Ölümcül Kimlikler



Seçme şansımız olmadan dünyaya geliyoruz. Din, dil ve ırk seçimi yapamadan hayata başlıyoruz. Eğer şanslıysak ya da herhangi bir kaygımız yoksa bizim için tanımlanan hayatı koyduğumuz hedefleri başarma çabasıyla yaşayıp gidiyoruz. Bazen de içimize işleyen bezginlikle her şeyi boşverircesine yaşıyoruz. 

Peki ama kan uyuşmazlığı olduğunda ne yapacağız? İçinde yaşadığın toplumu terk etmek çözüm olabilir mi? Üstelik başka bir coğrafyada tüm sorunlarından arınmış bir şekilde hayallerinin peşinden koşmak mümkün mü?

Amin Maalouf 1998 yılında yayınladığı Ölümcül Kimlikler kitabında bu konulara kafa yoruyor. İnsanın aidiyet hissinin sorgulanmasını sorguluyor. Lübnan da doğan, ana dili Arapça olan Maalouf Hristiyanlığı benimsiyor ve 22 yıl Fransa da yaşıyor. Belki de kendi yaşamından yola çıkarak insanın aidiyet seçimine zorlanmasından duyduğu rahatsızlığı neredeyse her satırında dile getiriyor. Ötekileştirme çabasını derin derin irdeliyor. Dinlerin daha doğrusu din adamlarının toplum üzerindeki ötekileştirme çabasına ve baskısına değiniyor. Sonunda yasakçı yaklaşımlar nedeniyle insanın bir aidiyete zorlandığı ama aslında dünya vatandaşlığının ön plana çıkarılması gerektiği gibi çıkarıma ulaşıyor. 

Hemen hemen herkesin bir fikrinin olduğu konuda, insanı yormayan, düşünmeye sevk eden ve okunmaya değer bir kitap. 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

16 yorum:

  1. Sevdiğim bir yazar, bu tür kafa yorduran kitapları seviyorum, listeme ekledim, teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Henüz hiç deneyimlemediğim bir yazar Malouf... Meraktayım.

    YanıtlaSil
  3. Önemini ve güncelliğini kaybetmeyen konular..

    YanıtlaSil
  4. Çok sevilen bir yazar, ben ara ara okuyorum ama beni pek çekmiyor yazdıkları

    YanıtlaSil
  5. Hiç okumadığım yazarlardan biri, düşündüren kitaplar güzel olur genelde:)))

    YanıtlaSil
  6. seri olarak okuyacağım kitaplarını, aklımda yani, bu kitabını görmemişim fakat aile içinde bu aidiyet- göçmen, muhacir - muhabbetini uzun yıllardır tartıştığımız için dikkatimi çekti, teşekkür ederim paylaşım için.

    YanıtlaSil
  7. Okunacak listesi dağ gibi büyüyor. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil