Hatasız Düşünme Sanatı


Fazlasıyla iddialı bir başlık... İsviçre'li yazar Rolf Dobelli'nin kitabından bahsediyorum. Hatasız Düşünme Sanatı kitabında, yapılan hataların tecrübe olarak tanımlandığı pozitif insan anlayışına ters bir şekilde kendi tespitlerini kurallar bütünü halinde yayımlamış.


Bakmayın ön yargılı bir giriş yaptığıma. İnsanları yanlış düşünmeye iten sebeplerin kısa bölümler halinde anlatıldığı ilginç bir kitap çıkmış ortaya. Okunması kolay ve üzerinde uzunca düşünebileceğimiz bölümlerle dolu. Kişisel gelişimcilere ve ekonomistlere şiddetle, sıradanlığı seçenlere de şiddetsiz tavsiye edilir.


Fikir vermesi için kitaptan bir takım bölümler ve alıntılar bırakıyorum. Keyifli okumalar...


Hayatta Kalana Bağlılık


Günlük hayatta başarılar başarısızlıklardan daha fazla görünürlüğe sahip olduğu için, başarı olasılığını, gerçekte olduğundan daha yüksekmiş gibi algılarsınız...


Yüzücü Vücudu Yanılsaması


Kadın mankenler kozmetik ürünleri için reklam yapar. Böylece kimi kadın tüketici o kozmetik ürünlerinin insanı güzelleştirdiğini düşünür. Ama o reklamlardaki kadınların manken olmasını sağlayan şey kozmetik ürünleri değildir.


Sosyal İspat


50 milyon insanın aptalca bir şeyin doğru olduğunu ısrarla iddia etmesi o şeyi doğru kılmaz!


Batık Maliyet Yanlışı


Film berbattı. Birinci saati ardımızda bıraktığımızda karımın kulağına fısıldadım: “Hadi eve gidelim.” Şöyle karşılık verdi: “Dünyada olmaz. Sinema biletleri için 30 euro’yu boşuna vermedik ya.”


Karşılıklılık


Geçenlerde bir kadın barlarda neden artık kimsenin kendisine içki ısmarlamasına izin vermediğini açıkladı: “O kişiyle yatağa girmeye alttan alta kendimi mecbur hissetmek istemediğim için.” Bu çok bilgece. Bir dahaki sefere süpermarkette şarap, peynir, salam ya da zeytin denemeniz için teklifte bulunulduğunda reddetmenizin neden faydalı olduğunu artık biliyorsunuz.


Otorite Önyargısı


Birçok kaza, kaptan pilotun bir hata yapması ve yardımcı pilotun bunun farkında olmasına rağmen sırf otorite inancından dolayı hataya dikkat çekmeye cesaret edememesinden kaynaklandı.


Zıtlık Etkisi


Neden manken kız arkadaşlarınızla birlikte görülmemelisiniz?


Hikaye Önyargısı


Kendi biyografimizden dünya tarihine kadar her şeyi “anlamlı” hikâyeler şekline sokuyoruz. Böylece gerçekleri çarpıtıyoruz, ki bu da kararlarımızın niteliğini etkiliyor.


Geri Dönüş Önyargısı


Bugün 2007’nin ekonomi tahminlerini okuduğunuzda, o zamanlar 2008 ila 2010 yılları için beklentilerin ne kadar olumlu olduğuna şaşırırsınız. 2008’de, finans piyasası içeriye doğru çöktü.


Şoför Bilgisi


Şirket sözcülerini, şovmenleri, gazetecileri, gevezelik edenleri, boş söz üretenleri, beylik lafların işportacılarını gerçekten bilgi sahibi olanlarla karıştırmayın.


Teşvik Hassasiyeti


1947’de Ölü Deniz parşömenleri keşfedildiğinde, arkeologlar her yeni elyazmasını getiren için bir ödül koydular. Sonuç, sayının fazlalaştırılması için parşömenlerin yırtılıp bölünmesi oldu. Aynı şey, dinozor kemiği getirenlere ödül vaat edildiğinde, 19. yüzyılda Çin’de yaşandı. Çiftçiler tam olarak korunmuş kemikleri topraktan çıkardılar, parçalayıp para kazandılar....

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

3 yorum:

  1. Bildiklerimizin farkına varmak tam olarak kitabın hissettirdiği şeydi. Mükemmel tespit 👏👏👏

    YanıtlaSil
  2. Bazı şeyleri fark edebilmek adına güzel bir kitap olabilir. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil