Olasılıksız // Adam Fawer


Şansa inanır mısınız? Ben son zamanlarda inanır oldum. Hatta ilginçtir ki moral motivasyonu yerinde olan kişilerin şanslarının hep yaver gittiğini düşünmeye bile başladım. Madalyona diğer yönden bakıldığında da aslında farklı bir şey yok. Dertler gelmeye başladı mı ardı arkası kesilmiyor, psikoloji çöktükçe dahada toplanıp insanın tepesine tepesine biniyorlar sanki.

Adam Fawer olaya benim gibi bakmıyor.  Çok iyi bir olasılık hesaplayıcısı iseniz şans oyunlarında bile bu yeteneğiniz sizi başarıya götürecektir. Biraz amiyane olacak ama benim kitabı okuduğumda tam olarak hissettiğim şu; bir sınıf hayal edin. Tahtadaki hoca öğrencilerin neredeyse tamamının anlayamadığı bir konuyu anlatıyor. Aradan pişkin bir öğrenci çıkıyor "ya hocam iyi güzelde bu anlattıklarınız gerçek hayatta ne işimize yarayacak" diye patlatıyor soruyu. Hocamız da madem sordun diyerek başlıyor hikayemizi anlatmaya. Olasılık denen şeyin nasıl hayat kurtardığını, nasıl zengin ettiğini, ne büyük bir üstün yetenek olduğunu ispatlamaya çalışarak.

Popüler kültürün baş tacı yaptığı, best sellerden inmeyen ve çok sayıda ödül almış kitabı, kıytırık bir bloggerin yerin dibine sokmaya çalıştığını düşünmenizi istemem. Söylemek istediğim zorlamalarla dolu bir kitap olduğudur. Hele son bölüm, parmak iziyle girilen odalar, birbirini öldüren ajanlar, yaralı ajanların pes etmeyi bilmez mücadeleleri ve patlama sahneleriyle James Bond filminden alıntı.

Kitap içerik olarak gelişmiş bir olasılık hesaplayıcısının tahminlerinin tam tutarlı olduğu hatta dahada ilerledikçe geleceği bile görebileceği kurgusu üzerine kurulu. Dejavu olayını olasılıkla ilişkilendirme var. Bunun yanına bilim kurgu ve macerada eklenmiş. Mesela çeşitli istihbarat örgütlerinin bilim adamlarını takip ederek bilimsel gelişmelerin çalınması, ajan savaşları, işkenceler ve bol kovalamaca dolu.

Ne derler bilirsiniz. Okumak güzeldir.

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

7 yorum:

  1. Hahaha yerin dibine sokmak mı? Bence bu içerikle az bile yazmışsınız. Gerçek hayatta işimize yarayacağı üzerine açıklama yapılan bir sürü bilgi zihinde yük olmak dışında pek bir işe yaramaz. Hayatın kendi zorunlu dersleri var ve onları vermeden, kafalara kazımadan işler pek yolunda gitmiyor. Kitapta ise gündelik yaşamın temel sıkıntılarına cevap veren bir olasılık hesabı, başarısı yok gibime geldi. Sonuçta kaçımız ajanlarla, seri katillerle, gizli odalarla dolu bir yaşam sürüyoruz? Ekmek kavgasına, sevgisizliğe, kadın cinayetlerine, aile içi şiddete, hayvan zulmüne merhem olan olasılık hesapları? Yok sanırım. O halde evet zorlamadır. Okumamakla iyi etmişim. Ama, size katılıyorum. Okumak çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kalemderi

      Ekmek kavgasını ve kadın cinayetlerini olasılıkla çözmek zor tabi. bunun için baş karakterimiz iyi bir poker oyuncusu yapılmış. Belkide yazarın yaşadığı ülkede ekmek kavgası yoktur, kadın cinayetleri olmuyordur. Hayal gücü bu kurguyu vermiştir bize. İyi yönden bakmaya çalışalım :)

      Sil
    2. Öyle yapalım madem :) Bana hitap etmediğini anladım diyelim o zaman bu kitabın. Maalesef bizim gerçeklerimiz, hayatlarımız çok çok farklı. Hani "Hocam bu gerçek hayatta ne işimize yarayacak?" sorusu var ya, o sorudan yola çıkarak söylemiştim bunları. Bir şeyleri ispat derdinde olan bir kitap olduğu için. Neyse özetlemek gerekirse çok okunan, elden ele gezen, popüler kültür ürünü kitaplara karşı ön yargım var :)

      Sil
    3. Biliyordum ön yargınızın olduğunu ama Popüler kültürde bence de sıkıntı var. Yalaka insan edasıyla ürün ne olursa olsun şişirdikçe şişiriyor. Ayyy çok ama çok güzel, mükemmmeeelll :)

      Sil
  2. Evet Olasılıksız kitabında zorlama bölümler var. Ne mi kazandırıyor? Şabsın bir olasılık hesabı olma ihtimalini belki... Ama yine de benim popüler kültürden sevdiğim kitaplardan. Çok yoğun olduğum, hiçbir şey düşünmek istemediğim bir dönemde okumuştum. İyi gelmişti...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette ki her kitabın okuruna kazandırdığı bir şeyler vardır kuşkusuz Sevgili Melike Yıldız. olasılık konusu bu kadar da hayati olamaz sanki. Şans bir olasılık hesabı mıdır? Sanmıyorum. Kitap bittiğinde hayata farklı bir bakış açısı, iyi ki okumuşum diye düşündüm.

      Kim bilir kitap hakkında fikir sahibi olmak isteyen birileri yorumunuzu okuduktan sonra okumaya karar verir. Teşekkür ederim.

      Sil