İntiharda Polis

Ali Bayram

Gündemi takip edenler belki bir haber programında 1-2 dakikalık haberde duymuştur ya da gazetelerin 3. sayfası görmüştür. 6 Temmuz 2013 de Erol Benzer isimli 37 yaşında, 13 yıllık bir polis memuru İzmir- Çeşme de adliye önünde beylik tabancasıyla intihar etmişti. Bu güne kadar bir çok polis intihar etmişti ancak bunu farklı kılan ardında bıraktığı nottu. Peki ne yazmıştı Erol BENZER intihar etmeden önce arkasında bıraktığı notta. Okuyalım ;

“Polisin de adalete, insan gibi yaşamaya ve insan gibi çalışmaya hakkı olduğunun farkına varılması ve 'Demokrasi adına daha fazla polis yaşamına son vermesin, bu son olsun' diye İzmir- Çeşme Adliye önünde kendimi şehit ediyorum. Umarım işe yarar, sesimiz duyulur, siz geride kalan meslektaşlarım hak ettiği özlük haklarına ve insan hakları ile insani koşullarda yaşayıp çalışma şartlarına kavuşursunuz! Geride bıraktığım 71 yaşındaki annemi oğulsuz, 9 yaşında zaten annesiz büyüyen oğlumu bir de babasız, ailemi sevenlerimi ve sevdiklerimi bensiz bıraktığım için üzgünüm, Ancak meslektaşlarımın geride bıraktığım emanetlerime sahip çıkacaklarından da şüphem yoktur."


Meslektaşlarına iki değerli emanet bırakmıştı. Devlet intihar nedeniyle geride kalanlara ya yardım yapmıyor yada yardımlar cüz i tutuluyor, çözüm intiharda aranmasın diye. Sonuç olarak var olma mücadelesi veren Emniyet Sen 9 yaşındaki ufaklığın eğitim masraflarını karşılama kararı almış. Bu kitap ta Erol BENZER in hayatından esinlenilerek polis memuru Ali BAYRAM tarafından yazılarak geliri bağışlanmış.

Kitap intihar eden başka bir polis memurunun ağzından yazılmış. Meslek hayatı boyunca İntihar eden polislerin intihar sebeplerini mobing, ekonomik sıkıntılar ve meslek şartlarının zorluğuna dayandırılmış. Hikaye boyunca 3-4 polisin intihara sürüklenme süreci ve intiharları anlatılmış. İntihar eden asıl karakter ise Erol BENZER ile bir otobüs seyahatinde tanışıyor ve yol boyunca uzun uzun polisin sorunları hakkında konuşuyorlar.

İki eleştirim var. Birincisi roman dili etkileyici değil. Bende okusam da olur okumasam da havası yarattı. Konuya ilgi duymayan birinin kitabı bitirebileceğini sanmıyorum. İkincisi ise İntiharın meslekle ilişkilendirilerek çözüm gibi sunulması. 

Umarım sadece polis değil tüm insanlık, insanca yaşayacağı hayat standartlarına kavuşur bir gün... 


Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

22 yorum:

  1. Eseri okuyan bir kişi olarak, 1 ve 2.nc. baskısını da aldım. İsminden merak ederek aldım ama konusu ile uzaktan yakından alakam yok. Eseri sizin dediğiniz gibi okumamaktan öte okudum.Ve birkaç kişiye de tavsiye ettim. Bence polis intiharları 2-3 dakikalık haberlerle sınırlı kalmamalı bence.(yeliz)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polisin sorunlarına ilgi duyan insanları görmek beni de mutlu etti. Ne mutlu Ali Bayram a ki sizi bize kazandırmış...

      Sil
  2. Saygı değer Abdullah bey:
    Ben Ali Bayram'ın ablasıyım. Aynı zamanda da amatörce şiir ve yazılar yazmaktayım. Ben bu kitabı baştan sona okudum. Hatta elime kalemi aldım hatalı yerleri karaladım bile. Fakat yine de olmamış diyemedim. Neden mi? Çünkü böyle mücadeleci yürekleri eleştirirken biraz insaflı olmalıyız. yoksa gelecek nesillerde ne yazar, nede başka mesleklerde usta göremeyiz. Roman dili diyorsunuz ben buna katılmıyorum. Her yazarın kendine öz anlatım dili vardır bence. Bir bardak su içmeyi bir kişi"bardağa uzandım ağzıma dayadım içtim" derken, bir başka yazarda" bardağın kulpundan tutup dudaklarımı kenarına yapıştırdım. kuruyan dudağımı ıslatarak içtim" diyebilir. Oysa her iki anlatımda bardaktan su içmeyi anlatmaktadır. Şair ve yazarlar topluma hitap ediyorlar ve tabiki eleştiriye açık olmalılar. Belli Ali Bayram hiç gocunmamış ama ben cevap yazmak gereği duydum. Polislerin dertlerini bu zamana kadar hiç bir yazar dile getirmemiştir. Kişiler tepkiden hep korkmuşlardır. Oysa Ali Bayram tüm cesaretini toplayarak böyle bir çalışmaya imza attı. yürekten takdir ediyor kutluyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla kitabın dili hakkındaki eleştirim ağır bulunmuş.

