Sanal Alemde Ne Kadar Güvendeyiz?


İnternet ortamında araştırdığımız konuların reklam olarak karşımıza çıkmasını kanıksadık artık. Zaten her adımımızın takip edildiği çerezleriniz kayıt altına altına alınıyor uyarısıyla da kullanıcıya kabul ettiriliyor. Ama olayın sadece bununla da kalmadığı şüpheleri gün geçtikçe artıyor. Telefonda konuştuğumuz hatta bırakın telefonu, telefonun bulunduğu bir ortamda bahsettiğimiz konularda bile reklamlarla karşılaşıldığı iddia ediliyor. Bu durum, telefonumuza yüklediğimiz uygulamaların bizi dinlediği hatta kameramızı kullanabildiği inancını körüklüyor. Sadece bu kadarla da değil. Aldığımız karalar üzerinde de önemli bir manipülasyon aracı haline dönüşüyor. İşte bu konunun meraklıları için bir belgesel ve bir diziden bahsedeceğim.

The Great Hack

Belgesel Temmuz 2019 da Netflix'de yayımlanmış ve yaklaşık olarak 2 saat kadar. Temel olarak  Cambridge Analytica hack  olayının ayrıntılarını gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Ancak bunu yaparken, veri toplama ve analiz şirketi olan Cambridge Analytica'nın usulsuz erişimlerini, facebook ile olan kirli anlaşmasını, edindiği verilerden kazandığı inanılmaz paraları, ellerindeki verilerle az gelişmiş ülkelerdeki insanları yönlendirerek şiddeti körüklemesi, seçimlere katılımı düşürmesi ve son olarak da 2016 ABD seçimlerinde Trump'ın kazanmasındaki rolü tüm ayrıntıları ile anlatılıyor. Belgesel biraz durağan ilerlese de insan profillerini nasıl çıkardıklarını ve bu profilleri nasıl yönlendirdiklerini hayretle izleyeceksiniz. 

Dark/Web

Dark Web internetin karanlık yüzü olarak kullanılan bir kavram. Bir nevi sanal alemin yer altı dünyası olarak bilinir. Oraya nasıl girilebileceği konusu uzun ve tehlikeli bir araştırma gerektirir ancak normal bir web adresi yazılarak girilemeyeceği kesindir. Henüz yaklaşık yarımşar saatten oluşan ve üç bölümünü izlediğim dizi ise şimdilik daha çok dark web dünyasının hedef aldığı kişiler üzerinden ilerliyor.  Korku ve gerilim eşliğinde dark webin elindeki teknolojinin oluşturabileceği tehlikeyi izletmeyi hedefliyor. 

Sonuç olarak internetin tehlikeli yönlerini merak edenler için izlemeye ya da en azından göz atmaya değerler. Konunun meraklılarına tavsiye ediyorum.

Sevgiyle kalın. 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

13 yorum:

  1. Ben de dinleme izleme konusunda şüphelenmiştim. İlgi çekici, güncel konular...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O şüphe herkeste var ve gün geçtikçe de artiyor maalesef

      Sil
  2. Paranoyak olmam için iki öneri :) Gerçekten de sürekli izleniyormuşuz hissi her geçen gün artıyor. Tavsiye için çok teşekkürler, not ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) yok daha bilinçli olalım diye bu öneriler. Sen öyle düşün

      Sil
  3. Ben bu ihtimalleri hiçbir zaman göz ardı etmemiştim. Haklıymışım. Belgeseli izlemek isterim. Teşekkürler bilgiler için 🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha ilerlerse daha da paranoyak olacağız hep beraber 🤔
      Ben teşekkür ediyorum yorumun için

      Sil
  4. Yüzde yüz güvenlikli internet yoktur, internete bağlı olmanız zaten sizi bu havuza dahil eder. Bu yüzden eski tip telefonlar bu konuda daha güvenlidir:)

    YanıtlaSil
  5. Gitgide eski kültürlerin daha sağlıklı, güvenli olduğuna inancım artıyor. Teknoloji teknoloji diyoruz ama hiç bir özelimiz yok.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararsız kaldığım bir konu. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan kobaya dönüştürüyor diğer yandan giderek tehlikeli bir hal alıyor... özel diye bir şey zaten kalmadı...

      Sil
  6. Artık paranın karşılığı veri oldu. Verileri de kullandığımız ücretsiz uygulamalar sayesinde topluyorlar. Maalesef bizler de buna izin veriyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Hep bilinçsizce verdiğimiz izinlerden topluyorlar verilerimizin buyük çoğunluğunu. Ama daha da ileri gidip izinsiz veri de topladikları konusunda da supheler iyice arttı.

      Sil
  7. İkisini de not aldım, çok ilginç ve gündemde ki konular.

    YanıtlaSil