Yılanı Öldürseler - Yaşar Kemal


Törelerin her şeyden üstün olduğu yerler, yöreler vardır. Törenin yanında kanun, nizam hak getire... Yaşar Kemal'in Yılanı Öldürseler hikayesi de işte böyle bir yerde, Osmaniye'nin Hemite köyünde geçer. 

Köyde güzeller güzeli Esme isminde bir kız varmış. Ona bir bakan bir daha bakmak ister, gözünü alamayan her delikanlı hemen aşık oluverirmiş. Esme de köyün eşkıya delikanlılarından Abbas'a kaptırmış gönlünü. İki sevgili gizlice aşklarını yaşarken günün birinde Abbas, Esme'si için birini öldürür. Tam on bir yıl hapis cezası alır. Fırsat bu fırsat... Köyün gençlerinden Halil de yedi arkadaşıyla birlikte Esme'yi kaçırır ve ırzına geçer. Esme o kara günden sonra bir yıl, taaaa ki oğlu Hasan doğana kadar lal olur, kimseyle konuşmaz. Halil'in anası "zorla güzellik olmaz, bırak bu kızı dese" de Halil bırakmaz. Aradan tam on bir yıl geçer, Abbas tekrar köye gelir. İki aşık kaldıkları yerden devam ederler. Ama işler yine karışır. Bir akşam Abbas, Esme'nin evini basar ve yer sofrasında oturan Halil'i öldürür. Tabi ki Halil'in akrabaları da köylüden destek alarak köyün yakının da Abbas'ı yakalayarak öldürürler. 

Köyde herkes Halil'i Esme'nin öldürttüğüne inanmaktadır. Töre gereği Esme öldürülmelidir. Hasan daha küçüktür ama amcası Ali' de Esme gibi bir güzelliği öldürmeye kıyamaz. Esme'yi öldürecek kişi bulunamayınca herkes küçücük Hasan'ın üzerine gelmeye başlar. Tüm köylü Halil'in kanı yerde kaldığı için mezarında rahat uyuyamadığını, zebanilerin onu kedi, köpek, kertenkele, yılan kılıklarına sokarak eziyet ettiğini söylemeye başlar. Halil hortlak olmuş, Esme öldürülmezse kıyamete kadar hortlak olarak kalacaktır. O küçücük Hasan 9 yaşına geldiğinde artık baskılara dayanamaz ve leğende yıkanan anasını tabancayla öldürür. Tüm hayatı boyunca da bu acıyla yaşamak zorunda kalır.

Çocukluğumuzda izlediğimiz Türk filmleri gibi kitap. Hatta Türkan Şoray'ın başrolünü oynadığı filmi de çekilmiş. Ama benim söylemek istediğim, bir dönem klasikleşen "babanın ganını yerde koma oğul" repliklerin kitabın ağırlığını oluşturmasıydı. O kadar çok ki. İnanın Hasan'a yapılan baskı size yapılsa kanser olurdunuz. 

Kitabın bu kadar etkileyici olmasının nedeni de kaleminin gücü olsa gerek. Eee kalemi tutan el Yaşar Kemal olunca...

Keyifli okumalar...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. Yaşar Kemal'in kitaplarını seviyorum ben. Üstadın kalemine diyecek lafım yok. Bu kitabını da yıllar önce okumuştum. Siz de güzel yorumlamışsınız. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Yılanı Öldürseler geçen sene blog sözlük okuma grubunun seçtiği kitaplardan biriydi. Ben de o vesile ile okumuştum. Yaşar Kemal'in kalemiyle birleşen, Türk toplumunda erkek çocuğun omuzlarına yüklenen gereksiz yükü çok güzel anlatan bir kitaptı. Güzel bir inceleme yazısı olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk seçtiğiniz kitapmış. Okuma grubunu takip etmememin sonucu kitapla 1 sene geç tanıştım. Sağlık olsun 😊

      Teşekkür ederim.

      Sil
  3. filmi izlediniz mi , orada "esmee esmee " diye bir seslenişi var Aliye Rona'nın hala kulaklarımda , çocuğun vay haline gerçekten . kitap muhteşem , Yaşar Kemal edebiyatta üzerine söz söylemenin gereksiz olduğu bir yazar .Bu arada ne kadar çok kitap okumuşsunuz , kutlarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini izlemedim maalesef ama kitap o duyguyu fazlasıyla hissettirdi. Teşekkür ederim

      Sil