      Söylediklerinizi çok iyi anladım. Ali Bayram ın kitabını küçük görmek ya da itibarsızlaştırmak gibi bir amacım yok. Dili hakkındaki eleştirim kitap olmamış demek değil, daha güzeli olabilirdi demek.

      Bir okuyucu olarak kitapta hiç ara verilecek yer olmaması eleştirimin temeli. Başladığınızda (136 sayfa çok değil ama) burada bırakayım yarın devam ederim diyebileceğiniz bir yer yok. Mesela hayalinde bekçilik varken polis olması, Diyarbakır Günleri, Ev Arkadaşı gibi bölümler olsa daha kolay bir kitap olurdu. Yoksa yazarın kendine özgü anlatım diliyle ilgili bir sorun değil. Eminim teknik hatalar da düzeltildikten sonra daha etkileyici bir kitap olmuştur.

      Ali Bayram ın polisin sorunlarını dile getirmesi ve cesareti hakkında size tamamen katılıyorum. Şahsınızda böyle bir çalışmaya imza attığı için ben de tebrik ve teşekkür ederim.

      Not: Yazdığınız bir blogunuz varsa blogumdaki Sizde Okuyun bölümüne ekleyebilirim...

      Sil
  3. Bu paylaşımı Yazar Ali Bayram'ın sosyal medya paylaşımlarından gördüm. Ve bir yorumda ben yapmak istiyorum. Ben polis ve polis camiasından değilim, bu eseri okudum. Polisleri anlamak adına bence bu kitabı okumalı diyorum.Ben eseri keyifle okudum ve bazı yerlerinde gözyaşımı tutamadım. İntiharlara ses yükseltmek adına bu eser çok isabetli, siz polisleri şimdi daha iyi anlıyorum. Bence sizler en güzele layıksınız, bu eseri büyük cesaretle yazan kalemi ve yüreği kutluyorum.Evet imla ve baskı hataları olan bir eser bence 17 günde yazılması çok büyük başarı,kısa bir zamanda 2.baskıyı görmesi de çok büyük başarı, yazarın da her türlü eleştiriye açık olması ve bu eleştirileri sosyal medya sayfalarında yayınlaması anlayışını gösterir. Bence çok başarılı bir yazar kutlarım. Abdullah bey sizde yazınızda çok güzel konulara değinmişsiniz. Sizi de kutlarım. Sevgi Gündallı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yazarın kitabının 2. baskıyı görmesi gerçekten başarıdır. Ama benim için kitabın asıl başarısı, özellikle bu günlerde hedef tahtasında sürekli kötülenen, günah keçisi ilan edilen polisi camia dışından birine anlatabilmesidir.

      Bu arada ben aktif bir Facebook kullanıcısı değilim. Bu nedenle paylaşımımın Ali Bayram tarafından sosyal medya da paylaşıldığını da sizden öğreniyorum. Eleştiriye açık olmasına çok sevindim

      Sil
  4. Kitabın yazılma kararını aldıktan 17 gün sonra kitap bitirildi. Kitap 17 günde yazıldı.Ali BAYRAM dan ziyade kitabın ilk baskısındaki bazı hataların sebebi benim incelemeyi eksik yapmamdan kaynaklandı. Orucun ve uykusuzluğun yaratmış olduğu yorgunluk yazara yansımış ama 2. baskı da bütün eksikler giderilmiş.

    Kitabı yazmaya cesaret etmek dahi bizim için yeterliydi ki bence kitaptaki en dramatik olay sabah otobüs durağında beklenen kızın acı sürpriziydi.
    Kitap mutlaka okunmalı yoksa güneş gözlüklü polisleri sadece o halleriyle tanımakla kalırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle Emniyet Sen konusundaki çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim. Geçirdiğiniz bu zor dönemde Allah Yardımcınız olsun.

      Bunun yanında İntiharda Polis güzel bir başlangıç olmuş. Umarım desteklerinizle benzer çalışmalar yapılır ve sesimiz daha gür duyulur.

      Bu çalışmadan dolayı da tebrik ederim.

      Sil
  5. Bu eseri medyadan duydum, polis olmak isteyip te, olamayan birisi olarak ilk defa polis adına dobra dobra yazılmış bir esere ulaştım.Sağ olsun polis arkadaşım bir şekilde kitaba ulaşabildi. Yazarın eline sağlık, merak ettim okudum.Ama size şunu söyleyebilirim arkadaşlar bu kitap çok ses getirir. Çok cesaretle yazılmış, hataları çok var, ama sürükleyici bir eser, gerçekler yazılmış, edebiyat dili açısından yorum yapamayabilirim ama, çok güzel bir eser, Erkekler ağlamaz diyenler, ben bu eserde çok etkilendim ve ağladım. Tüm polisleri Allah'a emanet ediyorum. Aslında sizlerin ne vefakar, ne cefakar olduğunuzu bir kez daha okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polis olmayıp da polis hakkında yazılan bir romanda ağlatmak yazarın başarısı olsa gerek. Teşekkürler...

      Sil
  6. Sanırım bu konuda bir de öz eleştiri yapmalıyım. Kitabı konuya ilgi duymayanların okuyamayacağı konusunda, yorumlardan anladığım kadarıyla yanılmışım...

    YanıtlaSil
  7. Merve Özkılıç24 Ağustos 2013 19:44

    Neden bu link açıldı anlamadım, herhalde İntiharda Polis'in fan sayfası mı acaba? herkes buraya yorum atmış, bunu anlamadım dedim.Bende fikrimi yazdım. Bu eser neden beni bu kadar cezbetti anlayamadım. Polis adayıyım, okuyunca şunu anladım; demek ki Polis olunca mutlaka yazılanlara dikkat etmek lazım. Polis olmak isteyenler de okumalı bence, eser karamsarlıktan öte bilgi kaynağı, PMDG da okudum. Ve tesadüflerle esere ulaştım. İntiharda Polis'i araştırınca aslında çok güzel işlere bağış yapıldığını duydum. Bulabilirsem babama bir tane hediye alacağım. Bütün üniversiteli arkadaşlara öneriyorum. Yazar Ali Bayram'a teşekkürler, Arsine romanı çıkacakmış bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası benim genellikle okuduğum kitaplar ve izlediğim filmler hakkında fikirlerimi yazdığım blogum. Ali Bayram ın kitabı İntiharda Polis i de okudum ve fikrimi yazdım. Sanırım Ali Bayram da (eleştiriye açık olması beni mutlu etti)bu konuyu facede paylaşınca arkadaşlar kitap hakkındaki görüşlerini buradan paylaştılar. Çok ta iyi ettiler...

      Bu arada kitabı mutlaka bulursunuz ama bulamazsanız okuduğum kitabı hediye edebilirim...

      Sil
  8. Önemli olan bence eserin her geçen gün tüm herkesi üzen polis intiharlarını önlemek ve intihar etmiş polislerin ailelerine destek olmak ve rehabilitasyon merkezinin kurulması için tüm geliri bağışlanmış bir eserden bahsediyoruz.Bu eseri acımasızca eleştirme hakkı doğsa da nezaketen de olsa destekleyin. Sağlıklı ve Zinde bir polis, toplumun güveni için bence çok önemli, İntiharda Polis'e zor ulaşan ve yazarı arkadaşım olur.Çünkü onun bu zamana kadar yaptığı her iş başarılı ve güzeldir. Eleştiri herkesin hakkı ama bence aşırıya giderek üzmeyelim derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emniyet Sen in Meslektaşımızın yakınlarına sahip çıkma gayretini ve Ali Bayram ın yaptığı bağışı önemsiyor ve destekliyorum. (nezaket olsun diye değil) Bu kitabın bir başlangıç olmasını ve benzer bir çok çalışmanın yapılmasını da ümit ediyorum. Eleştirideki amaç yazarı üzmek ya da şevkini kırmak değil. Bundan sonraki çalışmalarına eleştirimle katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana...

      Sil
  9. Pınar Zerrin Agoli25 Ağustos 2013 17:32

    Bu eserin milliyette bugün yapılan haberi çok müthiş, kahvaltımda bu yazar'ın çalışmalarını keyifle okudum.Kutlarım, bir polis'in bu kadar cesaretli sözleri ve yazısı, ayrıca eserlerini araştırdım. Arkadaşlar bu ülkeye çok kaliteli bir yazar emin adımlarla geliyor. Kertik, Aynasız düşüncelerim,Arsine ve İntiharda Polis şunu iyi anladım ki, Emniyette ki polislerin içinde çok cevherler var. Bu eserlerinin tamamını yarın alacağım. Bu arkadaş gerçek bir şeyler yaşayarak yazıyor helal olsun. Duruşunda ki o asalet ve sözleri bu isim dünyada kendini çok yakında tanıtır.

    YanıtlaSil
  10. Yaşar Doğuköy26 Ağustos 2013 18:17

    Emekli bir öğretmenim yaşım belkide buraya yazanların hepsinden de yaşlıyım.Edebiyat dalını hiç bırakmadım.Türkçe öğretmeni emeklisi olarak oğlum polis olduğu için almış ve bende evde bu eseri okudum. Gençler!.. bence bu eseri polis,asker fark etmez okuyun ve okutun. Yazarı bazı imla hataları var, o yazarın hatası olamaz, baskı yapılırken matbaa bunu incelemesi lazımdı, o kadarı da kadı kızında olsun. Sade dille ve gerçekçi bir anlatım kullanılmış. İnternet'i geç öğrenen bir kişi olarak, ben yıllarımı edebiyata verdiysem, bu eserin yazarı yıldızı parlayacak bir kalem. Yazarı araştırdığınızda karış karış ülkeyi gezmiş, seminerler vermiş okullara gitmiş, helal olsun, çalışmaları takdire şayan, tabi bizim milletimiz ilk önce yere vurur, sonra omuzunda taşır.

    YanıtlaSil
  11. Selçuk Baleter7 Eylül 2013 20:36

    Yüreğine sağlık Ali Bayram eserinin 2.Baskısını okudum. Gerçek hikayeler ve sürükleyici olmuş.Diğer eserlerinden Kertik'i buldum.Aynasız Düşüncelerim'i tüm kitapçılarda sordum.Yok satan bir esermiş kutlarım. Çok başarılı bir yazar olduğun eserlerinden belli, cesaret dolu röportajlarını da okuyorum. Ayrıca Duygu Asena Roman ödülünü Kertik romanı için ret etmişsin, çok anlamlı olmalı ki sence kabul etmemişsin. Arsine romanını dört gözle bekliyorum. Eşim okudu ve Kertik eserinde ağladı. Kalemin çok güçlü başarılar

    YanıtlaSil
  12. Ali bey, eserleriniz gündemi çok yakından takip eden konular ve başlıklar içeriyor. Emin ve yavaş adımlarla Edebiyat yokuşunu tırmanıyorsunuz. Sizi canı gönülden kutlarım. kertik.net adlı sayfanızı ve medya üzerinden tüm gelişmelerinizi çok yakından takip eden bir öğretim görevlisi olarak Kertik ve İntiharda Polis (2.Baskı) okudum. İntiharda Polis adlı eserinizi öğrencilerime tez olarak tavsiye etmek istiyorum. Mailime cevap yazarsanız sizi mutlaka bir gün öğrencilerimle buluşturmak istiyorum. Danışmanız ile görüştüm, kendisi yeni eserin ekibinde görev almadığını söylediler. Bana dönerseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  13. Arkadaşlar Yazar Ali Bayram'ın Web sayfası www.kertik.net yayına başlamıştır. Bu sayfa Sayın abdullah özer beyin blogspot sayfası, kendilerine İntiharda Polis adlı esere değerli eleştilerinden ve yorumlar için Yazar Ali Bayram ve ekibi adına çok teşekkür ediyoruz.
    Yazar Ali Bayram Sosyal Medya Sayfa Yöneticisi @ceyhun

    YanıtlaSil
  14. Eserlerinin takipçisi oldum.Kertik eserinde gözyaşı, Aynasız Düşüncelerim adlı eserinde muhteşem şiirlerini okudum.İntiharda Polis eserinde polislerinde sesini duymak gerektiğini anladım. Arsine romanının çıkmasını bekliyorum. Onüçünde Kadın Olmak adlı eseri de çıkıyormuş. Çok güzel bir kalem, eserlerinde ki hüzün, gerçek anlatım, yaşanmışlıklar okuyucusunun kendi yaşantısından bir parçasını anlatı gibi. Yaptığı projeler bence takdire şayan Polis İntiharlarının önlenmesi ve Polisler için rehabilitasyon merkezleri kurulması yönünde bu zamana kadar belkide bir ilk, polis yazar ünvanı ile çıktığı bu kutlu, onurlu mücadelesi görüşü ne olursa olsun insanların bunu desteklediğini görmek çok güzel, emin olun artık Türkiye Ali Bayram'ı konuşuyor. Bize unuttuğumuz Polis sevgisini ve onların şefkatli yüreklerini yeniden hatırlattı. TV5 'te ki programını izledim. ''Bize atılan taşa da güle de göğüs geriyoruz'' helal olsun, yolun ve bahtın açık olsun.

    YanıtlaSil