Böyle Buyurdu Zerdüşt - Friedrich Nietzsche


Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabı bana Nietzche Ağladığında kitabını okuduğum sıralarda tavsiye edilmişti. Tavsiye sırasında da biraz ağır ama beyin yakan fikirlerin olduğu bilgisi de iliştirilmişti kenarına.

Bazı kitapları zevk alarak okumak için zaman çok önemli sanırım. Belki de zamandan çok kitabın anlatılarıyla ilgili öncesinde az buçuk temeliniz olmalıdır. Yoksa bir takım fikirler uçuk, bazı fikirlerse anlamsız gelebiliyor. Bu bocalama durumunu Zerdüşt' de çokça yaşadım.

Kitapta anti evliya karakterindeki Zerdüşt' ün kimi zaman öğrencilerine, kimi zaman halka, kimi zaman kendisini arayan krallara anlattığı öğretilerini okuyoruz. En temel öğretisi ise Tanrı öldü dür. Bunu şöyle açıklar Zerdüşt; aslında Tanrıyı insan beyni yaratmıştı. Onu bazen bir hayvanın bedenine, bazen bir gök cismine bazen de görünmeyen bir varlığa yerleştirmişti. Ve o tanrının en temel özelliği yasaklarla insanları dizginlemesiydi. Öldürmeyeceksin, çalmayacaksın gibi emirlerle düzen kurmaya çalışmasıydı. Oysa öldürmekte, çalmakta hayatın içinde olan şeylerdi. Artık insan tanrıya ulaşmak yerine üstinsana ulaşmalıydı. Zihnindeki tanrıyı öldürmeli, hayvan ile üstinsan arasındaki gerilmiş ip üstünde, düşmeden üstinsana ulaşmaya çalışmalıydı. 

Nietzche' nin acayip fikirleri de var. Öğretilerinin birinde, dilencilere yardım etmenin de etmemenin de insanda huzursuzluğa neden olduğunu ve bu nedenle dilencilerin ortadan kaldırılmaları gerektiğini savunuyor. Başka bir yerde "affetmenin getirdiği mutluluk, öldü affederken"  diyerek affetmenin hata olduğunu anlatıyor. 

Kitabı okurken yaşam tarzıyla Mevlana ya da Yunus Emre gibi ancak öğretileriyle tam tersini savunan bir Zerdüşt karakteri canlandı hayalimde. Kitabın dili de biraz acayip. Bunda çevirmenin anlatıları tam olarak anlayamadan çevirmesi de etkili olabilir. Çünkü bir çok paragrafı anlamakta zorlandım veya anlamsız buldum. Bilemiyorum, belki de benim eksikliğimdi. 

Son söz olarak; Nietzsche kitabını "yazılmış en derin eser" olarak tanımlasa da kitap ve öğretileri benim üzerimde etkili olmadı.

Sevgiyle kalın, üşütmeyin sakın.     



Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

24 yorum:

  1. İlginç bir felsefe kitabı sanırım.Sakin ve dingin bir beyinle okumak gerek sanki :)

    YanıtlaSil
  2. BENDE OKUDUM KİTABI VE FELSEFE BÖLÜMÜ OKUDUĞUM İÇİN ÇOKCA FELSEFESİNİ ARAŞTIRDIM VE KİŞİSEL FİKRİM ŞUDUR Kİ Friedrich Nietzsche'NİN PSİKOLOJİK SORUNLARI VAR BENİM İÇİN BASİT BİR YAZARDAN ÖTEYE GİTMİYOR SAVUNDUĞU FİKİRLER CEHALETTEN FARKSIZ VE UÇUK VE REZİLCE,TOPLUMA ZARARDAN BAŞKA BİR FAYDASI DA YOK..YAZINIZI SEVEREK OKUDUM...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nietzcsche' nin ölüm nedeni de intiharmış, yani psikolojik sorunları olduğu açık. Tamam ben de etkilenmedim fikirlerinden ama siz yerin dibine sokmuşsunuz Mehmet Bey.

      Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Okumasam daha iyi olur gibi hissettim. Çok sevmemişsin sende :)
    Blogunda değişikliğe gitmişsin yoksa ben mi çok geç görmüşüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmemekten ziyade anlaşılması ve kabul edilmesi zor fikirler vardı.

      Evet temayı dün değiştirdim Güneş. Umarım beğenmişsindir :)

      Sil
    2. Sarı tonlarını seviyorum zaten. Yakıştırıyorum bloglara. Güzel olmuş:) Ama bir tek bu blogun ismi o kadar küçük olmasa olmaz mı. Bunu söylüyorum çünkü benim blogumda da öyle. Ve beni rahatsız ediyor. Blogun ismi o kadar küçük olmasın :) Ben sırf bu yüzden değiştirmeyi düşünüyorum mesela :) :)

      Sil
    3. Logo konusunda zayıfım maalesef. Oraya çok daha güzel bir logo koyabilsem daha güzel olur tabi ki.

      Bu arada bir arkadaşım temayı değiştirmemi tavsiye ettiği için değiştirmiştim. Senin de beğenmene çok sevindim :)

      Tema konusunda yardıma ihtiyacın olursa elimden geleni yaparım, haberin olsun :)

      Sil
    4. Ben senin logonu beğeniyorum. Bence güzel. Sadece boyutu için söyledim :) Bu sefer kendim yapmak istiyorum temayı. Ama daha güzel olması için yardıma ihtiyacım olacaktır mutlaka :) Hayır demem tabi ki :)

      Sil
    5. Tema kurma ve düzenleme işi hem zor hem de eğlencelidir. Sana kolay gelsin şimdiden :)

      Sil
  4. Aaaaa Çıkmadı sonunda yaaa Dedim gitti :( Poffff

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkmayan ne onu anlamadım. Blog mu açılmadı?

      Sil
    2. Açıldı açıldı dün açılmamıştı Siteye giriş kısmından bahsediyorum

      Sil
    3. Anladım. Ne mutlu bize :)

      Sil
    4. Evet Evet çok güzel oldu Emeklerin işe yaradı :)

      Sil
    5. Beğenmene sevindim Mayıs, Teşekkür ederim

      Sil
  5. Nietzche Ağladığında kitabını ben de okudum ve çok beğenmiştim. Üstelik kitabı bana veren arkadaş o kadar hor okumuştu ki kitabı neredeyse bütün sayfaları darmadağındı :( . Ama Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabını onca istememe rağmen okumaya bir türlü fırsat olmadı. Aslında bazı rahatsızlıkları olsada bana kalırsa Nietzche yine de iyi bir felsefeci ve iyi bir şairdi diye düşünüyorum. Bu ara da yeni temanız hayırlı olsun bende çok beğendim ve sarı renk ayrı bir hareket katmış bloğunuza :). Saygı ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinizde Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabı yoksa hediye etmek isterim Zehra hanım.

      Temayı beğenmenize de çok sevindim. Teşekkür ederim

      Sil
  6. Çok teşekkür ederim Abdullah bey elimde yok malesef olsaydı şimdiye kadar çoktan okumuş olurdum :). Ne ince ne güzel bir teklif bu böyle çok teşekkür ederim tabii ki çok sevinirim ama sizi böyle bir zahmete de sokmak istemem 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lafı mı olur bunun. Bana iletişim adresinizi ya da size uygun kargo şirketinin adresini mailden gönderir misiniz :)

      Sil
  7. Nietzche benim de bir türlü okumaya zaman ayıramadığım bir yazar. Ama bir dönemin bütün yazarları üstündeki etkisi tartışılmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni 100 yıl sonra anlayacaklar, siz anlayamazsınız demiş zamanında. Aradan 100 yıldan fazla geçmesine rağmen ben yine anlayamadım tam olarak :)

      Sil
    2. Yalnız değilsiniz Abdullah Bey:)

      Sil
    3. Yalnız olmamak güzelmiş, rahatladım şimdi :)

      Sil