Vakıf Serisi 3 - İkinci Vakıf


Bu yazıya tesadüfen gelenler için kısa bir bilgilendirme yapmalıyım. Okuyacağınız yazı, bilim kurgunun atası olarak bilinen Isaac Asimov'un Vakıf serisinin üçüncü kitabı olan İkinci Vakıf romanını kısaca tanıtmaktadır. Sonra vay efendim yazınız havada kaldı, pek bişey anlayamadım demeyin. Ama ben bilim kurgu severim, bu seriyi de merak ettim diyenler varsa da önceki iki yayına giderek uzay yolculuğumuzda bize yetişebilirler
  • Vakıf (İthaki Yayınları) / İmparatorluk (Altın Yayınları)
  • Vakıf ve İmparatorluk (İthaki Yayınları) / Altın Galaksi (Altın Yayınları)
  • İkinci Vakıf (İthaki Yayınları) /Gizli Tanrılar (Altın Yayınları)
  • Vakıf'ın Sınırı (İthaki Yayınları) / Galaksi Çöküyor (Altın Yayınları)
  • Vakıf ve Dünya (İthaki & İnkılap Yayınları) 
  • Vakıf Kurulurken (İthaki Yayınları) / İmparatorluk Kurulurken (Altın Yayınları)
  • Vakıf İleri (İthaki Yayınları) /Erişilmez İmparatorluk (Altın Yayınları)

 İkinci Vakıf // Gizli Tanrılar

Vakıf ve İmparatorluk kitabının sonunda galaksinin en ücra köşesine kurulan Vakıf devletinin, Katır'a yenilmesiyle beraber ikinci bir Vakıf devleti olduğunu öğrenmiştik. Aslında dört yüz yıl kadar önce Hari Seldon galaksinin iki ucuna iki devlet kurmuş, fizikçilerden oluşan birinci Vakıf devletini herkese açık tutarken ikincisini tamamen gizlediğini anlamıştık. Bu kitapla beraber Katırın ikinci vakfı arayış serüvenine dahil oluyoruz.

Katır'ın galaksiye hakim olmasıyla ikinci vakfın varlığı tehlikeye girer. İkinci vakıf devleti ise bireysel tehlikeyi hesaplayamadığı için Katır'a hazırlıksız yakalanır ve tek gücü olan gizliliğine sığınır. Katır'ın arayışları sırasında ise önce Bayte Darel isimli birinci vakıf üyesi bir kadın Katır'a beklemediği bir darbe vurur, hemen ardından durumdan faydalanan ve zaman kazanan ikinci Vakıf devleti Katır'ı yenerek ortadan kaldırır. Bu durum, birinci vakfın özgürlüğünü tamamen kazanması anlamına gelse de ikinci vakıf ve gücü ortaya çıkarmıştır. Zihin kontrolü. Ayrıca ikinci vakıf Hari Seldon planında Katır nedeniyle oluşan sapmadan kurtularak tekrar plana dönmek ister. Ancak teknolojik bakımdan çok daha güçlü olan birinci vakıf yönetimi, ikinci vakfın kendisini kontrol etmesine karşı çıkar. Bu nedenle iki vakıf arasında savaş çıkar ve görünüşte savaşı kazanan birinci vakıf devleti, ikinci vakfı ortadan kaldırır. Birinci vakıf tekrar galaksinin en güçlü devleti olma yolunda ilerlerken ikinci vakıf, planının işlemesiyle tekrar gizemine kavuşur ve kabuğuna çekilir. Ancak ikinci vakfın yok olmadığından ve birinci vakfın göstermelik gücünden şüphelenen bir kişi vardır.  

İki yüz yetmiş iki sayfalık serinin üçüncü kitabı, zihin kontrolüyle neler yapılabileceği üzerinde aydınlanma yaşatırken, bu güce karşı nasıl durulabileceği üzerinde de derin derin düşünmenize neden olacaktır. 

Salt bilim kurgu ancak bu kadar olabilir...

Selametle kalın...  
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Önceki iki yazıyı okuyup sonra bunu okumayı düşündüm ben de. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitaplarin filmi de cekildi mi acaba, ilginc olur 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisi olacakmış diye haberler vardı ama olup olmadığını bilmiyorum.

      Sil