Hayvan Çiftliği // George Orwell


Olayın hikayesi tam olarak şöyle: İş yerinde sıradan bir sohbet esnasında arkadaşlardan biri, ismini hatırlayamadığım bir şairden alıntı yaparak "Leylek bir kuşsa Baykuş daha da bir kuştur" dedi. Muhabbet esnasında bir "vaayy söze bak" durumu yaşayıp geçtiğimi zannederken meğer lafı hafızaya atmışım. Aynı günün akşamı kitapseverlerin bloglarında bakınırken bir blogda kuşlardan da bahseden güzel bir yazı okudum. Hemen hafızadan çıkardığım sözü uyarlayarak bloga yolladım. Bıraktığım yoruma gelen cevap bu kitabı okuyun du.


Söz verdik bir kere, okumadan olur mu? Kitap beklediğimin çok çok üzerindeydi sevgili okur. Fabl türünde, sosyalizmin iğneleyici bir eleştirisi olarak görülse de ben günümüze  dair bir çok çıkarımda bulundum. Eski dostlar nasıl düşman olur, liderler nasıl tartışılamaz hale gelir, konulan kurallar, kural koyucular tarafından nasıl esnetilir ve daha bir sürü şey...

Kitabın hikayesi ise özetle şöyle: Bay Jones'in çiftliğindeki hayvanlar kendilerine kötü davranılmasından rahatsızdırlar. Koca Reis isimli domuz tarafından organize edilerek daha özgür bir çiftliğe kavuşmayı hayal ederler ancak Koca Reis'in ömrü buna yetmez. Ölümünden sonra diğer hayvanlar Napolyon isimli domuz önderliğinde ayaklanarak çiftliği ele geçirirler ve Napolyon u önder seçerler. Artık hayvanlara okumayı öğretme görevi de Snowball isimli domuzdadır. Napolyon bilinçlenen hayvanların kendisini tekrar lider seçmeyeceklerini düşünerek köpeklerden bir polis gücü kurar ve Snowball' ı çiftlikten kovdurur. Artık Snowball bir haindir. Hakkında her geçen gün yeni yeni belgeler çıkarak tüm kötülükler ona yüklenir. Napolyon ise zamanla yönetimi tekeline alarak domuzların dikta yönetimini kurar. 

Muhtemelen benim etkilendiğim sözün aslı da kitabın başındaki şu söz olmalı: "Bütün hayvanlar eşittir bazıları daha da eşit"

Buradan da çıkarımda bulunarak yeni bir söze daha ne dersiniz. "İnsanlar eşittir ama bazı insanlar daha da eşit" 

Son söz olarak kitabı bana tavsiye eden Bilirsin, Herkes Bilir blogunun sahibine teşekkür ederim. Bu arada kitap bloglarını takip etmeyi unutmayın...

Keyifli okumalar...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

13 yorum:

  1. Yönetimi hayvanlar üzerinden bir kitap anladığım kadarıyla dikkat çekici hale getirmişsiniz tavsiyeniz ile teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hikayedeki her karakter yazıldığı dönemde yaşayan kişileri anlatıyor. İsmen eleştiremeyince hayvanlaştırarak ignelemek hem daha kolay hem de daha eğlenceli :)

      Ben de güzel yorumun için teşekkür ederim

      Sil
  2. Tavsiyeme kulak verip kitabı okumanıza ve beğenmenize çok sevindim :) Bu kitap çok sevdiğim kitaplar arasında ama kitabın sonunda çok üzülmüştüm. Özellikle sonu çok trajik gelmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef demokrasiyi özümseyemeyen her milletin başına gelen trajik son bu. Varsa böyle kitaplar yeni tavsiyelere açığım...

      Sil
  3. Hayvan çiftliği korkunç sonla biten bir 'peri masalı'dır. Celal Üster kitabın başında böyle demiş. Benim tekrar tekrar sıkılmadan okuduğum bir kitap. Tavsiye edebileceğim kitapların başında geliyor her zaman. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peri masalı konusunda beni tamamladığın için teşekkür ederim sevgili kitap güneşi.

      Sil
  4. Bu aralar okuma hızınıza hayran olmamak elde değil :)daim olsun ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ve bir kaç tane kitap blogu beni çok pis gaza getirdiniz. Çekilin önümden tutmayın beni Kitap Eylemi :) Teşekkür ederim

      Sil
  5. Farklı bir bakış açısı ile ideolojilere bakmayı seviyorum. 1984'ü ve Hayvan Çiftliği'ni severek okumuştum. Yazar, ayrıntılarda çok başarılı.

    YanıtlaSil
  6. Bir okunucaklar listesine alayım ben :) Hangi birini okuyacağım bilmiyorum ama olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs bu kitabı oku pişman olmazsın. Hem de kolay bir kitap :)

      Sil
  7. Tamam alayım ben onu Grange okuyorum şuanda gerçi okumuştum unuttum tekrar bakmak için ...

    YanıtlaSil