Abdülhamid' in Kurtlarla Dansı



II. Abdülhamid kuşkusuz tarihimizin en tartışmalı padişahlarından birisi. Mithat paşa' ya verdiği meşrutiyeti ilan edeceği taahhüt sonucunda tahta çıkıyor ve iki ay kadar sonrada Kanuni esasiyi yayınlayarak meşrutiyeti ilan ediyor.  Bu ilanla birlikte artık padişahın Osmanlı yönetiminde yetkilerinin bir kısmı kısıtlanıyor. Ancak iki yıl kadar sonra 113. maddeye dayanarak Kanuni Esasiyi rafa kaldırıyor ve  Mithat Paşayı sürgüne gönderiyor. Bu tarihten sonra istibdat -tek adam yönetimi- başlıyor.

Kanuni Esasinin rafa kaldırılmasından sonra kısmen daha sert tedbirlere başvuruyor Abdülhamid. Bazı özgürlükler kısıtlanıyor ve basına sansür geliyor. Mehmet Akif Ersoy ve Bediüzzaman Sait Nursi gibi bugün bile hayran kitlesi olan aydınlarda o dönemde Abdülhamid' in karşısında yer alıyorlar. Diğer yandan Abdülhamid' in ileri görüşlülüğünden gelen bir çok reform hareketleriyle de karşılaşıyoruz. İlk denizaltı gemisini, Mektebi Hukuk (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi), Halkalı Ziraat ve Baytar mektebi gibi daha bir çok okul onun döneminde açılmıştır. Yine Çanakkale savaşında kullanılan Krupp toplarını yine o almıştır. Cami yaptırdığı her köye birde ilkokul yaptırmıştır. Kız çocukları için yapılan okulları da ilk kez onun döneminde görüyoruz. Zaman kullanımına önem veren ve medeniyetleşme işareti olarak görülen saat kuleleri de onun eseridir.

Mustafa Armağan' ın bu eseri ise II Abdülhamid hayranlarını oldukça memnum edecek nitelikte. O dönem yargılanacak olsa savunma tezi bu kitap olurdu. 

Keyifli okumalar...


Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

2 yorum:

  1. Mustafa Armağan'ın yazdığı bütün kitaplar nedense savunma tezi gibi, hayır yanlı olmasını anlıyorum ama bu kadar savunmada kalması kuşku uyandırıyor, :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde ne kuşku... Arada yazdığı doğrularda bile acaba duygusu oluşturuyor...

      Sil