Dönüşüm - Franz Kafka


Dönüşüm, blogger dostlarımın tavsiyesi ile okuduğum en derli toplu Franz Kafka kitabı. Roman Gregor Samsa isimli bir gencin sabah uyanamayıp işe geç kalması ile başlıyor. Bu bölümde Samsa' nın okur olarak ne iş yaptığını tam olarak anlayamasam da sevmediği ve zorlandığı bir iş yaptığı, bunun yanında babasından ve patronundan korku derecesinde çekindiği anlaşılıyor. 

Roman ilerledikçe Samsa' nın artık fiziksel olarak insan olmadığı ya da başka bir yaratığa dönüştüğü ama zihinsel olarak hala insan olduğu vurgulanıyor. Yazar anlatımıyla Samsa' nın fiziki görüntüsünden çok düşüncelerini anlattığı için  Samsa' nın nasıl bir canlı olduğu, romanın başlarında okuyucunun hayal gücüne bırakılmış sanki. Burada Samsa' nın kendi vücuduna alışamadığı, yataktan kalkmakta zorlandığı, onu yatağından kaldırmaya gelen annesinin bayıldığı, patronunun korkarak kaçtığı, babasının sopayla döverek tekrar odasına kilitlediği, evin hizmetçisinin kimseye bir şey anlatmayacağı yeminleri ederek işten ayrıldığı, pis ve pısırık bir yaratık olduğu, önüne yemek konulduğu, korktuğu zamanlarda yatağın altına pıstığı düşünüldüğünde sevimli bir yaratığa dönüşmediği ve tehlikeli olmadığı anlaşılmaktadır. 

Samsa'nın bakımını  kız kardeşi Grete üstlenmiştir. Grete aslında iyi biridir ve kardeşini sevmektedir. Ancak romanın sonlarına doğru o da Samsa' nın pisliğine dayanamamakta ve ondan iğrenmeye başlamaktadır. Samsa' nın çalıştığı dönemde evde  yatan ve Samsa' nın patronuna yüklü miktarda borcu olan baba da artık çalışmaya başlamıştır. Ayrıca baba maddi durumu düzeltmek üzere birlikte yaşayacakları üç kiracıyla da anlaşır.  Gerek kiracıların evin kirliliğine dayanamayarak evde gizlice böcek beslendiğine inanmaları ve aileyi dava etmekle tehdit etmeleri, gerekse babanın tavrı Samsa' yı artık istenmeyen yaratık haline getirir. Aile meclisi toplanarak onu evden atmaya karar verir. Ancak evin hizmetçisi aileye "boş yere zahmet etmeyin Gregor öldü. Az önce Gregor'u çöpe attım" diyecektir.

Asıl absürt olansa şu; Gregor bir sabah böcek olarak uyanıyor ve ailedeki herkes şaşkınlık içinde. Ama böceğe dönüşme hikayesini, neden dönüştüğünü ve nasıl tedavi edilebileceğini kimse sorgulamıyor. Samsa ailesi kimseden yardım almayı düşünmüyor. Utançlarından olsa gerek Gregor Samsa' yı odaya kilitleyerek ve kimseyle görüştürmeyerek, sorunu görünmez kılmaya, sorunu çözmek yerine mevcut duruma alışmaya çalışıyor.

Toplumun dışladığı bir birey daha nasıl anlatılabilirdi ki !!!

Bayram gibi bayram geçirmeniz dileğiyle hepinize mutlu bayramlar...

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

31 yorum:

  1. Vurucu bir Kafka kitabıydı ama böceklerden hiç hoşlanmadığım için okurken zorlanmıştım. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) sizin için psikolojik gerilim kitabı olmuş desenize

      Sil
  2. Son cümlene tüm kalbimle katılıyorum. Daha başka, daha iyi, daha açık anlatılamazdı. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Fransız kafkayı okumadım desem büyük bir kayıp mıdır ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararsızım Mayıs Yağmuru ama Dönüşüm ü oku bence. Zaten okurunu yormayan bir kitap...

      Sil
  4. İnce mesajları olan bir kitap gerçekten ancak ben çok kişinin aksine keyif almadım, sıkıldım okurken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de okuduğuna pişman değilsindir umarım :)

      Sil
  5. Ben kitapları aldığım yere bir sorayım :) bir parça kararsızlık sezdim kendimde yorumlar için bilgi için teşekkür ederim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun bakalım kitapçı ne düşünüyormuş... Bence alın diyecek :)

      Sil
  6. Bana bu kitap cok degisik gelmisti.dusundugun gibi hic cozum yolu bulmadan donusumu yok saymak absurttu. Kafka da kafasi degisik calisan yazarlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Kafka' nın farkı içine kapanıklığında yakaladığı özgürlüğü... Kesinlikle farklı bir renk

      Sil
  7. ahaha dönüşüm'ü absürt komedi kıvamına getirmişsiniz , :D hele o "okurun keyfiyetine bırakılan canlı" ifadesi beni benden aldı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem kötü mü yorumlamışım ya. Kafka mezarından kalkıp eleştiriyi okusa "ben ne yazdım adam ne anlamış" dermiydi :D

      Sil
  8. Bana bu kitap cok degisik gelmisti.dusundugun gibi hic cozum yolu bulmadan donusumu yok saymak absurttu. Kafka da kafasi degisik calisan yazarlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar tekrar vurgulamak istedin sanırım Bilirsin. Anlamayan varsa artık anlamıştır teşekkür ederim :))

      Sil
  9. Sisteme aykırı olanın yok oluşu

    YanıtlaSil
  10. iyi bir anlatım olmuş emeğinize sağlık ...İyi bayramlar ...

    YanıtlaSil
  11. Toplum olarak,bizden farklı olanı hemen dışlıyoruz.Psikolojik Danışman olarak en çok ilgimi bu ifade çekti.İyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
  12. Kitabı çok iyi özetlemişsiniz, yeniden hatırlamak iyi geldi. Adamın böceğe dönüşmesi sembolük bir anlatım. Gerçk dünya da kendisini ne kadar değersiz ve zavallı hissettiğinin dışavurumu. Geçmiş bayramınız kutlu olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni aydınlattığın için teşekkür ederim :)

      Sil
  13. Kafka'nın muhteşemliğini gözler önüne seren bir eser daha. Böylesine bir konuyu çarpıcı bir şekilde bize anlatmış olması beni kendisine ilk okuduğumda hayran etmişti. Metaforların bu denli ustaca kullanılmış olması, anlatmaya çalıştıklarını öyle bir etkiyle bize yansıttı ki kendisini ve eserini unutulmaz yaptı. Mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Okumayan kalmamalı. Sizin kitap hakkındaki yorumlarınızı da çok beğendim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. İlk okuduğum Kafka kitabıydı; ve şimdilik tek... Hayal gücüne ve üslûbuna hayran kaldım. Başka kitaplarını da okumak istiyorum. İlk bölümü; yani babasının bir tekme darbesiyle Gregor'u odasına savurduğu sahneye kadar olan kısmı, Gregor'un kabusu sanmıştım. Gerçekten enteresan bir hikâyesi var. Blog yolculuğunuzda kolaylıklar, blogcu arkadaşlara selâmlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumun size atadığı rolü kabul etmeyince başınıza gelebilecekleri daha iyi anlatan başka bir kitap bilmiyorum. Bunun için herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.

      Güzel temennileriniz için de teşekkür ederim Ali bey

      Sil