Motivasyon & Öz Disiplin


Motivasyon, insanı amacına ulaştırmak için harekete geçiren güç olarak tanımlanıyor. Aslına kelime anlamıyla tam olarak amaca ulaşmak için yapılan çabaların toplamına deniyor. Öz disiplin ise hedefinize ulaşmak için yapmanız gereken davranışların görev bilinciyle hayatın olağan akışına yerleştirilmesi anlamı taşıyor. 


Hedefe ulaşmak için motive olmak elbette önemli. Ama mental yorgunluk yaşadığın her yerde motivasyon kaynağı bulmak zor olabilir. Oysa öz disiplinde sürekli olarak kendinize gaz vermek zorunda kalmazsınız. Günlük hayatınıza yerleştirdiğiniz rutinlerinizle gelişmeye devam edersiniz. 


Amaca ulaşmak kavramı başarıyla da özdeşleştirilmemeli. Çünkü bir çok yerde başarı, otoritenin değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Öz disiplinle hedeflerinize ulaşarak kişisel gelişiminizi tamamlasanız bile başvurularınız olumsuz sonuçlanabiliyor. Bu durum kişinin başarısız olduğu sonucunu doğurmamalı. Otoritenin mutlak doğru ve hatasız tercihler yaptığı yanılgısına düşmemeli. Tarihte bir çok ressamın, yazarın ya da müzisyenin değeri öldükten sonra anlaşılmamış mıdır? Peki bu insanlar yaşarken başarısız mıydılar?

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Tabii onların değeri geç anlaşılmış ama ben kendim için yaşarken de değerim bilinsin isterim. :)
    Motivasyon ve özdisiplin kavramlarını hiç aynı perspektifte düşünmemiştim, güzel geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim istemez ki yaşarken değer görmeyi rahat ve huzurlu bir hayat sürmeyi. Tamam maalesef hırs, kıskançlık, çekemezdik... Hayatın gerçekleri bunlar :))
      Onun için önemli olan bence insanın kişisel gelişimine odaklanmasıdır

      Sil
  2. Öz disiplin olmadan maalesef bir yere varılamıyor. Ne güzel yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Emin olamadım ama öz disiplin sanki daha öncelikli gibi geliyor Bir Tutam Karınca

      Sil
  4. disiplin motivasyonla birleşirse başarı gelir fakat başarıyı değerlendiren yetke kimdedir ?asıl önemli husus budur. Binaenaaleyh öyle bir şey işte :)

    YanıtlaSil