SEO Çalışması Olarak Google Trend Kullanımı

Blog dünyasında özellikle de kişisel bloglarda arzulanan her yazarın kendi okuyucu kitlesini oluşturmasıdır. Özgün olmalı, yaşadığı, okuduğu, gezdiği yani tecrübe ettiği ne varsa paylaşmalı aynı konuya ilgi duyan okuyucu kitlesi de bu tecrübeden faydalanmalıdır. Tam da bu nedenle kitap blogları, yemek blogları veya gezi blogları kendi aralarında çok daha fazla etkileşimlidir. İşte burada özgünlük ve etkileşimlilik gibi konulardaki başarınızın yanında blogunuzu sosyal medyada desteklediğiniz kadar da blogunuza gelen hit sayısı artacaktır.  Blogların genel anlamda izlediği strateji budur ve doğrudur.

Peki kendi tecrübelerimizin başkalarının arayışı olmasını beklemek yerine başkalarının arayışlarını tecrübe etsek nasıl olurdu? Daha somut bir şekilde anlatayım. İnsanların aradıkları her neyse onu bloguma nasıl taşıyabilirim? Tam da bunun için google, Google Trend uygulamasını oluşturmuş.  

 

Google Trend anlık olarak kullanıcıların google' de en çok ne aradığını gösteren bir uygulamadır. En çok arananlar görseline canlı olarak görmek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken tespit ettiğiniz en çok aranan kelimeleri analiz ederek sitenize ya da blogunuza o konuda içerik girmek olacaktır. 

Trendleri incelediğinizde spor, dış politika, dizi, sağlık gibi çok geniş perspektif içerdiğini göreceksiniz. Bu kadar geniş alanda yayın yapmak web siteleri için kabul edilebilir ama özellikle blogları saçma sapan bir noktaya getirebilir. Bunun için arama trendlerini filtreleyerek aratabilirsiniz. 

 

BURAYA tıklarsanız yukarıdaki sayfaya ulaşabilirsiniz. Türkiye yerine istediğiniz başka bir ülkeyi, 7 günden az olmamak şartıyla istediğiniz zaman aralığını seçebilir, kategori sınırlaması yaparak da kendi alanınıza uygun trendleri keşfedebilirsiniz. Bu konuya ne kadar takipçi olur ve hızlı davranırsanız google' de ziyaretçi gönderme konusunda o kadar cömert davranacaktır. Tabi ki sosyal medyayı da yabana atmıyoruz. 

Son söz olarak, özellikle web sitesi olan ya da web sitesi tarzında her konuda araştırma yaparak temel bilgiler vermeye çalışan blogların yapması gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bloga çok daha fazla organik ziyaretçi (dikkat edin takipçi değil) çekecektir. Ama kişisel blogların bu trendlerden faydalanarak bloglarını yüzeysel içeriklerle doldurmaları da takipçilerini rahatsız edecektir.

En büyük başarıların sizin olması dileğiyle...

Sevgiyle kalın
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

11 yorum:

  1. Blogun içerik yelpazesine göre güzel ipuçları alınabilir.

    YanıtlaSil
  2. Benim de uzun zamandan beri mail olarak aldığım trendler. Bu konularda bloglar girmeye çalışıyorum zaman zaman. Her telden yazanlar için güzel bir kaynak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende trendlerin mail olarak alındığını bilmiyordum Recep bey. Güzel bilgi verdiniz araştırmak isteyene

      Sil
    2. Şuradan yapılabiliyor: https://www.google.com/trends/subscriptions

      İyi akşamlar...

      Sil
    3. İyi akşamlar. Ayrıca teşekkür ederim bilginizi paylaşıp yardımcı olduğunuz için

      Sil
  3. Şimdiye kadar hiç denemedim. Kelimelere göre yazılar mı yazıyoruz.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak şöyle. Blogunuza yazdığınız yayının başlığını bu trendlerden seçip yine etiket olarak aynı başlığı girmelisiniz. Yani en çok aranan konularda bilgi paylaşıyorsunuz.

      Saygılar adaşım

      Sil
    2. Adaşım, aydınlattığın için teşekkür ederim. Sanırım benlik bir şey değil.
      Saygılarımla

      Sil
  4. Bilmiyordum, öğrenmiş oldum :)) Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla bizlik değil Kağıt Salıncak. Daha çok hit sağlayıp reklam geliri arayanlar için. Yine de bilgi bilgidir :d

      Sil