Üç Aynalı Kırk Oda - Murathan Mungan


Lal Masallar kitabı ile tanıştığım Murathan Mungan yolculuğumu derinleştirme isteğiyle okudum Üç Aynalı Kırk Oda' yı. Çevresel etkilerden uzaklaşıp yazarı kendimce değerlendirme isteğiyle hiç bir araştırma yapmadan seçtim romanı. 

Kitap bir çok internet sitesinde "bir insanın Alice, Aliye ve Ali karakterlerine bölünmüş müthiş hikayesi" olarak tanımlansa da aynı bağlantıyı kurduğumu söyleyemem. Bana göre birbirinden bağımsız ama aynı duyguyu arayan, üç farklı dünya insanını konu olan üç güzel hikayeden oluşuyor.

Alice (Alis) Harikalar Diyarında

Alice, bir zamanlar porno filmlerde oynamış ancak sonrasında büyük hayran kitlesine ulaşmış ve büyük bir star olmuştur.  Bir gün sahnede konser verirken uzaylılar tarafından kaçırılır. Kaçıran uzaylı tüm dünyanın televizyon sistemlerine girerek uzun zamandır dünyayı dışarıdan gözlemlediklerini ve Alice'ye aşık olduğunu açıklar. Uzaylı uzun zaman önce Urfa'da yaşadığı dönemde yöre halkından öğrenmiştir kız kaçırmayı. Sevdiğin kıza kavuşma şansın yoksa kaçırırsın düsturuyla kaçırılmıştır Alice. Alice' nin menajerinin gözünde dolar işareti belirirken, dünya insanlarının kafası karışır. Uzaylıların bile aşık olduğu bir canlı olmanın gururuyla, bundan sonra her uzaylı istediği insanı kaçırırsa endişesi arasında bocalar zehir gibi çalışan kafalar. Alice ise hayatı boyunca eksikliğini hissettiği gerçek aşkı bir uzaylı da bularak tüm hücreleriyle yaşamaya başlar....

Aynalı Pastane

Aliye kenar mahallelerde bulunan küçük sıradan bir pastanede çalışmaktadır. Birbirini süzen gençler ve afra tafralarıyla dikkatleri üzerine toplamaya çalışan kokanalar. Her gün bir öncekinin tekrarı. Aliye parasızlıktan yeni elbiseler alamaz, istediğini yapamaz. Hayat her geçen gün biraz daha anlamsızlaşır. Sıradanlaşan günlerinin birinde Müştik ile tanışır. Müştik aseksüel bir pezevenktir. Aliye ile uzun uzun konuşmalar yapar. Ömrünün iki üç yılını feda ederek hayatını kurtarabileceğini anlatır. Yazar burada Müştik'i öyle güzel konuşturur ki insanın işi gücü bırakıp fahişe olası gelir. Doğal olarak Aliye' de bu yolu dener. Artık maddi sıkıntısı kalmamıştır ama içini kaplayan bir eksiklik giderek büyümektedir...

Gece Elbisesi

Ali ailenin en küçük ve tek oğludur. Annesi İstanbullu olmasına rağmen baba tarafı Mardinlidir ve Mardin de yaşamaktadır. Erkek çocuk olmanın tüm ayrıcalığından faydalanmaktadır. El üstünde tutulmaktadır. Ancak diğer çocuklarla oynadığı tüm oyunlarda kadın olmayı tercih etmektedir. Ayrıca Ali'nin cinsel tercihleri bununla da sınırlı değildir ve sapkınlıklara varan hayaller kurmaktadır. Anne durumu fark eder, falcılara bile gider...

Son söz: Yazarın okuduğum ikinci kitabı. Lal masallar kitabına göre daha cinsel içerikli ve sansürsüz. Hikaye örgüleri her iki kitapta da oldukça etkileyici. Ama bu kitap için şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hikayeler ağır başlıyor ve hiç bir şey olmayacakmış gibi giderken aniden girdabın içine sürüklüyor. Sizi alıp götürüyor. Yazarın zaman zaman sokak ağzı, ağır ve sansürsüz cinsellik anlatımları okuru daha da şaşırtıyor. Aslında küfür de olsa uzatmadan, eveleyip gevelemeden yapılan doğrudan anlatım amaca kolayca ulaşmayı sağlıyor. Bunu yanında kitabı yakın çevrenize tavsiye etme konusunda da soru işaretleri oluşturuyor.

Keyifli okumalar... 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Notumu alayım. İlerleyen zamanlarda bir değerlendirme yoluna giderim.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Murathan Mungan okumak istediğim yazarlardan olsa da önyargılı yaklaşmışımdır. :) Kütüphaneden bir iki defa almıştım kitaplarını, okumadan geri verdim sonra. :) Bir yerden başlamak lazım ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lal masallardan başla bence Kitap Güneşim :)

      Sil
  3. Mungan'dan 1 ya da 2 kitap okudum ama iyi yazıyor dışında pek hatirlamıyorum , okunur aslında :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir tarzı var. Kesinlikle okunur 👍

      Sil
  4. İyi geceler, son yazımda linkinizi vererek görselinizi kullandım. Sakıncası yoktur değil mi? Arzu ederseniz kaldırabilirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Sanırım ben de bu fotoyu netten bularak düzenlemiştim diye hatırlıyorum. Benim için sakıncası yok :)

      Sil