Kaplanın Sırtında


Kimilerine göre Kızıl Sultan, Saraydaki Baykuş kimilerine göre ise imparatorluğu 33 yıl tek başına yöneten, dağılmaktan kurtaran bir dahi. Belki de en çok tartışılan Osmanlı Sultanı... 


Beklenmedik bir şekilde kucağında bulduğu padişahlık sona ermiş ve yerine geçen amcası tarafından Selanik'teki Alatini köşküne gönderilmiştir. O artık padişah değil her an öldürülmeyi bekleyen bir ihtiyardır. Kendisinden önceki Osmanlı Padişahlarının sonu ortadadır. Kardeş katli fetvasıyla kardeşlerinin boğdurtanı mı ararsın yoksa oğlu Mustafa'yı ölüme göndereni mi? Bilekleri kesilip intihar etti denilen de var deliren de... Üstelik onlar Osmanlının güçlü zamanlarının padişahlarıydı.


Tahttan indirildikten sonra Selanik sürgününde tüm iletişim yolları kesilen ihtiyarın belki de kendini anlatabileceği tek kişi kalmıştır. İttihat ve Terakkicilerin görevlendirdiği, kendisinden nefret eden doktoru Atıf Hüseyin Bey. Devrik padişahı ve sürgündeki ailesinin sağlık kontrollerinden sorumludur ve her gün kontrol eder. Her iki taraf için de ön yargılarla başlayan iletişim zamanla sıcak sohbetlere dönüşür. 


Okumaya değer... 

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

7 yorum:

  1. bugün, okumayı seven birisiyle tanıştım, bana bu kitaptan bahsetti, çok sevmiş :) Abdülahmit de gerçekten çok tartışılıyor. Anakronik davranmamak lazım ama bir despot olduğu da inkar edilemez.

    YanıtlaSil
  2. Hemen notumu aldım. En kısa zamanda okumayı ümit ediyorum. Teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Evet, Abdulhamit Han için çok şeyler söylendi. 33 yıl en az toprak kaybıyla ülkeyi yönetmiş. Hatta tahttan indirilmemiş olsaydı, Osmanlı'yı Birinci Dünya Savaşı'na sokmayacağını iddia edenler bile var. İnsanları memnun etmek zordur. Doğrusunu Allah bilir.
    Kitap tanıtımınız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
    Selam ve Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      II. Abdulhamit için, kimi yerde en çok toprak kaybeden padişah olarak bahsediliyor; kimi yerde de en az toprak kaybeden padişah olarak bahsediliyor. Doğru dürüst tarih bilgimiz olmadığı için de doğrusunu bilemiyoruz. Bir zamanlar Yılmaz Öztuna isminde bir yazar vardı ve o yazarın "Yalan Söyleyen Tarih Utansın" diye bir kitabı vardı. Kitabı okuma ve inceleme fırsat ve imkanım olmadı, ama varlığından sadece haberdarım o kadar.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil