Arıza Babaların Çatlak Kızları


Ayten Kaya Görgün'ün ilk romanı Arıza Babaların Çatlak Kızları 2011 yılında yayımlanır. 1980'li yıllarda Samsun Asfaltından Ankara'ya giriş yaparak mahalle kuran, evinde çeyiz hazırlayarak koca bekleyen, kola şişelerine su doldurup buzdolabında saklayan, daha az sefil olmakla övünen, yetersizliklerini veya hayallerini gizlemeyi ustalık sanan yurdum fakir insanının hikayesini anlatır. 


Yazar yolda, iş yerinde, otobüste tacize uğrayan,  mahalle baskısıyla, kıskanç arkadaş veya kız kardeşle mücadele etmek zorunda kalan, babadan, eşten, sevgiliden, kardeşten şiddet gören kadınları anlatma gayretindedir. Hikayede tasvir edilen erkeklerin tamamı mankutlaşmış, duyarsız ve cahildir. 


Yaklaşık 200 sayfalık bu kısa hikayede, dışarıdan bir anlatıcının sindirilmiş kadınların yaşadıklarını hızlıca ve yüzeysel anlatıp geçmesi, hikayeyi gazete kupürüne dönüştürmüş ve fazlasıyla sıradanlaştırmış. Daha sakin anlatımla duygusal travmalar üzerinden ilerleyebilirdi.

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Görürsem pas geçmem, yine de merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın okurlar kitabı çok daha fazla içselleştirebilir. Günümüz yazarlarını okuyan biriyseniz kitaba da şans verebilirsiniz

      Sil
  2. Konu ürpertici. Belki şans verilebilir. Okuma perspektifiniz ilgi çekiciymiş. Bundan sonra elimden geldiğince takipte kalacağım. :)

    YanıtlaSil