Aylak Adam - Yusuf Atılgan


Aylak Adam romanının içeriğinden bahsetmeden önce bana daha ilginç gelen bir konudan bahsetmek istiyorum. Roman 1959 yılında yazılmış. Yani o yıllarda Yusuf Atılgan bir çiftlikte yaşamakta ve köy hayatı sürmektedir. Ancak yazar köy ve köylü hayatı yerine şehirli bir karakter kurgulamayı tercih etmiş. Sırça köşklerinden en iyi ben bilirim edasıyla köylü sorunlarına dem vuranları çok duymuştum da böylesi ilkti. Gerçi yazar bu konuya da çok güzel açıklık getirmiş.   
Evet ben bir köylüyüm ama köy romanı yazmak için köylü olmak yetmez. Kent insanının aylaklığını anlatmak ki bunun batıdaki karşılığı bohemliktir, çok daha kolaydır. Ben İstanbul’da okudum. Bu yüzden biraz İstanbul hasretimi gidermek, biraz da yaşadığım gariplikleri yansıtmak isterken ortaya Aylak Adam çıktı.
Bakmayın yazarın bohemlik olarak tanımladığına. Aslında benim şu aralar büyük özlem duyduğum bir yaşamı kurgulamış. Üstelik ismine de C deyip bırakmış. Sanki biz o C' nin yazarın olmak istediği kişi olduğunu anlamadık. Neyse.. Efendim C babasından kalan gayrimenkullerin kiralarıyla geçinen, hiç bir işte çalışmayan, gününü kitap okuyarak, film izleyerek, kahvede ya da barda takılarak ve sokaklarda gezerek geçiren aylak adamın tekidir. Aynı zamanda uyumsuz ve sıkılgandır. Roman işte bu profildeki genç erkeğin bir yılını dört mevsime bölerek anlatıyor. 

C bir yıl boyunca hayalini kurduğu gerçek aşkını ararken hayata bakışını da okuyucusuna aktarır. Sıradanlığa kesinlikle tahammül edemez. Hatta en farklı işi yapanların bile ikinci günde kendilerini tekrar etmekten öteye gidemediklerini düşünür.  Sonra siz-sen olayına ve isimlerimizle ilgili takıntılı düşüncelere sahiptir.

Roman olay örgüsünden çok düşünsel boyutta geçiyor. Kimi yerleri sıkıcı gelse de olaylara farklı pencereden bakmak ilginizi çekebilir. Özellikle dingin kafayla okunursa daha lezzetli gelecektir.

Sevgiyle kalın.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Bu kitap okunacaklar listemdeydi.En kısa zamanda okumaya çalışacağım.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. siz eni konu ağır kitaplardan yana kullanıyorsunuz kitap tercihlerinizi , sanki okumalarınızda beni de geçtiniz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki bu kitabı siz de okumuştunuz, blogunuzda görmüştüm. Zorluk kısmını bilemiyorum ama sizi geçme hayali bile kuramıyorum :d

      Sil
  3. Okumak istediğim kitaplarda benden erken davranıyorsunuz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatla da patla :d işin doğrusu seninle Eylem' e imreniyorum. Kitap havuzunda yüzüyorsunuz... Ah ahh :)

      Sil
  4. Aylak Adam... Böyle bir aylak adam tanıdım bir dönem hikayesi benziyor mudur acaba :) Çok merak ettim şimdi. E bir an evvel okuyayım o halde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin tanıdığın aylak adam kimse yaşamayı biliyormuş 😁

      Sil