Soner Yalçın'dan Akrabalık Analizi


Bizim jenerasyondan Soner Yalçın adını duymayan yoktur sanırım. Kurtlar Vadisi gibi döneminin yer altı dünyasına ışık tutan ve uzun yıllar devam eden efsane dizinin senaristi olarak tanınmıştı. Adam 2004 yılında bir de  Beyaz Türklerin Büyük Sırrı gibi iddialı bir alt başlıkla Efendi kitabını piyasaya sürmüştü. Benim içinse okumak bu güne nasip oldu.

Yazar Osmanlının son dönemlerinden başlayarak Adnan Menderes'in idamına kadar olan süreci inceliyor. Tarih sahnesinde adını sıkça duyduğumuz bir çok kişinin aile bağlarını irdeliyor. Özellikle soyadlarına yoğunlaşarak aklınıza gelebilecek bir çok kişinin dönme (din değiştiren) ya da sebatayist olduğu sonucuna varıyor.  İçlerinde eski bakanlar, valiler ve milletvekillerinin de bulunduğu bir grubun 14 Haziran 1946 da İzmir'de Atatürk'e öldürmek için düzenlenen suikast girişimi sonrasındaki yargılama dosyalarını açıyor. Milli mücadele de önemli işler başarmış bir grubun idamla yargılanması hatta bir kısmının idam edilmesi aslında vicdanlarda büyük yaralar açılmasına sebep oluyor. Ama biz asmazsak onlar bizi asarlar düşüncesi çok sert kararlar alınmasına neden oluyor. Aynı düşünceyi yıllar sonra Adnan Menderes yargılamalarında da görüyoruz. Aynı mecliste bulunan hatta aynı hükümette zaman zaman birbirlerinin yardımcısı olarak görev yapan adamlar zamanı geldiğinde arkadaşlarının kalemlerini kırıyorlar. Bu arada yargılama dosyalarında ortaya saçılan evraklarda, Adnan Menderes'in Başbakanlığı döneminde örtülü ödenekten Necip Fazıl Kısakürek'e bir çok ödeme göndermesini de şaşkınlıkla karşıladım.

Son söz olarak, kitapta yazılanlar ne kadar doğru ya da aile bağlarından bu kadar sert bir üslupla Beyaz Türkler Listesi oluşturmak ne kadar mantıklıdır bilemiyorum. Bu nedenle kitabı hakkında yazılan ve çok ağır eleştiri içeren yorumlarla birlikte değerlendirmek lazım. Takdir sizin.

Not: Konunun meraklıları için Fatma Müge Göçek'in aile bağlarının gücünü ve yeni oluşan burjuvazimizi anlatan Burjuvazinin Yükselişi İmparatorluğun Çöküşü kitabını da tavsiye ederim.   
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. necip Fazıl bizim sandığımız gibi biri değil; bunu ben de okudum pek çok yerde ama büyük şair mi? Çok büyük şair.

    Keşke biraz daha detay verseydin, merak ettiğim bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şair kimliğiyle tanınan birinin örtülü ödenekten 3-4 kez para almasını anlamlandırmakta zorlandım.

      Kitap özellikle soyadları ve isimler üzerinden bilinen bir çok aileyi sebatayist olmakla itham ediyor. Evliyazadeler, Uşakizadeler, Yemişçizadeler, Osmanizadeler, Tuzcuzadeler, Giridizadeler, Kapanizadeler gibi ailelerin sebatayistlik ve birbirleriyle olan akrabalık bağları aracılığıyla önemli yerlere geldikleri anlatılıyor.

      İşin doğrusu bu kısım benim ilgimi de fazla çekmedi. Ama milli mücadelenin önemli isimlerinin savaş sonrası ayrışması ve idam süreçleri ile Yassı ada yargılamalarının benzerliği etkiledi

      Sil
  2. Soner abi sağlam yazar. Ama biraz ABD paranoyasıda yok değil.

    YanıtlaSil