Uçurtma Avcısı



Uçurtma Avcısı yazarın okuduğum ikinci kitabı. Daha önce raflardan seçerek alıp okuduğum Ve Dağlar Yankılandı kitabı  ve yazar hakkındaki fikirlerimi paylaşmıştım. Geri bildirimler Uçurtma Avcısı kitabının daha güzel olduğu yönündeydi ve okuma listeme eklemiştim.

Bu kitabıda okuduktan sonra hangi kitabının daha etkileyici olduğuna karar veremedim. Hatta adamın kitaplarını karşılaştırmak yapılabilecek en büyük hakaret olurdu herhalde diyede düşündüm. Hayat skalasının genişliğinden olsa gerek sefalet içinde yaşayan insanları da gurbetçiliği de mükemmel betimliyor. 

Romanlarındaki kurgu ise bugüne kadar okuduğum yazarların çok azında var. Beklemediğiniz anda beklenmedik acılar.

Yazarı bu kadar yücelttikten sonra birazda kitaptan bahsedeyim.  1963 yılında Afganistan da doğan Emir, doğumu sırasında annesini kaybetmiştir. Maddi durumları oldukça iyidir ve hizmetçileri Ali ve Alinin oğlu aynı zamanda arkadaşı (sonradan üvey kardeşi olduğunu öğrenir) Hasan la beraber yaşamaktadır.

Emir çocukluğunda uçurtma avcılığı oynarken, kendisine her durumda yardıma koşan Hasan'a yardım etmez ve bu acıyı ömrü boyunca taşır. Yaptıklarını hatırlattığı için  Hasan'ı görmeye dayanamayan Emir, birde iftira atarak Ali ve Hasan'ın evden gönderilmesine sebep olur.

Kitabın sonraki bölümlerinde ise Afganistan daki rejim değişikliği, Emir ve babasının önce Pakistana sonra da Amerikaya kaçışları, Emir'in kimsesiz kalan Hasan'ın oğlu Sohrab'ı  Afganistandan kurtarması akıcı ve etkileyici bir dille anlatılıyor. 

Roman okumayı sevenlerin sıkılmadan okuyacağı bir kitap. Okumayı sevmeyenler için de filmi çıkmış, internette bulabilirsiniz. Hemen söyleyeyim, genel yorum filmin kitap kadar güzel olmadığı yönünde...

Alın kitaplığınızda bulunsun...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. Sahaflarda oldukça yakın dostlarım abilerim var. Onlardan birisinin önerisi ile okumuştum Uçurtma Avcısını. Oldukça akıcı ve etkileyici bir kitap. Kitap okumayı sevenlerin kesinlikle okuması gereken kitaplardan bir tanesi diye düşünüyorum. Film ise yukarıda sizin belirttiğiniz gibi pek etkliiyeci değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle... Özellikle kurgusu bu kadar iyi kitap oldukça az...

      Sil
  2. benimde uzun zamandır okumak istediğim ve şu sıralar serviste okumaya çalıştığım kitap... Oldukça etkileyici...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen... ve dağlar yankilandi kitabını da tavsiye ederim.

      Sil
  3. Yazarın ilk hangi kitabını okumuştunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve Dağlar yankılandı kitabını okumuştum... Tavsiye ederim...

      Sil