Dünya'yı Yeniden Tasarlamak: The 100


İnsanoğlunun yönettiği bir Dünya ancak bu kadar olur. Her yerde nükleer santraller, kimyasal silahlar, savaşlar ve sonu gelmez iktidar mücadeleleri... Her milletin kendini düşündüğü, başkasına yaşama hakkı tanımadığı Dünya da beklenen son nükleer kıyametle gerçekleşir. Yeryüzünün bir kısmında yaşam biterken tüm medeniyetler de çöker. Bu sırada uzayda bulunan ve yeryüzüne dönme umudu kalmayan 12 uzay yaşam istasyonu birleşerek Ark istasyonunu oluştururlar. 400 kişi ile başladıkları yaşam mücadelesi aradan geçen 97 yılın sonunda, nüfus kontrolü ve acımasız idam cezalarına rağmen 4000'i bulur. Artık Ark istasyonunda daha fazla yaşama şansları kalmamıştır ve yaşamak için sayılarını azaltmak zorundadırlar. Mahkum olan 100 genci Dünya'ya sürgün ederek hem Dünya'nın yaşanılabilir bir yer olup olmadığını öğrenmeye hem de sayılarını azaltmaya çalışırlar.


100 genç yeryüzüne ayak bastığında radyasyondan eser kalmamıştır. Görevleri yeryüzünün yaşanılabilir bir yer olup olmadığı hakkında Ark istasyonuna bilgi vermektir. Ancak gençler kendilerini mahkum eden insanların tekrar başlarına yönetici olarak gelmeleri konusunda ayrışırlar. Bir taraftan kendi içlerinde liderlik mücadelesine girerken diğer taraftan yeryüzünde dünyalıların da yaşadığını öğrenirler. Şimdi dünyalılardan korunmak ve hayatta kalmak için birlik olmak zorundadırlar.


Dizi Kass Morgan'ın The Hundred isimli kitap serisinden uyarlanmış. Beş sezonluk dizi toplamda yetmiş bir bölümden oluşuyor ve her bölüm yaklaşık olarak kırk dakika. 

Her bölümde farklı bir heyecanı izliyor ve bir sonraki bölümü merak ederek bitiriyoruz. Verilmek zorunda olunan acımasız kararlar, fikir ayrılıkları, iyi insan olmak ile doğru karar verme konusundaki ikilem, kendi halkın ile doğru olan arasındaki sıkışmışlık ve intikam hırsı dizinin genel teması. Bunların yanında bu günkü tecrübemizle Dünya'ya yeniden gelip sıfırdan başlasak, hangi sorunlarla karşılaşabileceğimizin ön görüsü yapılıyor.  


Dizi ağırlıklı olarak genç ve güzel sağlık memuru Clarke, bence daha güzel olan Raven, Bellamy ve Octavia kardeşler üzerinden ilerliyor. Ancak bu baş karakterlerin yanında fazlasıyla yardımcı hikaye ve etkileyici karakterlere sahip geniş bir oyuncu kitlesi var. 

Diz hem görselleri hem de hikayeleri ile izleyicisini etkilemeyi başarıyor. Bizim dizi sektörümüze göre fazlasıyla üst düzey olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak şiddet içerikli olduğunu da belirteyim. 


Artık bizim diziler beni sarmıyor farklı hikayeler izlemek istiyorum diyenlerdenseniz mutlaka göz atmalısınız.

Keyifli seyirler.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

10 yorum:

  1. Enteresan bir kurgusu varmış. Merak ettim.

    YanıtlaSil
  2. Pek dizi izleyen biri değilim ama konusu ilgimi çekti.Bunu değerlendireyim. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi izlemeyi sevmiyorsanız mini dizileri deneyin bence. Bu fazla uzun gelebilir. Teşekkür ederim

      Sil
  3. Merhaba,
    Eğer bir diznin ya da filmin kitabı varsa okumasan izleyemem ben kaç hafta kitaplarını bitirmek için uğraşmıştım the 100 ı izleyebilmek için :) Bana kalırsa kitaplarına da bir gözatın derim . Diziyle aralarında konu dışında birçok farklılık var :) Çok uzun bir yorum oldu belki ama evet yurtdışı dizileri konu itibariyle daha enteresan ve ilgi çekici geliyor bana.
    Güzel bir yazı olmuş, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Bu konuda çok farklıyız seninle. Bende seri kitaplara başlayamıyorum. Bu önyargımı kırabilir miyim bilemiyorum.

      Bu arada uzun ve bilgilendirici yorumun için çok teşekkür ederim. Sevgiler

      Sil
  4. İlk kitabını okumuştum , dizisini izler miyim şimdilik bilmiyorum ama aklımızın bir köşesine not edebiliriz , teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi izleme alışkanlığın varsa deneyebilirsin ama senin tarzın olduğunu sanmiyorum. Hani şiddet savaş filan varya 🤔 Ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. Dizilere biraz uzağım , ilgi çekici bir kurgu. İzlemek istiyorum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarla aranız iyiyse romanını da okuyabilirsiniz. Seri kitapları okumak yerine dizisini izlemek daha kolay geliyor bana :)

      Sil