Tarihte yer alan bir çok ünlü felsefecinin yan karakter olarak yer aldığı ve Nietzsche' nin özellikle de ümitsizlik üzerine düşüncelerinin anlatıldığı güzel bir roman Nietzsche Ağladığında. Yazar romanın sonunda, kurgusunun bazı bölümlerini karakterlerin gerçek hayatlarından ve mektuplarından alıntılandığını, bazı bölümlerini ise kendi hayal gücüne dayandırdığını belirten bir açıklama yapmış. O döneme ışık tutan ve karakterleri daha iyi anlamamı sağlayan güzel bir açıklamaydı.
Kurgu bir çok fesefik romanda olduğu gibi iki kişinin arasında geçen konuşmalardan oluşuyor. Özetle şöyle; Baş döndürücü güzelliğe sahip Salomone, dönemin ünlü doktorlarından Breuer' in yanına gelerek kendisine aşık olan Nietzsche' nin intihar etmek üzere olduğunu ve Alman felsefesinin geleceğinin tehlikede olduğunu söyleyerek onun adına yardım istiyor. Breuer dillere destan güzellikteki Salomone' yi tekrar görebilmek için Nietzsche' yi sanki fiziki hastalıklarını tedavi edecekmiş gibi yaparak psikolojik rahatsızlığına müdahale etmeyi kabul ediyor. Nietzsche ise fazla tanınmamış ve çok az kişi tarafından bilinen iki kitabı yayımlanmış ünsüz bir filozoftur. Kendisini yaşadığı dönemde anlaşılamayan ve çalışmaları gelecekte anlaşılacak bir filozof olarak tanımlamaktadır. Nietzsche' de Dr Breuer' in psikolojik tedavisini üslenme karşılığında muayene olmayı kabul ediyor. Bundan sonra ise roman Dr. Breuer ile Nietzsche' nin karşılıklı kurdukları doktor - hasta ilişkisi şeklinde geçen psikoanalitik diyaloglarla devam ediyor.
Dr Breuer bu görüşmelerin ilk seanslarında kendi sorunlarını, psikolojik desteği reddeden ve kalın duvarlar ören Nietzsche' yi çözebilmek için onun sorunlarına yaklaştıran bir kurgusallıkla anlatmaya başlıyor. Ancak zamanla hastasının etkisinde kalarak kendi hayatıyla ilgili zihninde köklü değişiklikler yaşamaya başlıyor. Bu kafa karışıklığı o güne kadar kurduğu dünyasını yani eşini, işini, çocuklarını ve çevresini özetle tüm hayatını alt üst etmek üzeredir. Aynı şekilde Nietzsche' de Dr Breuer' in çözümlerini ve huzura kavuşma hikayesini kendi zihninde uygulamaya çabalarına girmektedir.
Her iki doktorda yaptıkları seanslardan sonra o seansla ilgili tespitlerini yazıyor. Bölümün sonunda okuduğum bu tespitlerin, bölümü okurken yaptığım çıkarımlardan farklı olduğunu, tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin söylediklerinden çok, bilinç altlarıyla ilgili tespitleri, samimiyetleri ve itirafları etkileyiciydi.
Romanda temel konu ümitsizlik olsa da evlilik, aşk, özgürlük, kader, inanç, mutluluk ve irade gibi kavramlar hakkında yapılan tespitlerle neden yaşadığımızın -varoluşumuzun- anlamlandırılmasını okuyoruz.
Kitabını emanet aldığım arkadaşım okurken neredeyse her sayfada bir kaç satırın altını çizmiş. Benim böyle bir alışkanlığım yok ama siz okuduğunuz kitapta beğendiğiniz cümleleri çizen ya da bir yere yazan biriyseniz elinizde uzun bir liste olacak demektir.
Son bir kaç söz olarak, kitap fikir değiştiren kitaplar listesindeymiş. Kendisiyle ve hayatla yüz yüze gelmekten çekinmeyenlere gibi bir de iddialı sloganı var. Bir de size sıkıntı veren her neyse onu tüm çıplaklığıyla birilerine anlatırsanız rahatlar hatta o sıkıntıdan kurtuluyormuşsunuz. Sonuçta utanç insanı öldürmüyormuş...
Keyifle okuyun...
Fikir değiştiren kitaplar listesindeymiş demek. Fikrimi kimse kolay kolay değiştiremez. Şimdi çok merak ettim. Okuyunca göreceğim değiştirip değiştirmediğini :) Öneriniz için teşekkürler.
YanıtlaSilKendisiyle ve hayatla yüz yüze gelmekten çekinmeyenlere demiş. Şartlara uyuyorsanız ne güzel. Siz yine de dikkat edin kendinizi kaptırmayın :)
Silsanırım 2 kere okudum , 2 'sinde de çok bir şey değişmedi :D yani , kendimle yüzleşmekten hoşlanmıyorum ama arada sırada karşılaşırsam selam vermeden de geçemiyorum , ay bu kadar ciddi bir kitabı da sulandırabildiğim için , hazır yüzyüze gelmişken kendimi kınamadan da geçmeyeyim :(
YanıtlaSilSen nasıl bir okursun ya, bu kitap iki kere okunur mu :)) Domain hediyesi konusunda ne düşünüyorsun...
SilBu kitabı üniversitenin ilk senelerinde okumuştum. Bayağı sürükleyici gelmişti. Kitabın altını çizen arkadaşınız gibi kitabı neredeyse okunmayacak hale getirenlerdenim ben de. Sanırım bu yazı üzerine tekrar alıp okuyup, sayfaları tanınmaz hale getireceğim. :) Irvin Yalom başarılı bir psikiyatrist ve bu kitaplarına da yansımış. Haa fikir değiştirecek kadar etkili mi? Yok artık diyorum. :)
YanıtlaSil:)) Siz zaten kendiniz olmuşsunuz, bu kitabı okuyarak kendinizi bulmaya çalışma aşamasını aşmışsınız çoktan. Sizin varsa eğer daha derinlere dalmanız lazım :)
SilDerinlere dalmak ömrün son anına dek bitmemesi gereken bir şey değil mi zaten? Dilerim hep beraber derinlere dalıp dolu dolu yaşayanlardan oluruz. :)
YanıtlaSilAmin :))
Sil15 tane önereceğim kitaplar arasında bu kitabı da düşünmüştüm.Bu kitabın filmi de var...
YanıtlaSilSizin listeniz felsefe ve kişisel gelişim ağırlıklı olacak gibi görünüyor :)
SilAşkın Celladı, Divan ve Her Gün Biraz Daha Yakın'da bu kitap kadar olmasa da keyifli kitaplarındandır.
YanıtlaSilSüpersiniz, işte bana böyle tavsiyelerle gelin. Teşekkür ederim :)
SilIrvin Yalom'la tanıştığım sonrasında neredeyse tüm kitaplarını okuduğum ilk kitap. Gerçektende hayatıma bakışımı değiştirmişti bu kitap.
YanıtlaSilDiğer kitaplarını da okumamız gerektiğini anladım. Umarım doğru anlamışımdır. Bu arada hoşgeldiniz
Sil