Etkileyici Bir Çırpınış Hikayesi - Unorthodox


Dünyanın en zor hissi; kendini ait hissetmediğin yerde bulunma zorunluluğudur der Dostoyevski. Belki de bu acıyı en iyi hissettirebilen film/dizilerin başında gelir Unorthodox. Büyüsünü tanımlanamaz bu acıdan alır. 

4 bölümden oluşan mini dizi, Mart 2020 tarihinde Netfilix platformunda gösterime girmiş ve Alman - Amerikan ortak yapımıymış. Deborah Feldman'ın 2012 otobiyografisinden esinlenilerek çekilmiş. Ayrıca Avrupa da yaşayan Aşkenaz Yahudilerinin 1000 yıldır kullandığı dil olan Yidişçe de çekilen ilk netfilix dizisiymiş. 


Dizi katı bir ortodoks tarikatının içerisinde annesiz büyüyen ve evlendiğinde tüm sıkıntılarının biteceğine inanan bir kızın çırpınışlarını gözler önüne serer. Evlendiğinde de aradığı mutluluğu bulamayan kahramanımızın sudan çıkmış balık tavrıyla hayata tutunma çapasını irkilerek izletir. Bunun yanında tarikata safça inananlarla, bu safların duygularından güç devşirenleri ve iki yüzlülerin yer yer sinirleri zıplatan bazen de trajikomik yaşamlarını ürpertiyle ekrana taşır.

Daha önce oyunculuğunu hiç görmediğim Shira Haas da bu diziyle adından söz ettirmeye başlamış. Asi tavırlarının yanına sıkıştırdığı masumiyeti ve her iki dünyayı da yansıtan eğreti giyim tarzıyla çok iyi performans sergilediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle başka bir dünyaya açılırken hata yapıyor olma korkusu ve içinde yaşadığı ürperten gel-gitlerini çok iyi yansıtmış. Eşi rolündeki Amit Rahav ve tarikatın uçarı, kuralsız ve fırlama fedaisi rolündeki Jeff Wilbushch ta diziye oldukça renk katmış.


Mahalle baskısı adıyla bir dönem çok adını sıkça duyduğumuz olayın daha spesifik ve katı bir grupta, üstelik yaşanmış bir hayat üzerinden anlatılması, izleyenleri etkileyecek belki de kendilerinden bir parça bulmalarını sağlayacaktır.

Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

7 yorum:

  1. İyi ki eklemişsiniz umarım izleme fırsatı da bulursunuz...

    YanıtlaSil
  2. İlk 2 bölümünü izledim, sürükleyici ve etkileyici buldum. İnanç adı altında yapılanlar şaşırtıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve ürpertici. Kalan bölümlerini de izleyin bence

      Sil
  3. Paylaşıma teşekkürler... listeme ekliyorum...

    YanıtlaSil