Sevdalinka - Ayşe Kulin


Tarihler 1992 yılını gösterdiğinde Avrupa'nın göbeğinde, herkesin gözü önünde bir millete sadece dinlerinden dolayı soykırım uygulanıyordu. Tarihler 1996 yılını gösterdiğinde  1.600' ü çocuk 10.600 Boşnak hayatını kaybetmişti.

Aslında Sevdalinka, Boşnakça'da aşk şarkıları anlamına gelir. Ancak Ayşe Kulin, yaşanan acıları belgesel netliğinde anlattığı romanına da bu ismi uygun görmüş. Zaten tüm insanlığın televizyonlardan canlı yayında izlediği soykırımın iç yüzünü, tüm gerçekliğiyle ama kurgusal karakterler üzerinden anlatarak ölümsüzleştirmiş. 

Romanda yaşanan olayların kronolojik sırası bulunmuyor. Hikayemiz gazeteci Nimeta'nın ailesi ve yasak aşkı etrafında şekillenirken savaş çanlarının sesi de giderek yükselmektedir. Sonra birden göz göre göre gelen savaş çanlarının umursanmadığı dönemlerden 1190 lara, Hırvatların, Sırpların ve Boşnakların kökenlerine iniveriyoruz. Aynı ırktan gelen ve sevdalarıyla iç içe geçmiş üç milleti anlamaya çalışıyoruz. Boşnakların müslüman oluş serüvenlerini ve inatçılıklarını öğreniyoruz. Tekrar 1992' li yıllara döndüğümüzde yazarın tüm çıplaklığı ve ayrıntılarıyla anlattığı, ihtiyarların gözü önünde tecavüz edilip öldürülen 4 yaşındaki çocukları, kendi mezarlarını kazmak zorunda olan gençleri okuyunca kan beynimize sıçrıyor. İnsan, insanlıktan çıkınca ne kadar da canavarlaşıveriyormuş meğer. 

Sevdalinka, soykırımın boyutunu anlamak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap. 

Son söz olarak, tüm gücüyle ülkesini ve halkını savaşlardan uzak tutmaya çalışan, çiçekli bahçelerinde sevdalinkaların söylendiği bir ülke hayali kuran unutulmaz lider Aliya İzzetbeğoviç' i de rahmet ve saygıyla anıyorum.

Unutmayın, bu kitap okunacak...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Bu kitabı yıllar önce bir arkadaşım sayesinde okumuştum.Güzel bir kitap.Sizin de emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazlasıyla etkileyici değil mi 🤔 teşekkür ederim

      Sil
  2. Bosna Savaşı yıllarında çocuktum. İçime işlemişti. Bu kitabın bende yeri ayrıdır o yüzden... Ben de bir kitap tavsiye edeyim izninizle Saraybosna Çellisti. Geçen ay okudum ve çok sevdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yıllar hepimizi etkilemiştir eminim. Hatta o dönem sınıfımıza boşnak bir çocuk gelmişti ve hep el üstünde tutulurdu. Benim hala etkilenmem için o çocuk bile yeter.

      Tavsiye ettiğiniz kitap içinde ayrıca teşekkür ederim

      Sil
  3. Okuyalı uzun zaman oldu. Etkisinden uzun süre kurtulamamıştım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşananlar çok acı olunca anlatılarda unutulmaz oluyor haliyle...

      Sil
  4. Kulin'in en sevdiğim kitaplarından biridir , :( eskiden çok daha iyi yazıyordu sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de konu hassas yani çocukluğumuzda gördüğümüz acı hatıraları canlandırdığı için etkileyicidir. Bilemiyorum...

      Sil