Halide Edip Adıvar'ın Handan'ı psikolojik olmasından mıdır yoksa yayın evinin eseri tamamen sadeleştirmek yerine dipnotlarla açıklamayı tercih etmesinden midir bilemiyorum ama oldukça zorladı beni.
Aslında kitabın konusu güncelliğini hiç bir zaman yitirmeyen kadın erkek ilişkisine dayanıyor. Kendini her yönüyle geliştiren ve kültürlü bir kadın olan Handan'a Nazım ismindeki hocası aşık oluyor. Abdulhamit'e muhalif Jön Türklerden olan Nazım'ın kendisine olan aşkına, eş yerine dava arkadaşı aradığı gerekçesiyle karşılık vermiyor Handan. Sonra kültürsüz ama zengin biri olan Hariciyeci Hüsnü Paşayla evleniyor ve Avrupa'ya yerleşiyor. Nazım muhalifliğin neticesi düştüğü hapishanede intihar ederken Handan'a mektup bırakıyor. Handan ise bu sırada Hüsnü Paşayı etkisi altına almaya çalışıyor. Baskılardan bunalan Hüsnü Paşa huzuru başka kadınlarda bulmaya çalışıyor. Handan ise başka kadınları öğrenince neye uğradığını şaşırıyor ve kafayı yiyor.
Toplam 66 mektup derlemesi olan romanda daha pek çok irdelenmeye değer yan hikaye var. Üstelik Osmanlı'nın son dönem toplum psikolojisine merak duyanlar için de fazlasıyla ip ucu barındırıyor. Ama kafa dağıtıcı bir şeyler arayanlar için dipnotlar fazlasıyla okuma hızınızı düşürecek ve dikkatinizi dağıtacaktır. Belki tam sadeleştirilmiş basımları tercih edilebilir.
Kitapla kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder