Özgün Bloglar, Tehlikenin Farkında mısınız?


Dün internette gezinirken 40 KB büyüklüğünde Blogger Konu Botu isimli bir uygulama gördüm. Uygulamanın boyutunun küçük olduğuna bakmayın, işlevi çok önemli. Bizzat kendim, kendi blogumda test ettim. Özetle sonu .blogspot.com ile biten bütün blogların içeriğini üstelik görselleri ile birlikte, xml dosyası olarak çekebiliyor. Hadi daha açık söyleyeyim, ÇALIYOR. Yani kopyalamayı engellemek için farenin sağ tuşuna koyduğunuz engelleme de bir işe yaramıyor.

Yazılımcı sitesinde, uygulamanın blogunu wordpress' e taşımak isteyenler, tema düzenleyenler ve şifresinin unutanlar için yazıldığı söylenmiş. Yani blogger zaten blog sahiplerinin kendi içeriklerini yedeklemesine izin veriyordu. Bu özelliğe "şifresi unutulan bloglar" gerekçesiyle eklenen özellik ise bir ağaç dikmek için tüm ormanı yakmaya benzemiş.  

Gerekçe ne olursa olsun özgün blog yazarları için hiç iyi bir uygulama değil. Özellikle de teknoloji, haber ve hikaye yazarları için. Günün birinde kendi blogunuzun klonuyla karşılaşabilirsiniz.    

Son söz olarak, eğer içeriğinizi çalan bloglar amatör bloglarsa endişelenmenize gerek yok. Zaten google algoritmaları çalıntıyı tespit ediyor. Bu durum içerik çalan site için fazla yaşayamayacağı anlamına geliyor. Ama içeriğiniz size göre çok daha fazla trafik alan yani google tarafından daha hızlı indexlenen sitelerce çalındıysa sorun yaşıyorsunuz. O siteler google aramasında sizin konunuzla sizden daha üst sıralarda görünebiliyor.

Bir de uygulamayı kötü niyetle kullanmayı düşünen arkadaşlar için bilgilendirme yapalım. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun ilgili maddeleri. Okumadan geçmeyin.

Selametle kalın.

Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, hapis cezasının üst sınırı beş yıl olup, adlî para cezasına hükmolunamaz.

Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Hak sahibi kişilerin izni olmaksızın, alenileşmemiş bir eserin muhtevası hakkında kamuya açıklamada bulunan kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bir eserle ilgili olarak yetersiz, yanlış veya aldatıcı mahiyette kaynak gösteren kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı, tanınmış bir başkasının adını kullanarak çoğaltan, dağıtan, yayan veya yayımlayan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

54 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Keşke moda olmasa böyle şeyler...

      Sil
    2. Sabah da bir bloger arkadaşın yazısının kopyaladığına dair bir yazı okumuştum da denk geldi bu yazı da onun üstüne.Tabi ki çalmayı onaylamak mümkün değil :(

      Sil
  2. Daha dün gördüm bir arkadaşımızın bu konudan muzdarip olduğunu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçeriği korumak gerçekten çok zor ama çalıntıyı tespit ettiyse yukarıdaki kanun maddelerini de ekleyerek uyarı maili atsın. Yeterince korkutacaktır.

      Sil
  3. Kişisel blog sahibi olanlar bir zorlukla daha karşı karşıya kalıyorlar. Yazık saniyeler için de bu işler bu kadar kolay olmamalı. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef adaşım. İçerik üretemeyen adamlar emek hırsızlığına yöneliyor. Ee kolay değil tabi bilgi sahibi olmadan içerik üretmek.

      Sil
  4. Bir de şöyle bir şey var, o bloglar bizden daha ön sıralarda çıkıyor, diğer sitelerdeki yazıları çalan siteler, yazının orjinalinin bulunduğu siteden daha ön sıralarda çıkıyor. Bu, her şeyden önce kul hakkına girer. Tabi bu tür uygulamaları kullananlar öbür dünyayı hiç düşünmüyor. Google bu olaya bir an önce bir çare bulmalı, aslında çaresi var Google'a şikayet edilebiliyor ama içeriğin kaldırılması günler belki de aylar sürebiliyor.
    Elinize sağlık faydalı bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan çalmayı düşünen kişinin kul hakkını filan önemsediğini sanmıyorum. Bloguna ciddi emek harcayan ve özellikle de blogundan para kazanma hayali olan yazarların kesinlikle blog yazılarını lisanslamaları gerekir.

      Bu konuda içerik ve blog nasıl lisanslanır, içerik hırsızlığına karşı neler yapılabilir konusunu araştırıp güzel bir makale yazılabilir. Zamanın varsa bu da senin konun olsun.

      Sil
    2. Evet abi çok haklısın, bunu yapanlar zaten Allah korkusu veya kul hakkı'nın ne olduğunu bilseler zaten yapmazlar, Aslında güzel fikir abi bu konuda bir araştırma yapmam gerek, fikir için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Çok çirkin şeyler bunlar. Bugüne dek hiç yazım çalındı mı bilemiyorum ama blogger arkadaşlardan zaman zaman bu tarz şikayetler okuyorum. Umarım bu konuda daha caydırıcı önlemler en kısa zamanda alınır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarınızın çalınıp çalınmadığını anlamanın en iyi yolu kendi yazı başlığını arama motorlarında aratmaktır. Ben bir blog yazısının ünlü bir haber sitesi tarafından kendi yazılarıymış gibi yayımlandığını gördüm.

      Umarım alınan tedbirler gerçekten uygulanır.

      Sil
  6. Ben bir hikaye bloğuyum 😊 Sanırım üzerime alınabilirim. Şaka bir yana. Zaten uzun bir süredir hikaye yazamıyorum. Sorun tam da bu. Hikayelerim çalındı ve başka bir blogda yayınlandı. Allah'ın sevgili kuluymuşum ki denk geldik 😊 Ben hikayelerimin telif haklarını alıyorum. Durumu kendisine anlatınca, arkadaş yeterince korktu zaten ve bloğu kapattı. Umarım tekrarlanmaz. Gerçekten sinir bozucu. Sanki benimle birlikte uykusuz kalmış. Yok öyle beleşçilik 😊
    Ama sizin de dediğiniz gibi bir çözüm bulunmalı artık. Çok can sıkıcı bir durum bu. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki daha yakalayamadığın beleşçiler vardır. Öyle hemen rahatlama bence. Ayrıca o hırsıza blogunu kapattıracak ne söyledin merak ettim 😀

      Sil
    2. Hikayelerimin telif haklarını aldığımı ispatladım. Zaten arkadaş 15-16 yaşlarında bir çocuktu. Ailen böyle bir şey yaptığını duysa, sana dava açsam, ne yapacaksın diye sorunca zorluk çıkarmadı 😀

      Sil
    3. Ailesiyle korkutmak çok zekice 😀😀😀

      Sil
  7. Berbat bir şey cidden.. Bloğumda sağ tıklanamayan fare imleci koymuş olsam bile rahat değilim elbet. Benim gibi şiir ve öykülerini yayınlayanlar için cidden tehlike.. copyscape.com adresinden, blog adresinizi yazarak yayınların başka bir yerde kullanılıp kullanılmadığını test edebilirsiniz. Ama umarım etrafımızda iyi niyetli insanlar olsun.. 🙏 Teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ettiğiniz site güzelmiş. Teşekkür ederim bilgilendirme için

      Sil
  8. Hikayenin Başka bir boyutundan ben bahsetmek istiyorum. Kolay ve basit anlatılmalı ben bir çok şeyi bilmiyorum mesela X kişiye gidiyorum okumak için kafam oluyor tarhana çorbası 5 6 konu yazılmasından sa sadece bir konuya odaklanıp uzatılmadan aynı senin gibi bizlerde anlayabilelim :( Benim sorunumda bu mesela karma karışık anlatan o kadar çok ki Bir bakıyorsun Destansı bir yazı içeriğine bakıyorsun Mercimek çorbası kıvamında tüm duyanlar gelmiş :))) Nasıl örnekler veriyorum belirsiz Sayın özer bir ara bir kaç sorum olacak size... Başınızın belası Mayıs kulu....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Özer'in müsaadesi ile ben de sana bir şey sormak istiyorum Mayıs. Ben o karmakarışık yazan X şahıslar arasında mıyım? Eğer cevabın evet ise bir de öneri rica etsem? 😀

      Sil
    2. İlknur Şimdi benim bakış açım Bu tarz teknik konular içindi Kolay ve basit kısmı terimlerin kolaylığı Bazı terimleri tam vakıf değilim Çok fazla bilgisayarın panelleri donanımlarını anlatıldığında ben anlamıyorum 5,6 Konu gelince Daha basit olmalı ben işin teknik kısmını bilmiyorum Yeni panel geldiğinde bile tüm yorumlarım gitti Öğrenme süresi aşaması kolay değil birde teknik kısmını 5,6 konu şekilde yazıldığını düşünürsen umuyorum Anlatabilmişimdir. Seninle konu bağdaştırmadım. Ama senin zaten hikayelerin var gayet keyifli Onun yanı sıra 5,6 lik bölüm bir şey yok bildiğim kadarıyla :)

      Sil
    3. Hmm anladım canım. Teşekkür ederim cevap verdiğin için 🙏😀

      Sil
    4. Mayıs bu gece misafirlerim vardı onun için bakamadım bloga. Kusura bakma, yarın tüm soruları cevaplarım anladığım kadarıyla. Sevgiler...

      Sil
    5. Blog resmi kurum olma yolunda ilerliyor. Hayırlısı bakalım 😀😀😀

      Sil
    6. hahahahhahahaha Evet ama ben Sayın özer diyorum :)Çok güldüm ama Size Bir soru sordum Resmi makamdan alamadım cevabımı Sayın Özer Sizin Blogunuz size sormuştum hatırlatırım :) Resmi makam siz oluyorsunuz... Yukarıya Bakınız Yazıda size ait :) Cevap kısmı lütfen alayım ....

      Sil
    7. 😁😁😁 Yalnız ben yukarıyı tekrar okumama rağmen ne sorduğunu anlamadım. Bu gün çok yoruldum, beynim durdu sanırım 🤔

      Sil
    8. Sonra sorarım O kafa yorgunluğunu bildiğim için Sonralar kaçmıyor sorulur...

      Sil
    9. Çok incesin, teşekkür ederim 😊

      Sil
  9. Bu uygulama bloggerin kendi uygulamasımı? Ben onu anlayamadım sanırım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır Zehra hanım bloggerin kendi uygulaması değil. Bir programcının yazdığı uygulama. Maalesef kötü niyetle kullanıma açık

      Sil
  10. Çok teşekkür ederim bilgilendirme için. Çok kötü tabii o zaman :( Demek ki bazen çok fazla anlamamak da iyi oluyor :). Kurcalamıyorum en azından :)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Allah dan özgün makaleler yazıyorum
    hocam sitem yeni ziyaret edebilir misiniz
    yorumlarınız benim için önemli.
    www.ihtiyachanem.net

    YanıtlaSil
  12. Yazık yaa o kadar çaba harcayıp yazılıyor bir kodla alnıyor.

    YanıtlaSil
  13. yeni bir blog olarak zorluklarla karşılaşacagımı biliyordum ama bukadar kolay bana zorluk çıkaracaklarını tahmin edememiştim öğrendim çok güzel bir blog burası takipteyim bu sayede bende kendime yeni şeyler katabilirim bence tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. İlk fırsatımda blogunuzu ziyaret ederim

      Sil
  14. Yazınızı tesadüfen gördüm. ucun.net diye bir site var yığınla yazımı çalıp yayınlamış sitesine GoDaddy'ye olsun Google'a olsun şikayet ettim ama Google sadece bir yazıyı Google aramalarından kaldırdığını bildiren bir mail attı. Diğerlerine de şikayetimi tekrarlayacağım. Birçok blogger arkadaşın da yazısını gördü sitede bunu paylaştığım bir blogger arkadaş ama... Ne olur ne olmaz kontrol edin yazılarınızı derim mevzu bahis siteden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim uyarıların ve bilgilendirmen için. Eminim yorumunuzu gören herkes kontrol edecektir. Bu arada momentos un yorumunda belirttiği siteyi de kullanabilirsiniz. Birde sadece googleye şikayet etmekle yetinmeyin, siteye de mail atarak gözünü korkutun bence... saygılar...

      Sil
    2. Bakacağım muhakkak o siteye de. Ben de sağ tık engeline rağmen nasıl yaptı diye düşünüp duruyordum iş mi bu şimdi? Siteye mail değil de direk savcılık kanalıyla halletmeyi düşünüyorum neticede yasal hakkım . Diliyorum böyle şeyler kimsenin başına gelmez insanın emeğine yazık şevki kırılıyor böyle olunca. Yazı için teşekkürler çok faydalı oldu bana.

      Sil
    3. Savcılık kanalıyla hallederseniz çok büyük bir ders vermiş olursunuz. Mücadelenizden dolayı tebrik ederim sizi

      Sil
  15. Güzel ve Akıcı yazınız için teşekkür ederim, blogumu izlemeye alırsanız sevinirim... http://hastaliktakip.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  16. NOT YORUM DEĞİLDİR : Merhabalar, son yazımda bu yazınıza link verdim. Umarım sizin için sakıncası yoktur.
    http://www.bloggokhantekin.com/2016/12/2016-yilinda-dikkatimi-ceken-blog-yazilarindan-bazilari.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel derleme yapmışsın. Bu yazıyı paylaştığın için de teşekkür ederim

      Sil
  17. Sevgili Gökhan da okuyunca bir göz atayım dedim artık herkes biliyor ben bu konu da en ballı bloglardan biriyim bahsettiğiniz şekilde aynen kopyalarım var birkaç blog sahibi gibi oldum :) aslın da çok sinir bir durum ilk başlarda yeter artık ya 9 senedir boşa mı emek veriyorum değim kapatıp çıkacaktım ama arkadaşlarım sayesin de vazgeçtim blogger de hata buluyorum ben madem ki bu kadar çok daha dikkate almalılar . Ben artık yazılarıma bolca geriye dönük linkler ekliyorum hangi biriyle uğraşacağım yıldırdılar resmen.
    Yazınızı paylaşacağım en azından yeni başlayanlar dikkatli olsunlar sevgiler teşekkürler ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında geçmişe link vermekle çok zekice bir çözüm bulmuşsunuz. Böylece yayınınızı çalan hırsız farkında olmadan sizin reklamınızı yapmış olacak...

      Ayrıca blog işini bu nedenle bırakmadığınıza sevindim. Düşünsene tüm özgün bloggerler bıraksa geride kalanlar napardı :)
      Sevgiler...

      Sil
  18. Yazı içi linklemenin önemi bir kat daha arttı desenize! Botu kullanan kişi büyük ihtimalle yazıyı tamamen okuma konusunda tembellik edecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, hatta içine reklam da koymalı ki hırsız bize çalışsın 😆😆😆

      Sil
  19. Çare " blogger copy- paste engelleme " bu tarz bir eklentiyi hatta direk sağ tık engellemeyi aktifleştirip amatör hırsızlardan korunabiliriz ayrıca bu konunuzda tabiri caizse eşeğin aklına karpuz kapuğu sokmak gibi denebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona eşeğin aklına karpuz kabuğu sokmak demeyelim de copy-paste engelinin konunun çalınmasını engellediğini zanneden blogger arkadaşlarıma biraz daha uyanık olmaları gerektiğini hatırlatmak diyelim. Çünkü amacım tam olarak bu...

      Sil
  20. Hayırlı sabahlar Abdullahbey.
    Çok arada kaldım,çok da şaşırdım korktum vs..karıştı duygularım.
    Bu yayını hem faydalı hem zararlı buldum,bu derece karıştım.
    Yani zararı bunu daha çok kişiye göstermek ve böyle bir uygulamadan haberdar etmektir,faydası ise biz bloggerları bu uygulamadan haberdar etmek,biz bloggerlar için hiç bir faydası yok..elimizden hiç bir şey gelmiyor,yani haberdar oldum ama o kadar,hiç bir eyleme girişemiyorum,hem savunmasızım hem güvensizliğim arttı..hani diyorum bu yayını paylaşıma almasaydınız daha mı iyi olurdu,tehlikeyi daha çok yaymak gibi geldi bana bu..çok üzüldüm yani kusuruma bakmayın emek verip yazılanlar bir saniyede çalınıyorsa insanın azmi zarar görüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. İş yoğunluğumdan dolayı bloga bakamadığım için geç cevap veriyorum kusura bakmayın.

      Öncelikle içiniz rahat olsun diye yazıyorum. Siz kendi blogunuz için domain almışsınız yani burada anlatılan yöntem sadece .blogspot.com uzantılı bloglarda işe yarar, sizinki gibi bloglarda çalışmaz.

      Konu faydalı mı yoksa eşeğin aklına karpuz kabuğu mu getiriyor ikileminizi çok iyi anlıyorum. Ancak yorumları okuduğunuzda özgün blog yazarlarının çok iyi çözümler bulduğunu göreceksiniz. Mesela yazı içi linkleme gibi. Yani her yazınızın içeriğine kendi blogunuza ait başka bir link ekleme çok güzel bir önlem. Sonra copyscape.com adresine blog adresinizi yazarak yazılarınızın çalınıp çalınmadığını öğrenebiliyormuşsunuz. Bunları hep bu konu sayesinde öğrendim.

      Azminizi kaybetmeyin, google emin olun hangi blogların özgün olduğunu çok daha iyi takip etmeye başladı.

      Sil
  21. Google Alerts bu konuda oldukça yardımcı keza Google News'e de kayıtlıyız ve bu indekslenme oranınızı epey olumlu etkiledi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iki gün önce blogger arkadaşlarımdan birisi blog yazılarının indekslenmediğini söylemişti. Son bir kaç yıldır bu tür teknik konulara zaman ayıramadığım için gündemi takip edemiyorum. Umarım yazdığınız gibidir.

      Sil