Sabahattin Ali' nin Kuyucaklı Yusuf ve Kürk Mantolu Madonna' sından sonra okuduğum üçüncü kitabı. Şimdi çok daha iyi anlıyorum ki Sabahattin Ali anlatmak istediğini hikaye kurgusundan ziyade, karakterlerin iç sesleriyle okuyucusuna aktarmayı tercih ediyor. Okuduğum her üç romanda da dikkatimi çeken bir konudur bu. Roman karakterlerini o kadar güzel betimliyor ve iç seslerini okuyucusuna o kadar iyi aktarıyor ki karakteri görseniz tanıyıverecekmişsiniz gibi geliyor. Size saçma gelen bir davranış karakterin iç sesiyle bütünleşince 'seni çok iyi anlıyorum arkadaşım' duygusuna dönüşüveriyor. Bu durum zaman zaman hikayeden uzaklaşmanıza neden olsa da sizi çok farklı konularda düşünmeye sevk ediyor. Mesela bir sayfada okuduğunuz Ömer' in Macide' ye aşkını ilan ederken kurduğu cümle üzerinde olduğu kadar başka bir sayfada okuduğunuz Nihat' ın edebiyat çevreleriyle ilgili verdiği söyleve de şaşıracaksınız.
Biraz da romandan bahsedelim isterseniz. Ömer, Macide ve Bedri öğretmen arasında geçen aşk üçgeni anlatılır. Ömer, özellikle arkadaş çevresine hayır diyemeyen, vurdumduymaz biriyken, aniden gelişen Macide evliliğinden sonra sorumluluklarının altında ezilir. Memur olmasına rağmen maddi zorluklarla boğuşur ve bu sorunu çözmeyi başaramaz. Hayır diyemeyen, baskılara dayanamayan insanın kapana kısılmışlığını en iyi anlatan karakterdir. Macide ise Balıkesirli güzel bir kızdır. Lise öğretmeni Bedri' den özel müzik dersi alırken aralarında yakınlaşma olmuştur. Sonraları Teyzesinin şehirde daha elit bir koca bulma vaadiyle ailesini ikna etmesi sonucu İstanbul' a gelir. Bura da konservatuvar eğitimine devam eder. Yanında kaldığı ailenin baskısına dayanamaz ve bir gece sevgilisi Ömer'in pansiyonuna taşınır. Artık karı-koca olmuşlardır. Kısa bir süre sonra hem Ömer hem de Macide ayrı dünyaların insanları olduklarını anlayacaklardır. Bedri ise öğrencisi Macide' ye karşı gizliden bir aşk beslemekte ama bunu kendine yakıştıramamaktadır. İstanbul'da tekrar karşılaştığında içindeki köz yeniden alevlenir.
Romanın büyük bölümü iç ses ve iç hesaplaşma şeklinde geçmekte, altı çizilecek bir çok tespit ve güzel cümle bulunmaktadır. Sabahattin Ali' nin okuduğum tüm romanları gibi İçimizdeki Şeytan' ı da etkileyici ve unutulmayacaklardan.
Son söz olarak kötülüklerimizi içimizdeki şeytana yükleyerek kendimizi temize çıkarmayalım diyor Sabahattin Ali. Sizce de öyle değil mi...
Sabahattin Ali'nin okumak istediğim kitaplarından biri daha :) üç kitabını okudum ve İçimizdeki Şeytan da merak ettiklerimden biri.
YanıtlaSilKonusundan az çok bilgim olsa da bu tanıtım iyi oldu. Bir iki gün içinde okumaya başlayabilirim o derece :)
Elinde bu kitap varsa hiç bekletme bence :)
SilYakın zamanda okumuştum. Sabahattin Ali kitapları gerçekten kaliteli ⭐
YanıtlaSilBence de :)
SilSabahattin Ali okumayan kalmasın :D
YanıtlaSilOkumayan rezil oluyor değil mi ama :D
Silİnadına okumuyorum Sabahattin Aliyi :) Paylaşımın İçin teşekkür :) Pazarlığı oku ...
YanıtlaSilTamam bi bakayım bulabilirsem okuyayım, olmazsa e kitap filan araştırayım :)
SilTamam Hiç baskı kurmuyorum :) Oku oku onu oku diye :))))
YanıtlaSil:)) teşekkür ederim
Sil