Cemil Meriç // Bu Ülke



Eseri okumak orta öğretim öğrencisinin üniversite sırasında ders dinlemesiyle eşdeğer. Haliyle kitabı değerlendirmenin de aynı derecede zor, hatta imkansız olduğunu belirterek özeleştirimi yaptıktan sonra kitabın üzerimde bıraktığı etkiden bahsedeyim mümkün olduğu kadar.

Sizde benim gibiyseniz eserin başlarında azar işitmeye başlayacaksınız demektir. Akla her gelenin yazıya dökülmesinin yazmak olmadığını, eline geçen her kitapta yazanı sorgulamadan okuyanın okur değil kitap sevici yani kitap değiştirmekten zevk alan kişiler olduğunu, gerçek bir okurun şu yazarın dediğine göre, filanca yazar şöyle diyor gibi cümleler kullanamayacağını, bunun yerine yazılanı akıl süzgecinden geçirdikten sonra benimsediği fikirleri sonuna kadar kendi fikri olarak savunmasını bileceğinden bahsediyor. Sizi bilmem de ben bittim :)

Neyse, alınganlığı bir kenara bırakarak okumaya devam ettim. Zaman zaman "doğru düşünmüş ben daha önce neden düşünemedim" i yaşarken bazen, "yok ya böyle olmayadabilir biraz daha düşünmem lazım, kafam karıştı" yı yaşadım. Çok az da -aslında en fazla- "ne dediğini anlamadım ama önemli değil bu kadarcık şeyi anlamasam da bişey kaybetmem" durumunda kaldım. Yok yok aptallık bende değil. Cemil Meriç kitabında "yazar her şeyi açık açık yazmaz, okuyucusundan kendisini keşfetmesini bekler" diye yazmış. Allah aşkına ben seni nasıl keşfedeyim abi.

Kitap neden mi bahsediyor? Her şeyden. Sol-sağ, doğu-batı, Türk edebiyatı ve siyaseti.

Hodri meydan değerli okur. Ben bu kitabı okudum ve eleştirdim de, beni bloguna davet et :)

Son söz: Cemil Meriç'in hayatı da oldukça acıklı ve etkileyici bir başarı öyküsü, okumanızı tavsiye ederim. Bu kitabı içinde;

Bu sayfalarda hayatımın bütünü, yani bütün sevgilerim, bütün kinlerim, bütün tecrübelerim var. Bana öyle geliyor ki, hayat denen mülakata bu kitabı yazmak için geldim; etimin eti, kemiğimin kemiği

demiştir.

Hayatı wikipedia dan ; TIKLA
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. Kitabın yorucu olduğunu anladım yorumunuzdan..o manada henüz okuyamadan yorucu olduğunu hissettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bende psikolojik olarak yoruldunuz sanmıştım. Ne yapabilirim acaba siye kara kara düşünüyordum :)

      Sil
  2. 2. paragraf beni benden aldı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O paragrafta yazanlar tadımlık, dahası da vardı :)

      Sil