İnsan Ruhunun Haritası - Ahmet Ümit


İnsan Ruhunun Haritası kitabını Ahmet Ümit'i fazla sevmeyen bir arkadaşımdan ödünç aldım. Hatta bana verirken "bu kitap farklı, bunu seveceksin" dedi. Oysa ben Ahmet Ümit' in kitaplarını zaten seviyordum.

Bu sevgili olma durumuna rağmen farklı bir Ahmet Ümit'le karşılaştım. Kitap insan, yazarlar ve roman karakterleri üzerine yazılmış denemelerden oluşuyor. 

Oidipus, Don Kişot, Madam Bovary, Dimitri Karamazov, Anna Karenina, İnce Memed, Kont Drakula ve Frankenstein gibi karakterlerin edebiyat dünyamızı ve okuru ne denli etkilediği üzerinde uzun uzun duruyor. Sadece roman karakterleri mi? Edgar Allan Poe, Dostoyevski, Franz Kafka, Anton Pavloviç Çehov, Yaşar Kemal, Yusuf Atılgan, Vedat Günyol, Sait Faik, Selim İleri ve diğerleri.

Ahmet Ümit yazarları ve karakterleri öyle derinlemesine inceliyor ki. Hayat hikayeleriyle birlikte yazarların psikolojik durumlarına kadar yaşadıkları tüm travmalar. Hatta farklı yazarların oluşturdukları dedektif karakterlerini birbiriyle karşılaştırıp analiz ediyor. Oluşturulan Kont Drakula karakterinin kendinden sonra yazılan roman karakterlerini nasıl etkilediği ve bir çerçeve içine hapsettiğini gözlerimizin önüne seriyor. İnce Memed karakterinin kendi hayatındaki etkisinden bahsediyor. Romancının, zengin, fakir, cesur ya da pısırık her ne olursa olsun okuruna bir şeyler, belki de kendini anlatmaya çalıştığı üzerinde duruyor. 

Peki, yazarların polisiye yönlerini araştıran ve roman karakterlerinin fiziki ve ruhsal yönlerini derinlemesine inceleyen Ahmet Ümit, özgün kalmayı nasıl başarabilmiş? Ya da başarabilmiş mi? Başkomiser Nevzat gerçekten özgün bir karakter midir? Çözülen cinayetlerde, Ahmet Ümit' in kaleminden yazılmış ama aslında başka bir yazarın polisiyesini okuyor olabilir miyiz? 

Son söz olarak özgünlüğünüzü kaybetme riskine rağmen hikaye ve roman yazan arkadaşlara şiddetle tavsiye ettiğim bir kitaptır. Okuyun, bir çok karakteri derinlemesine analiz edin ve kendi karakterlerinizi oluşturun.

Sevgiyle ve bol kitapla kalın. 

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

18 yorum:

  1. Ahmet Ümit'in bir çok kitabını okudum ama buna sıra gelmemişti. Hiç bir kitabını sıkılarak okumam galiba :) Bu kitabının da konusu hakkında az çok bilgim vardı. Yakın zaman da okuyabilirim sanırım.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı da seversiniz diye tahmin ediyorum... Sevgiler

      Sil
  2. ahmet ümit'in eserlerine pek ilgim olmadığı halde öyle güzel tanıtım yapmışsınız ki kitabı alıp okumak istiyorum kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Ahmet Ümit ile tanışın Mehmet bey, pişman olmazsınız...

      Sil
  3. Bu kitabını henüz okumadım; ama merak etmedim değil.en kısa zamanda okuyup yorumlamk isterm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde sizin yorumunuzu okumak isteriz, bence okuyun :)

      Sil
  4. Ahmet Ümit'in bu kitabını ben de bilmiyordum.Fark ettirdiğiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Çok ilginç ve değişik bir konusu varmış. Ama merak ettim bu kadar çok karakter ve pek çok yazar kitabın konusunu karıştırmıyormu. Ahmet Ümit'in en çok Bab-ı Esrarı'nı beğenmiştim. Çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap roman değil, deneme yazılarından oluşuyor. Ama içerik olarak tüm yazarların el kitabı olabilecek kalitede.

      Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Tarafsız tanıtımlarınızı bildiğim için, bu kitabı okumalı diyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aytül hanım, onurlandırdınız beni :)

      Sil
  7. Benim de elimde birkaç tane ahmet ümit kitabı var ama hala okuyamadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polisiye severseniz Ahmet Ümit'i kesinlikle seversiniz. Ucundan okumaya başlayın bence :)

      Sil
  8. Ahmet Ümit'in anlatımını bende çok seviyorum. Okurken zaman nasıl geçiyor anlamıyorum. Tanınan kişilerin hayatlarını da çok merak ederim ve okurum. E üçü bir arada gibi; Teşekkürler bilgi verip haberdar ettiğiniz için. Musmutlu günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşe hanım. Güzel günler sizin olsun :)

      Sil