Felatun Bey ile Rakım Efendi - Ahmet Mithat Efendi


Merhaba sevgili okur. 

Ahmet Mithat Efendi'nin Türk klasiklerinde yer alan ve Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşanan "batılılaşma algısı" üzerine yazılmış güzel bir romanıdır Felatun Bey ile Rakım Efendi. Gelin hep birlikte irdeleyelim bu güzel romanı.

Felatun Bey Beyliğinden de anlaşılacağı üzere tam bir batı hayranıdır. Zengin bir ailenin çocuğudur ve batılılaşmayı eğlence kısmından yakalamıştır. Pazartesi erken kalkamadığı için salı hava kapalı olduğu için çarşamba güzel havada mesire yerlerinde gezmeyi tercih ettiği için işe gitmez. Anlayacağınız hali vakti yerinde tam bir ateş böceğidir. Rakım Efendi ise Efendi kısmından anlaşılacağı üzere zıt karakterdir ve hikayemizin karıncasıdır. Batılılaşmayı ilim irfan kısmından yakalamıştır ve verdiği eğitimlerle gün geçtikçe ekonomik durumunu güçlendirmektedir.

Bu özette bile Felatun Beye burun kıvırırken Rakım Efendiye hadi koçum durumunu yaşayanlardansanız şanslısınız. Çünkü yazar Felatun Beyin başına para avcısı bir kadın musallat ederek tüm varlığını yok ederken, Rakım Efendiye yanına köle olarak aldığı güzeller güzeli Canan ile çıkarsız, saf bir aşk yaşamayı ihsan edecektir. 

Romanla ilgili son olarak Ahmet Mithat Efendinin anlatımından bahsedelim. Roman bana Araba Sevdası'nı okuduğum sıralarda tavsiye edilmişti. Her iki romanı karşılaştırdığımda Araba Sevdası'nın daha espritüel bir dille yazıldığını ve okuyucusunun içini gıdıkladığını söyleyebilirim. Ahmet Mithat Efendinin ayrıcalığı ise ara ara anlatımı kesip, okuyucuya hitap ederek yaptığı yönlendirmelerinde saklı. İşte bu içtenlik romanın akıp gitmesini sağlıyor.

Son söz olarak; Nedir Allah aşkına bu zenginlerle alıp veremediğimiz? Yoksa tekne motorunun denizde çıkardığı dalgayı anlayamadığımız  için mi tüm kızgınlığımız? (anlaşılmadıysa koyu yazan yere tıklayın) Düşünün bir kere paraya pula ihtiyacımız olmasa hangimiz sabahın köründe kalkıp da işe gider.? Zenginler, sizde biraz usturuplu yaşayın, ihtişamlı hayatınızı gözümüzün içine sokmayın. Sizleri yaptığınız sosyal sorumluluk projeleriyle tanımak isteriz....

Hepiniz sevgiyle ve bol kitapla kalın.



Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

10 yorum:

  1. İlk anlatırken ateş böceği olayım demiştim ama romanda baya sıkıntı yaşamış bizim ateş böceği :) Vaz geçtim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, romanın sonlarına doğru durumlar perişan... en güzeli biz çalışmaya devam edelim 😊

      Sil
  2. Of Of of neymiş o dalga öyle.. köpürmesi hele.. anlayamazsınız diyor çocuk.. breh anasını !.. :)

    Hikaye ise bildik ağustos böceği - karınca ikilisi :) Bu arada realitede, bahis ettiğiniz bu iki yazarın yaşamlarının aynen Felatun bey ile Rakım efendinin hayatından farkı yok. Araba Sevdası yazarı Recaizade Mahmut Ekrem' e miras kalan epey yüklü parayı nasıl şık giyimle, faytonlara atlayıp gezmekle, yeme içmeyle har vurup harman savurduğunu, diğer yandan ise Ahmet Mithat Efendi' nin Beykozda satın aldığı araziden çıkan suyu "sırmakeş" adını vererek şişeleyip sattığını, sonra da Beykoz' da bir yalı satın aldığını hayretle okudum. Bir roman iki gerçek hayat..

    Bugünün ilginç notuydu benim için. Teşekkürler paylaşımınıza..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklayıcı ve çok güzel yorum yapmışsınız. Yorumunuzun üzerine yazacak bir şey yok bence... teşekkür ederim 😊

      Sil
  3. Yazınızı Topluluğumuzda görmek isteriz Sayın özer bey Leyleğin ömrü lak lak yaparak geçermiş Zenginin malı çeneleri yormakta velhasıl kelam Zenginde oda ayrı Sosyal sorumluluk adı altında hangimizin kolunda rolex saat hangimizde marka çanta var yarışı orası,da Neyse efendim Bir not edeyim bari ama şuanda okuduğum kitap çok iyi bir ara bakayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin kitap tavsiyelerini dikkate alıyorum zaten, okuduğun kitabı da paylaşınca kaydederim. Yazıyı da paylaştım, sevgiler... :)

      Sil
  4. Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olmama ve çok kıymetli bulmam gerekmesine (öyle bir algı var) rağmen ısınamadığım kitaplardan biri :) Hiçbir mecburiyetin olmadan okuman takdire şayan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ödev olarak verilmiş olsa ben de zorlanırdım. Ama zevk için yüzeysel okuyunca tadı damağımda kalıyor. Kemal Sunal filmi izlermiş gibi. Hızımı alamadım ve yine o dönemden bir kitap okuyorum :)

      Sil
  5. Bence Türk Edebiyatının ilklerinden olmasıyla da ayrıcalıklı olan bu eser, dilinin ağırlığına rağmen güzeldir , Araba Sevdası da güzeldir o ayrı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma ya Talat ve fitnatın aşkı da ayrı bir güzelmiş :d

      Ara ara o dönemleri de listeye almaya karar verdim...

      Sil