Çağın Suçu // Uğur MUMCU



Çağın Suçu, Uğur MUMCU'nun  bütün yazıları serisinin 4. kitabıymış. Neden 1 den başlamadın sorusunun cevabı yok. Aslına bakılırsa, yaşadığı dönemdeki köşe yazılarının derlendiği seride 1 den başlamanın önemi de yok.

Ben kitap elime geçtiğinde bir köşe yazarı suikastı hakedecek (!) neler yazmıştı acaba düşüncesiyle okudum. 1975 yılında yani benim hayatta olmadığım daha doğrusu babamda vitamin olduğum zamanlarda yaşanan hükümet krizlerini, şaibeli atamaları, tartışmalı olayları anlatan köşe yazılarıyla karşılaştım. 

Köşe yazarı böyle olmalı! Her yazısında evelemeden gevelemeden imada bulunmadan kimi eleştirecekse hatta kimi hain ilan edecekse adıyla sanıyla yazmış. Mesela Süleyman DEMİREL' in ODTÜ ihalesindeki işlerden köşeyi döndüğünü belge ve bilgiler öne sürerek pat diye yazıyor. Süleyman DEMİREL durur mu?. Hemen tekzip yayımlatıyor o köşeden. Bitti mi? Biter mi hiç. Uğur MUMCU bir kaç yazı sonra Demirel' in tekidini de ağır bir şekilde eleştiriyor. Benzer eleştirilerden  nasibini günümüzün gençliğinin tanıyabileceği Alparslan TÜRKEŞ' te alıyor. Darbe hükümetinin borazanı olmakla suçlanıyor. -bilmeyenler için Albay Alpaslan TÜRKEŞ 27 Mayıs ihtilalinin anonsunu radyodan yapan kişidir- Neredeyse bütün sağ hükümetleri Amerika için çalışan milli servete düşman kişiler olarak ilan ediyor. Ülkücüleri de anarşist olarak görüyor..

Böylece bir dönemi gidebilecek en sol noktadan okumuş oldum.  

Son söz olarak; ister sağ olun ister sol, kendi görüşünüze göre geçmişte yaşanan trajedileri okuyup ders çıkarabilirsiniz. Ama bu trajedileri intikam aracı olarak yaşatmayı seçmek gelecek nesillerin geleceğini karartmak demektir. 

Sevgiyle kalın...

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Uğur Mumcu'nun her bir kitabı yakın tarihin yansıması gibi duruyor, mutlaka edineceğim..

    YanıtlaSil
  2. Gelmedi onun gibisi. Şimdikilerin hepsi ne şiş yansın ne kebap derdinde... Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki yazarları da anlamak lazım. İşsiz kalmak var, itibarsızlaştırılmak var, dahası da var...

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Şimdi çok daha iyi anlaşılıyor cesareti...

      Sil
  4. okusalar bu adamları da daha başka bakarlar belki diyeceğimiz ne çok tip var mecliste , ama okumazlar , okuyamazlar ..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orada kendi iradesiyle hareket edebilen yok ki...

      Sil