Dickinson


Amerikalı şair Emily Dickinson. Kendileri 1830'da Amerika'nın Massachusetts eyaletinin Amherst kentinde doğmuş ve 1886 yılında da yine aynı yerde dünyamızdan ayrılmış. Babası ünlü bir avukat ve politikacı. Bir erkek kardeşi bir de kız kardeşi var. Ama Dickinson ailesini ölümsüzleştirmesi ailenin elitist olmasından değil Emily'in ölümünden sonra, odasındaki çekmecesinde bulunan şiirleri sayesinde gerçekleşir. 


İşte bu şairimizin hayatı, Apple Tv için kara komedi türünde dizi yapılmış. Dizi şimdilik 1 sezon ve 10 bölümden oluşuyor ama 2. sezon onayı da alınmış. Bölümler yaklaşık yarım saatlik, yani sıkmıyor.

Diziden anladığımız kadarıyla Emily doğru yerde doğru ailede ancak yanlış zamanda doğmuş. Zengin ve kültürlü bir baba, kendisine bulaşmak istemeyen kardeşler ve şato gibi bir ev. Ama işte o dönemde Amerika'da kadınların oy kullanmasını bırakın okula gitmesi bile yasak. Hele şiir yazmak ve yayınlatmak kadının haddine mi!!!


Tabi ki o dönem için de ideal kadın profili var. Emily'in annesi. Ev işlerinden çok iyi anlayan, yaptığı yemeklerle kocasına parmak ısırtan, kocasının bir dediğini iki etmeyen, aç parantez aaahhh ahh kapa parantez, düşünme gereksinimi olmayan biri. Dizinin gerçek kara komedisi işte bu kadın. Öyle güzel oynamış ki. Özellikle kocası ev işleri için ona yardımcı aldığında kendini yetersiz hissederek bunalıma girdiği sahneyi hatırladıkça gülüyorum. 

Emily ise zamanın kural tanımaz şımarık kızı. Yengesiyle lezbiyen ilişki yaşarken sonlara doğru bir de erkek sevgili yapıyor. Sık sık da at arabalı azrailli halüssinasyonlar görüyor.  Kendince eğlenceli bir tip. 


Sonuç olarak ben isyankar bir yaşama tanıklık etme, Emily'nin annesine gülme ve bölümlerin kısa olması nedeniyle sıkılmadım. Ama sakın ola siz kara komedi olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hele feministseniz hiç bulaşmayın. Ya da bulaşın ki kadın hakları nereden nereye gelmiş daha iyi anlaşılsın.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. Merak ettim diziyi, feminist sayılır mıyım bilmiyorum ama kadına bu kadar haksızlık yapıldığı bir dönemi izlemek beni üzer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emily Dickinson yaptıklarıyla üzülmenizi engeller merak etmeyin :)

      Sil
  2. Neden komedi seçilmiş? derken yazı sonu imdadıma yetişti "kara komedi"
    Değerlendirme,tanıtım ve inceleme için editöre teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  3. Ya çok severim bu tarihi atmosferi. Netfilx'de mi dizi?

    YanıtlaSil