Kelile ve Dimne // Beydeba



Kitabı ilk gördüğüm anda sanki bir kitap bloggerinin bu kitabı yorumladığını anımsadım. Hatırlamadım yani sadece anımsadım. Hangi blogdu yada ne zaman okumuştum inanın hatırlamıyorum. Gerçekte böyle bir blog yazısı okuduğumdan bile emin değilim... Nereden anımsadığımı hatırlayamadığım blog övmüştü ya kitabı, durur muyum okumaya başladım. 

Kitaba öyle bir giriş yapmışlar ki insan bende okumalıyım duygusuna hapsoluyor. Güya milattan önce kralın biri o dönemin alimine kendisine, şehzadelerini yetiştirmek için bir kitap yazmasını ister. O alimde bir öğrencisi ile birlikte kral okusun diye tam bir yılda bu kitabı yazar. Düşünebiliyor musun -ben düşünemiyorum- bu gün bir ülkenin lideri daha iyi yönetici olabilmek ve yetiştirebilmek için alimlerinden kendisi için kitap yazmasını istesin. Peh...

Hikayeler Fabl türü. Yani olaylar hep hayvanların başından geçiyor. Her hikaye Hint hükümdarı Debşelem' in flozof ve Brehmenlerin reisi Beydaba' dan merak ettiği bir konuda ibretlik öykü anlatmasını istemesiyle başlıyor. Beydaba da başlıyor anlatmaya. Hatta öyle bir hikaye var ki bugün bile kaynağı bilinmeden anlatılıyor.

Kitap adını ilk hikayedeki iki çakaldan alıyor. Kelile iyi olanı Dimne ise kötü olanı... 5 bölümden oluşuyor. Dostluğun Bozuluşu, Nasıl Dost Kazanılır, Savaş ve Barış, Kazandıklarımızın Kaybı ve Tedbirsizlik hakkında. Bölümde anlatılan hikaye iç içe geçmeli yani hikaye içinde anlatımı var.

Keyifli okumalar sevgili okur...


Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

7 yorum:

  1. Ne yazık ki bizim yöneticilerimizin maşallahı var. Bilmedikleri kendilerine küsüyor, bu yüzden tabii ki alime, ilme filan ihtiyaçlar yok :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Memlekette her durumda doğru söyleyebilen kaç alim var, o da ayrı bir konu...

      Sil
  2. ben okudum ama bende mi gördünüz bilemiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogundaki postu aratınca hatirladım. Vallahada o sendin billahada :)

      Hem niye üzülüyorsunuz. Blogunuzun okuyucunuzda ne kadar silinmez bir etki bıraktığını görmüş oldun sevgili Eylem...

      Saygılar :)

      Sil
  3. Siz öyle diyorsanız Abdullah Bey , zira ben bile unutmuşum kitabı okuduğumu ;)

    YanıtlaSil
  4. Çok uzun zaman önce okumuştum, tekrar okumalıyım sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) sloganımız okumak güzeldir. Okuyun tabiki :)

      Sil