İki hafta kadar önce okunabilecek distopik kitaplar listesini gözden geçirirken fark ettim. Cesur Yeni Dünya kitap eleştirisinin altına yorum bırakan Bir Tutam Karınca tavsiye etmiş kitabı, bende hemen listeye eklemişim. Sonra araya başka kitaplar girmiş, unutulmuş. Olsun, biraz geç oldu ama okundu.
Dr. Moreaou'nun Adası, girizgahı ile aklımı karıştıran ilginç bir kitap. Sanki yazarın bir akrabası bütün anlatılanları yaşamış, yaşadıklarını anlatmış ama kimseye inandıramamış gibi bir sonuç çıkardım. Hani avcılar atar tutar ya, onun gibi bir dünyaya yelken açacakmışım gibi hissettim.
Hikaye içeriği ile de distopyayla bezenmiş gerçekliği andırıyor. Özetin özeti olarak hikaye şöyle; Gemi kazası sonucu okyanusta mahsur kalan bir adam, esrarengiz bir gemi tarafından kurtarılıyor ve ıssız bir adaya götürülüyor. Burada herkes birşeylerle uğraşıyor ve kimse kurtarılan adama ilişmiyor. Misafirimiz de adanın tel örgülerle çevrili bölümü dışında özgürce gezebiliyor. Ama merak işte, insanın içini kurt gibi kemiriyor. Bu merak misafirimizi kahramana dönüştürüyor ve Dr. Moreau'nun adasındaki bu gizli bölüme girmesini sağlıyor. Burada insanla hayvan arası bir sürü canlıyla karşılaşıyor. Bu yaratıkların görülmesi ve akla takılan sorularla birlikte gizem ve tehlike iyice artıyor. Acaba bu yaratıklar bilinçsizleştirilmeye çalışılan insanlar mıdır yoksa insanlaştırılmaya çalışılan hayvanlar mıdır?
Evet, kendinizi kafesin içerisine koyduğunuzda distopyanın en dip noktasını hissedebilirsiniz. Ama bu gün de biliyoruz ki bir çok laboratuvarda hastalıkların teşhis ve tedavisinde denek olarak kullanılan hayvanlar var. Üstelik bunlar etik kurul tarafından onay alındıktan sonra yapılıyor ve kimse tarafından vahşet olarak algılanmıyor. Tabi ki burada sınırı çok iyi çizmek lazım. Sirk hayvanları, canlı canlı tüyleri yolunan kazlar, dişi için öldürülen filler, kürk yapımı için katledilen hayvanları bu kapsamda değerlendirmiyoruz.
H.G. Wells'in ilk olarak 1896 da yayımlanan kitabı, okunması ve anlaşılması biraz zor olsa da tavsiye ettiklerim arasındadır.
Keyifli okumalar...
Macera varsa okunur sürükleyici olur
YanıtlaSilUmarım seversin :)
Sildistopyalar bu aralar benim de ilgimi çok çekiyor. Sineklerin tanrısını okuyorum şimdilerde. cesur yeni dünya da listemde. Ancak beni ürküten distopyalarda planlanan ve yaşanan bazı olayların başlangıçlarının günümüzde olanlarla benzerliği. ürküyorum bazen. özellikle 1984 bu konuda çok başarılıydı. bu kitabı da not ediyorum. paylaşım için çok teşekkürler sevgiler... :)
YanıtlaSil1984, Hayvan Çiftliği, Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451, Sineklerin Tanrısı aklıma gelen en güzel distopik kitaplar. Evet günümüz benzerliği ürkütüyor ama okuyanı uyandırıyor. Bu düşünce bile kendinizi farklı hissetmenize yetiyor bence. Sevgiler :)
SilDistopik kitapların karanlık dünyalarında gezinmeyi seviyorum ben. Keyif aldığına sevindim. Eğer henüz okumadıysan Köpek Kalbi adlı kitabı öneririm.
YanıtlaSilBiz - Yevgeni İvanoviç Zamyatin bu kitabı da tavsiye etmiştin ama bulamadım Yasemin. Buldukça okumaya çalışıyorum, umarım mega da vardır...
SilAralık ayının başlarında okudum ben de bu kitabı ama yorumlama gücünü kendimde bulamadım. Siz çok iyi ifade etmişsiniz, kaleminize sağlık.
YanıtlaSilÇok etkiledi beni, hatta aralıksız da okuyamadım, ara verdim sürekli, anlatımı çok gerçekçiydi.
Doğaya, öze dönüşe iyi dikkat çekmiş, anlamlı bir başkaldırıydı.
Burada bile çok güzel özetlemişsiniz kitabı. Yerinizde olsam hiç durmam hemen bloguma taşırdım :)
SilÇok teşekkür ederim, hazırı var burada, böylesi güzel.
SilBünyem reddediyor bu kitabı yorumlamayı :)
Mutlu seneler.. :)
Umarım den gelirsin :)
YanıtlaSilFilmini izlemiştim - yanlış hatırlamıyorsam Marlon Brando oynuyordu- ama kitabını okumadım.
YanıtlaSilDistopik dizi olarak izlemediysen "Handmaid's Tale"i de tavsiye edebilirim.
Aynen Marlon Brando'nun başrolünü oynadığı güzel bir filmi varmış. Tavsiyeni de dizi olarak izleyeyim, farklı bir deneyim olur. Teşekkür ederim
SilCok sevdigim bir kitaptir uzun zaman önce okudum 😊
YanıtlaSilOkuduğunuz bir kitabı seven başka bir okur görmek gerçekten mutlu ediyor insanı :)
SilOkumadığım bir kitap konusu ilginçmiş. Mutlu yıllar,
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Size de mutlu yıllar
SilMerhabalar.
YanıtlaSilTanıtımını yaptığınız kitabın paylaştığınız özeti itibariyle gerçekten ilginç bir konusu varmış. İnsan sağlığına hizmet için çalışılan laboratuvarlarda artık gönüllü insanlar üzerinde de deneyler yapılabilmeli. Örneğin şu anda çare bulamadıkları kanser hastalığı için, mevcut kanser hastalarından gönüllü olmak isteyenlere bu imkan tanınmalı. Bu güzel kitap tanıtımınız için teşekkür eder, emeğinize sağlıklar dilerim.
Yeni yılda umutlarınız gerçek, mutluluklarınız sonsuz olsun. Mutlu yıllar dilerim.
Güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim. Mutlu yıllar
Silokumamışım efem , sağlık olsun. iyi yıllar
YanıtlaSilBence seversin bu kitabı Eylem. Mutlu yıllar
Sil