Kripto Paralarda Kimliğinizi Nasıl Gizlersiniz?

Geçenlerde hatta tam tarihi ile 30 Nisan'da Tesla Motor ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk twitter hesabından sadece "Ethereum" yazan bir paylaşım yaptı. Bu paylaşım 100 bin üzerinde beğeni ve yaklaşık 10 bin civarında da retweet aldı. Sizleri bilemiyorum ama ben dijital ya da kripto para tabiriyle ilk kez 2018'in başında tanışmış ve 2017 için senelik %1000 in üzerinde kazandırdığı yönündeki grafiklere hayranlıkla bakmıştım. Ancak sonraki süreçte taşların yerine oturduğunu ve treni kaçırdığımı, dijital paranın da zamanla biteceğini düşünmeye başlamıştım. Elon Musk'un paylaşımıyla birlikte öngörümde yanıldığımı hatta dünya devi şirketlerinde bu işe girmesiyle olayın farklı bir boyuta taşınabileceğini düşünmeye başladım. 

İşte tam da bu konuyla ilgili blogumda yayınlanması için bilgilendirici bir yazı hazırlamış Büşra hanım. Dijital parayla hiç ilgilenmeyenlerin bile anlayabileceği sadelikte ve her yönüyle irdelediği bir yazı kaleme almış. İlk konuk yazarım olarak kendisine teşekkür ediyorum ve meraklılarını yazı ile baş başa bırakıyorum. Kendinize iyi bakın...

Kripto Paralarda Kimliğinizi Nasıl Gizlersiniz?

Bitcoin adı verilen kripto para birimi son senelerde popüler olmaya başlasa da, aslında 1997 yılında ortaya çıkmış bir elektronik para birimi. Son yıllarda popüler olmasının sebebi, özellikle 2018 yılında yaşadığı büyük değer artışına bağlanabilir. 

Bitcoin işlemlerinde her ne kadar işlem yapanların kimliği gizli kalsa da, yapılan bütün işlemler blockchain üzerinde herkes tarafından görülebildiği ve blockchainin kendi yapısına özgü olan olan işlem şeffaflığı, kripto para işlemlerinde gizlilik ve güvenlik konuları hakkında soru işaretleri doğuruyor. 

Bitcoin işlemlerinde süreç şu şekilde ilerler: Örnek vermek gerekirse, 0.7 Bitcoin harcamak istiyorsunuz ve hesabınızda 1 Bitcoin var. Öncelikle 1 bitcoinin hesabınızdan çıktığı bir işlem gerçekleştirmelisiniz. Bunu yaptığınızda 0.7 Bitcoin sizin hesabınızdan ödeme olarak karşı tarafa giderken, 0.3 Bitcoin hesabınıza para üstü olarak geri gönder. Tabii bu işlem otomatik olarak gerçekleştiğinden dolayı siz bir şey fark edemezsiniz ancak işlemde söz konusu olan bitcoine ilk başta sahip olan kişi o bitcoin ile ne yaptığınızı göremese de, miktarını görebilir. Yani; Bitcoin cüzdanınızdan 0.7 Bitcoin ve 0.3 Bitcoin miktarlarında iki işlem oluştuğunu görür ancak hangi miktarı ödediğinizi ve hangi miktarı para üstü olarak aldığınızı göremez. Bu durumda, ancak tahminde bulunabilir ki bu da yarı yarıya bir ihtimal demektir. Siz işlem yaptıkça bu ihtimal oranı yüzde 25 vs. gibi düşer. Dolayısıyla, birçok işlem gerçekleştirmek aslında anonimliğiniz açısından Blockchain üzerinde size daha çok avantaj sağlar. (Kendinizle bile bitcoin alışverişi yapsanız, anonimlik açısından avantaj kazanırsınız.) 

