Kitaba geçmeden önce arka kapakta bulunan yazar tanımından bahsetmek istiyorum. Amin Maalouf Lübnan asıllı FRANSIZ yazarmış. Daha önce okuduğum 've dağlar yankılandı' kitabının yazarı Khaled Hosseını- Halid Hüseyni de Afgan asıllı AMERİKALI yazardı. Buradan kendi ülkem için bir çıkarım da bulundum. Hatırlarsanız bir kaç ay önce milliyetçiliğin tartışıldığı bir ortamda sanırım kafatasçılığını eleştirmek için istiklal Marşımızın yazarı da Arnavuttu tezi öne atılmıştı. Ahmet Kaya ve Turgut ÖZAL da kürttü. Bir taraf asıl tabiiyette saplanıp kalmak isterken diğer taraf yaşadığı ülkenin tabiiyetine geçip sadece Türk olması gerektiği konusunda diretiyor. Peki biz neden Arnavut asıllı Türk şair M.Akif ERSOY yada kürt asıllı Türk sanatçı Ahmet KAYA diyemedik. Yoksa diyoruz da ben mi farkında değilim? Sanırım 've dağlar yankılandı' kitabında bir karakter 'bir insanın tabiiyeti ne olursa olsun, insan yaşadığı ülkede kendini yeterince özgür ve huzurlu hissederse o ülke ve gelecek neslinin huzuru için canını bile verebilir' tezini savunuyordu. Haksız mı?
Kitap ülke belirtmemiş ama yazarın hayatından Lübnan olduğu anlaşılan ülkede çocukluklarını geçirmiş 16 arkadaşın 30 yıl kadar sonra tekrar toplanma çabasını konu alıyor. Baş karakter Adam a fransa ya göç etmiş saygın bir tarih profesördür. Daha önce arkadaşlarını bir araya getirmede öncülük eden Murad'ın ilkelerinden ödün verdiği için Adam la arası bozuktur. Adam bu nedenle Murad la görüşmeme kararı almıştır ancak bir gün Murad ölüm döşeğinde olduğunu ve görüşmek istediğini söyler. Adam önce gitmek istemese de Murad ı görmek için yola çıkmasıyla hikaye başlar. Murad ın ölümüne yetişemeyen Adam, Murad ın eşi olan eski arkadaşının isteğiyle diğer arkadaşlarını bir araya getirmeye çalışır.
Kitap kısmen tarafsız bir anlatıcı kısmen de Adam ın günlüğü tarafından bu süreçteki 16 günü anlatıyor. Bazen zengin bir mütahitin iç dünyasına, bazen kendini dünyadan soyutlamış keşiş e, bazen radikal bir müslüman a, bazen de bir yahudi ye misafir ediyor. Kimi zaman mektuplarda yada e postalarda, kimi zamanda geçen diyaloglarda çeşitli ideolojilerin fikirlerinin temellerini anlıyoruz.
Tavsiye edebileceğim güzel bir roman...
Amin Maalouf'u ben de merak ediyorum. Kitapları methediliyor. Paylaşım için teşekkürler...
YanıtlaSilYazarın okuduğum tek kitabı. Bu kitap için methedilmeyi kesinlikle hak ediyor. Yorumunuz için ben teşekkür ederim
Sil