Lal Masallar - Murathan Mungan

Anlatsam inanmazlar oğul,masal derler:
Masala inanmazlar,masalı yalnızca dinlerler.
Sanki hakikati bilirmiş gibi.
Sanki hakikatin sırrına ermiş gibi.
Masala inanmayan gerçeğe inanır mı ?




Bazı yazarlar vardır olayları anlatır, bazıları da duyguları. Murathan Mungan, Lal Masallar kitabıyla büyüklere masallar tarzında şiir tadında duyguları anlatmış.  

Kitabımızda Azer ile Yadigar, Muradhan ile Selvihan ya da Bir Billur Köşk Masalı ve Ulak ile Sadrazam masalları yer alıyor. Üç masalın ortak yönü de "Lal" olan kahramanları. Masalları lal yapanda zaten bu lal kahramanlarımız.

İlk masalımızda imkansız aşkın peşinden, Osmanlı topraklarında yaşayan tüm konar göçer obaların ve yörüklerin mekanlarında geziniyoruz. İkinci masalımızda da ilk masaldaki gibi zorlu bir aşkın peşinden koşuyoruz. Ama üçüncü masal çok farklı, kendi başına bir kitap olabilirmiş.

Hikayenin başını bize vezir anlatır. Kudretli mi kudretli bir padişahla sefere çıkar. Ordunun savaş öncesi moralini yüksek tutmak gerekirken o koskoca padişah ölür. Vezirin işi zordur. Hem ölümü kimseye hissettirmemeli, hem de acilen şehzadelere ulak göndererek bir an önce devletin başına geçmeleri sağlanmalıdır.  -Bu arada vezir padişahın cesedine bakarak "Padişahı herkesleştiren şey ölümdür" der. O ne güzel bir tanımlamadır öyle. Gerçi daha sonra ölüm hayatın sıfırla çarpımıdır gibi etkileyici bir tespit daha duydum ama olsun.- Masalın asıl kısmı da bundan sonra başlar. Saraya ilk gelen şehzade padişah olacaktır. Yani her şey vezirin elindedir. İlk ulağı hangi şehzadeye gönderirse o padişah olacaktır. Ayrıca padişah olacak şehzadeye gönderdiği ulak zengin olurken diğeri hayatından olacaktır... Yani vezirin kendine bir de kurban bulması gerekecektir.  Daha fazla ayrıntı vererek masalı okumak isteyen okuru üzmek istemiyorum.

Özellikle Ulak ile Sadrazam mutlaka okunmalı dediklerimin arasındadır. 

Sevgiyle kalın...   
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

19 yorum:

  1. Ulak ile Sadrazam ı müthiş merak ettim çok güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  2. Küçükken öğretmen aldırmıştı çok ağır gelmişti dili o zamanlar okumamıştım. Konusunu sevdim şuan :D Aklıma yazdım bunu, sanırım hatta evdede vardır bu kitap. Okurum sanırım şuanki okuduğum mevcut kitap bitince :)
    Vezir gibi bende bir laf bırakayım: "En iyi padişah, ölü padişahtır" :D Yaşasın Cumhuriyet diyorum ;) ;) ;)
    Teşekkürler :) ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki söz bırakmak için vezir olmaya gerek yok :d

      Sil
  3. Murathan Mungan kitaplarından bende olmasına rağmen. Bir türlü başlayamadım. Birini de yarım bırakmıştım yanlış hatırlamıyorsam :) Merak ettiğim ama bir türlü okumaya başlama isteği duymadığım yazarlardan galiba :) Nasıl oluyor bende bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın okuduğum ilk kitabı Güneş. Biraz farklı bir anlatımı var. Yani sevdiğim yazarlardan olur mu bilemiyorum 🤔

      Sil
  4. Güzel bir anlatım olmuş Aklımda kalsın :) Emeğinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  5. İlkay yazarın diğer kitaplarını okumadığım için bundan başlamalısın diyemiyorum. Ama yazarın anlatımı şiirsel, bu aklında bulunsun derim 😊

    YanıtlaSil
  6. Mungan'ı severim , bu kitabını okumadım ama ...

    YanıtlaSil
  7. Murathan Mungan'ı şiirleriyle tanıyorum, kitaplarını okumaya da bir yerden başlamalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç şiir kitabı okuyamıyorum, sorun bende mi acaba :)

      Sil
  8. Güzel bir tanıtım olmuş. Boşuna dememiş padişah bir nefes sıhhat gibidir diye :)

    YanıtlaSil
  9. Vallahi hep taht oyunları bunlar :)) Murathan munganı orta karar da sevmekle birlikte inşallah okuma fırsatı yakalarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üç günlük dünyada ne gerek var taht oyunlarına değil mi :)

      Sil
  10. yazarın tanıtımını nerden bulabilirim acaba :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın tanıtımı derken ? Murathan Mungan'ın hayatı mı?

      Sil