yapan o kandan daha çok, yabancı - Moğol, Çinli, İrani, Sami, Rum, Kafkas, Slav, hatta Afrikalı- kanı akmaktadır. Çünkü Dünyada en çok yayılan ve gittikleri bölgelerdeki yerli halklarla en çok karışan millet Türkler'dir. Türklerle ilgili olarak kabul edilebilecek tek tanım dilbilimsel olandır. Türk; Türk diliyle konuşandır 

Benim okuduğum Eski Türk Mitolojisi çalışması ise tam bir sözlük niteliğinde. Eser ilk olarak Türk kavramına Theophylaktos Simokatta tarafından aktarılan en eski belgelerden birinde geçen T'u-küeler kavramından bahseder. Bu esere göre de Türkler Çin hanedanının egemenliği altında yaşayan bir gruptur. Ancak bazı kaynaklara göre Türklerin Nuh peygamberin oğlu Yafes'in soyundan geldiği bilgisini de atlamaz. Kitabın ilerleyen sayfaları ise bol dipnotlarla ve sözlük olarak ilerler. Tabi sık sıkta Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat-ı Türk sözlüğüne atıf yapar. Kurt, köpek, kartal gibi havyanların kültürümüzde ne anlama geldiği ve kültürümüzle ilgili daha bir çok kavramı Türklerin hangi anlamda kullandığını açıklar.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Kitabı merak ettim. Güzel yorumlama emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yunan mitolojisini absürt olmakla suçlarız ama kurttan çoğaldık demek de çok normal değil sanki. Bu kitap mantıksal geleneksel mitoloji üzerine anladığım kadarıyla. O zaman sorun yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidebildiği kadar eski kaynaklara gitmiş... Daha çok sözlük mantığında ilerlemiş bu nedenle anlatımlar yüzeysel

      Sil