Wikileaks Beşinci Kuvvet

wikileaks
2010 yılında neredeyse tüm dünyayı ilgilendiren gizli belgeleri yayımlayarak tarihe geçen isveç merkezli wikileaks adlı internet sitesini bilmeyen yoktur sanırım. Site o tarihlerde tüyler ürperten gizli belgeleri belki de bir çok ajanın hayatını riske atacak ve ülkeler arasındaki güvensizlikleri derinleştirecek şekilde yayımlar yapmıştı. 

Bizim konu hakkındaki bilgimiz yazılı ve görsel medyanın anlattıklarıyla sınırlı kalmıştı. Film ise bu olayların iç yüzünü ve yayımlanma sürecini anlatıyor. Dünyanın sayılı hackerlerinden kabul edilen Julian Assange kuruduğu internet sitesi üzerinden elde ettiği gizli bilgileri yayımlamaya başlar. Bir süre sonra Daniel Domscheit- Berg isimli hackerle beraber hareket etmeye başlayarak Wikileaks ı kuararlar. Assange nin temel felsefesi özel hayatta mahrumiyet kurumlarda şeffaflık olsa da ele geçirdiği belgeleri özel hayat mahrumiyetine dikkat etmeden sansürsüz olarak yayımlamaya başlar. Bu durum Assange ile Daniel in aralarının açılmasına neden olur. 

Daniel Domscheit- Berg in tüm yaşananları kaleme aldığı kitabından uyarlanan film içerisinde özellikle Irak ta yaşanan tüyler ürpertici bir çok gerçek görüntü yer alıyor. 

Filmi izledikten sonra bugün Suriye de yaşanan kirli savaşta bize gösterilenle aslında olanın aynı şey mi olduğu sorusu aklıma takıldı. Sizce de bugün benzer bir site çıkıp vatan hainliği damgasını göze alarak oynanan gizli oyunları ve anlaşmalan ifşa etse güzel olmaz mı?

Bilişim meraklıların izleyip gaza geleceği güzel bir film...

Yapım    : 2013 - ABD
Tür      : Biyografi - Dram
Süre     : 128 dk
IMDB     : 5.9/10


Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder