Hasbihal


Merhaba sevgili okur. Aklıma gelen, gördüğüm, duyduğum ve yaşadığı bir kaç konuyu sizinle paylaşmak istiyorum.  

Youtuber Sude

Kendisinden daha dün akşam haberim oldu ama o kadar hızlı duyuldu ki artık benim bahsetmeme gerek kalmadı. Olsun, yine de kıyıda köşede duymayan vardır belki de. Kardeşimiz kendi kanalından oldukça samimi paylaşımlar yapıyor. Daha düne kadar az takipçisi olduğu için üzülüyormuş ama internet dünyası ona öyle bir destek verdi ki. Şimdi 50.000 den fazla takipçisi olan koskocaman bir youtuber. Siz anladınız konuyu, hadi bakayım. Haa, unutmadan abone ol tuşu üst menüde sağ tarafta. Yorum bırakmak içinse herhangi bir videoyu açarsanız altına yorum bırakabileceğiniz bir yer görürsünüz mutlaka. Sizleri seviyorum.


Reklam ile Tavsiye Arasındaki Uçurum

Üzerinden çok zaman geçmesinden dolayı kimin, nerede ve kaç kişi üzerinde yaptığını bilmediğim bir anketin sonucundan bahsetmek istiyorum. Eğer biri çevresine "şu marka malı kullandım ve çok memnun kaldım, size de tavsiye ederim" derse, çevresindekilerin yaklaşık %80 i o ürünü özellikle almasa bile karşılaştığında alıp deniyormuş. Ama aynı ürün için "şu marka malı kullandım ve çok memnun kaldım, kullanmak isteyene satabilirim" derse o ürünü deneyenlerin oranı %13 lere düşüyormuş. Buradaki etken alıcı hedef kitlenin reklamlara karşı ön yargılı yaklaşımıymış. 

Geçenlerde dikkatimi çekti. Artık büyük firmalarda reklamlarını tavsiyeymiş gibi göstermeye başladılar. Hatta kendilerini tavsiye ettirmeye çalışıyorlar. 


Bu reklamla birlikte bir otomobil firmasının da benzer kampanya yapmasıyla artık kitle pazarlamadan bireysel pazarlamaya doğru mu evriliyoruz diye düşünmüştüm. Ama hem ilgili hem de bilgili olduğum bir konu olmadığı için üzerinde durmamıştım. Taa ki konu bloglara yansıyana kadar. Özgün ve gelişmiş bloglar aracılığı ile tanıtım yazısı yazdırarak reklam yaptırıyorlar. Buraya kadar olan kısmını zaten biliyordum. Özellikle hit almak istediğiniz bir web siteniz varsa tanıtım yazısı en etkili yöntemdir. Dudağımı uçuklatan kısmı ise reklam verenin ödediği bedel. Meğer özgün blog yazmak ne kadar değerli bir şeymiş... Yanlış anlaşılmasın, blog yazarları sadece tavsiyede bulunsun reklam almasın demiyorum,  ama okurunu da hayal kırıklığına uğratmasın istiyorum.

Barış Tuna' nın Hediye Ettiği Kitapları Geri İstemesi

Blogumu takip edenler hatırlar etmeyenlere de kısa bir özet geçelim. Zamanın birinde Blog Sözlük kitap inceleme ve tanıtım etkinliği düzenledi. Bu etkinliğe katılan bloglardan on tanesine Barış Tuna tarafından Cennette Uzun Bir Kış Kitabı Hediye edilecekti. Etkinliğe katıldım, kitap yazarından imzalı olarak tarafıma geldi, okudum ve blogumda olabildiğince objektif bir şekilde yorumladım. Pişkin pişkin ben zaten biliyordum demek istemiyorum ama kitabın hem kalın hem de zor olmasından dolayı hemen okunamayacağını hissetmiştim. 

Neyse benden sonra Büşra'da blogunda yorumlamış. Yazarımız Büşra'nın yorumunun içinde geçen  " beyin bulantısı, çarpık ilişkiler, ıyy"  gibi ifadelere fazlasıyla bozulmuş. Aslında Büşra'nın yorumunu ben de okumuştum. Romanın genel anlamda okunabileceğini ama özellikle cinsel içerikli konuların dışarıdan anlatılması gerektiği eleştirisinde bulunmuş. Burada haklı mı haksız mı tartışmasını yapmak bile bloggere saygısızlık olması gerekirken, yazarımız Büşra'nın yaşam biçimi ve dini hassasiyetlerinden kaynaklanan eleştirilerini kabul edemeyeceğini söyleyerek bloglardan beklentisinin kalmadığı gerekçesiyle kitaplarını geri istemiş. Şaka gibi. Olayı daha detaylarıyla okumak isteyen meraklı okurlarım buyursunlar. TIKLAYIN Bu arada hikaye de geçen shed510 yani iyi çocuk benim.

Bu olaya özellikle yeni nesil şaşırmış olabilir. Ama biz 90 ların çocukları olarak alışığız. Mesela Top oynayacaksanız topun sahibi çocuk oyunu çok kötü oynasa bile oyuna alınırdı. Ve o çocuk küser de oynamıyom verin topumu derse oyun biterdi. El mahkum, oyun bitti. Barış beyin kitabını göndereceğiz :)

Blog Sözlüğün sahibi Sezer Bey konuyla ilgili özür içerikli mail atmış. Kendisine inceliğinden ve düşünceli tavrından dolayı teşekkür ediyorum. Seviliyorsunuz Sezer Bey.

Buraya kadar okuyan sevgili okur sana da kocaman sevgiler.

Yüzünüzden tebessüm eksik olmasın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. Gerçek bir Hasbihal olmuş , değindiğiniz her konu hakkında fikrim yoktu , aydınlandım :) kitapların geri istenmesi nedir ya , :D Enteresan :D benim de kötü eleştirdiğim yeni kurulan bir yayın evi ile bu tür bir anlaşmazlığım oldu ne yazık ki , oluyor , ay bütün yazdıklarınıza değinmeye çalışayım dedim ama hepsinden biraz yazamaya kalksam sizin yazınıza yakın bir yorum olacak , :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem gerçekten edebiyat dünyasının durumu bu mu ya... Aslında adamın blogumu reklam ajansı gibi görmesine çok sinirlenmiştim ama geçti :d Sende buna benzer bir şey yaşadıysan artık bittiğimizin resmidir.

      Teşekkür ederim. Sevgilet

      Sil
  2. Cidden çok çocukça bir davranış olmuş, gülsem mi ağlasam mı :D

    Detayları öğrenmek için verdiğiniz linke tıkladım ama sayfa bulunamadı dedi :/ Bayağı da meraklanmıştım oysa :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma esseve mahalle kavgası büyüdü. Yazarla blog sözlük mahkemelik olacak gibiymiş. Bundan dolayı sözlük o konuyu sildi. Yaaa neler kaçırdın bir bilsen :d

      Sil
  3. Merhabalar;
    Keyifli bir makale idi. Bloğunuzuda tesadüfen buldum ve takibe aldım ;)
    Şunu merak ediyorum yalnızca; hani demişsiniz ya: "Dudağımı uçuklatan kısmı ise reklam verenin ödediği bedel. Meğer özgün blog yazmak ne kadar değerli bir şeymiş..." diye, anladığım kadarıyla fazla ücret ödeniyor özgün bloglara reklam için? İlaveten merak ettim yav ne kadar ücret ödemiş reklamveren o özgün bloglardan birine? :D :D
    Şimdiden teşekkürler cevaplar için...
    Saygılarımla efemmmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ne demek istediğinizi anladım ama tanıtım yazısı pazarlayanlar paket halinde teklif sunuyorlar. Yani 50 site ya da blog fiyatı şu kadar gibi. Ayrıca tanıtımı hangi blog ya da site üzerinden yapacaklarını anlaşma yapmadan söylemiyorlar. Bunun için sizin ya da kendi blogumda tanıtım yazısı ne kadar eder sorusunun cevabını veremem.

      Beni şaşırtan reklam afişine bulamadım ama hatırladığım kadarıyla 300 blog 2500 TL, kısa bir süre için kampanya fiyatı idi. Reklam verene referans olanlar, gerçekten etkili olduğunu söyleyenler de vardı. Siz kendi blogunuz için çıkarımda bulunun artık :D

      Hoşgeldiniz bu arada :D

      Sil