Memduh Şevket Esendal - Otlakçı


İlginç bir kişilikmiş Memduh Şevket Esendal. 1883 yılında Çorlu'da çiftçi bir aileden dünyaya gelmiş. Osmanlı'nın çöküş dönemine rast gelen hayatı boyunca savaşlar nedeniyle düzenli bir eğitim alamamış. Kendi gayretleriyle Fransızca, Rusça ve Farsça öğrenmiş. Tabi ki farklı dilleri öğrenme yetisini Bakü, Tahran ve Kabil'de yaptığı elçilikler sırasında kazanmış olmalı. Ama ya boş gidip boş gelenlere ne demeli? Atatürk'ün de güvendiği biri. Öyle ki Bakü elçiliğinden döndükten sonra Bolşevik olduğu yönündeki yoğun eleştirilere rağmen, güven göstergesi olarak Tahran elçiliğine görevlendiriliyor. Sonrasında CHP genel sekreterliği, milletvekilliği derken 52 yaşına geldiğinde sadece edebiyatla ilgilenmeye başlıyor.

Hem milli mücadele içerisinde ülkeyi il il dolaşması hem de yurt dışında yaptığı görevler nedeniyle gözlem yeteneği bir hayli gelişmiş olmalı. Yani sırça köşkünde oturup halkın sorunlarını dile getiren yazarlardan olmadığı her halinden belli. Bu yeteneğini de hikayeleriyle yüzümüze ayna tutmasından anlıyoruz. İnanılmaz bir durum tespiti ve inanılmaz bir farkındalığı var...

Memduh Şevket Esendal sağlığında hikayelerini iki kitap halinde yayınlamış. Birinci ve İkinci Kitap. Yazarın ölümünden sonra Dost Yayın Evi birinci kitaba Otlakçı, ikinci kitaba ise Mendil Altında adını vererek tekrar satışa sunmuş. Esendal'ın düzenlemesinde her iki kitapta da 25 öykü bulunmaktaymış. Yapılan araştırmalarda ise yazarın 70 öyküsünün yayınlandığı tespit edilmiş ancak ailesi yazarın 163 öyküsü olduğunu söylemiş. Araştırmacılara buradan duyurulur...

Ben şimdilik Otlakçı'yı okudum. Eser 217 sayfa. Hikayeler çok kısa ve yalın bir dille yazılmış. Yazar hikayelerindeki durum tespitleriyle okurunu gülümsetirken şaşırtmayı başarıyor, hem okunmayı hem de unutulmamayı fazlasıyla hak ediyor.

Kesinlikle tavsiye ettiklerim arasındadır
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Tarihi bir isim ve yazar olan Memduh Şevket Esenda'a blogunuzda yer ayırdığınız için Türk edebiyatı adına teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Ayaşlı ve Kiracilari ile aşık olmuşumdur yazım tarzına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında o kitabı okuyacaktım ama bulamadim. Çok güzelmiş... kısmet

      Sil
  3. Bize bu kıymetli hatırlattığınız için teşekkürler,tavsiyeniz doğrultusunda ilk fırsatta okuyacağım.

    YanıtlaSil
  4. Ayaşlı ve Kiracılarını okumuştum en son. Bu kitabı da merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumdan sonra Ayaşlı ve Kiracılarını okumak şart oldu artık

      Sil