Bu IP adresiniz de Bitcoin işlemlerinizle eşleştirilebilir. Bu yüzden, Kripto para işlemlerinizde VPN kullanarak gerçek anlamda anonim olabilirsiniz çünkü VPN programını aktifleştirdiğinizde size VPN sunucusunun bulunduğu konum üzerinden IP adresi atanır ve sanal kimliğinizi daha iyi bir şekilde korumuş olursunuz. Bir Bitcoin işlemi yaptığınızda Bitcoin ağında bu işleminiz belirir. Bitcoin ağında yüklü miktarda node çalıştıran birisi sizin işlemlerinizi IP adresinizle eşleştirebilir ve bütün Bitcoin hesabınızı açığa vurabilir. 

Bitcoin işlemlerinizin sizinle ilişkilendirilmesinden kaçınmak için alabileceğiniz önlemler arasında HTTPS olan sitelerin olduğunu söyleyebiliriz. HTTPS olan web siteleri, o web siteyi ziyaret eden kullanıcının bilgilerini şifreler. Bitcoin işlem adreslerinizi blockchainde ararken HTTPS sitelerini kullandığınıza dikkat edin. Bitcoin işlemlerinizde gizlilik ve güvenliği sağlamak için VPN ve mümkün olduğunda Tor da kullanabilirsiniz. Birçok Bitcoin cüzdanı Tor proxylerini desteklemektedir. 

İnternette gezinirken internet trafiğinizi üçüncü partilerden gizlemenin bir yolu da VPN kullanmaktır fakat VPN kullanırken seçtiğiniz VPN’in sizin internet trafiğinizi kaydetmediğinden emin olun. Ücretsiz olan birçok VPN programının internet trafiği kaydı tuttuğu bilinen bir gerçek. İnternet aktivitelerinizi gizlemeye çalışırken onları rızanızla yanlış yerlere sunuyor olabilirsiniz. 

VPN ve Bitcoin, bireylerin hayatındaki gizlilik ve güvenliğe saygı duyan iki farklı teknoloji olabilir fakat birlikte kullanıldığında çok etkili sonuçlar verirler. 

Bitcoin işlemlerinizde gizliliğiniz ve güvenliğiniz için atabileceğiniz başka bir adım da birden fazla cüzdan oluşturmaktır diye bahsetmiştik. Örneğin, sadece ödeme alacağınız bitcoin işlemleri için ayrı bir cüzdan, çevrimiçi alışveriş yaparken ve gerçek kimliğinizle ilişkilendirilmesinden çekinmeyeceğiniz bir cüzdan, para biriktirmek için kullanacağınız bir cüzdan gibi çeşitli bitcoin cüzdanları oluşturabilirsiniz. Bu cüzdanların her biri için ayrı bir program kullanmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken bu cüzdanları ayrı dosyalarda tutmak ve hangi cüzdanı ne amaçla kullandığınızı karıştırmamak. 

Birçok popüler Bitcoin platformu Müşterini Tanı -KYC- politikalarını uyguluyor ve hesap açarken kimlik bilgilerini istiyor. Gizliliğiniz ve işlemlerinizin güvenliği için bitcoinler yerine altcoinler ile işlem yapabilirsiniz. Altcoinlerde Müşterini Tanı KYC- politikaları popüler bitcoinlerde olduğu kadar yaygın değildir. Altcoin seçerken altcoinin yine de güvenilebilecek kadar popüler olduğundan emin olun ve birinci ve ikinci alışverişlerinizin aynı olmadığından emin olun yoksa bu işlemler sizin tarayıcı parmak izi tanımlama gibi yöntemlerle kimliğinizin ortaya çıkmasına sebep olabilir. 

Coinjoin adı verilen işlem Bitcoin işlemlerinde finansal açıdan gizlilik ve güvenlik sağlamanın bir diğer yoludur. Birçok bitcoin işlemlerini bir araya getiren coinjoin sayesinde hangi işlemlerin birbiriyle bağlantılı olduğu görülemez. 

Kripto para kullanımınızda daha birden çok cüzdan açmaya ve sahip olduğunuz kripto para miktarını cüzdanlar arasında yaymaya özen gösterin. Yüklü miktarda kripto parayı bir cüzdanda tutarak, işlem yapmanız gerektiğinde işlem yapacağınız cüzdana da aktarmak da cüzdan miktarınızın ortaya çıkmaması için iyi bir fikirdir. 

Büşra @Techwarn
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder