Babalar ve Oğullar Üzerinden Kuşak Çatışması



Babalar ve Oğullar, Rus yazar Ivan Sergeviç Turgenyev'in başyapıtı olarak kabul ediliyor. Basitçe bir anlatımla fikirsel kuşak çatışmasını konu alıyor. 

Okurken Rus edebiyatının kasvetli tasvirlerinin içerisine sıkıştırılan fikirlerin ve kadın erkek ilişkilerinin bu kadar ses getirmesine bir anlam verememiştim. Üniversiteyi bitiren Arkadiy ve Bazarov isimli iki yakın dostun, görece kendilerine göre daha cahil daha doğrusu okumamış olan ailelerini ziyaretleri sırasında ortaya koydukları farklılaşma oldukça olağan gelmişti. Her dönem olan gelenekçi - yenilikçi çatışması gibi durmuştu. Ne var yani, zaman akarken insanlar gibi fikirlerin de değişmesi normal değil mi?

Fakat dönemin Rusya'sına gidildiğinde durum farklılaşıyor. Yıl 1861. O dönem Rus edebiyatında islavcılar ile liberaller çatışıyor.  Yani bir nevi milliyetçilik ve bireysel düşünce akımları arasında kıran kırana bir mücadele söz konusu. Böyle bir ortamda Rus görünümlü Alman düşünceli Turgenyev,  Avrupa da bile etkisini gösteremeyen Nihilizm temelli bir roman yazıyor. Nihilizm yani hiç bir şeyin anlamı yok.

Yazıldığı dönem de dikkate alındığında roman karakterleri, fikirsel analizleri ve çıkarımlarıyla neden başyapıt kabul edildiği daha iyi anlaşılıyor. 

Sevgiyle kalın...


Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Bu kitabı yakın zamanda okumuştum. Klasikler arasında olmayı kesinlikle hak ediyor.

    YanıtlaSil