İrade Terbiyesi



Yazar kitabında, iradenin başarıya giden yolda en önemli faktör olduğu varsayımından yola çıkarak iradeyi güçlendirmek ve yönetmek üzerine odaklanır. Sınıf, din, dil ayırmaksızın herkesin içinde bulunan iradenin kişi tarafından keşfedilmesi ve eğitilmesi durumunda gelişimin ve hedefe ulaşmanın kaçınılmaz olduğunu savunur. Engellerle başa çıkabilen ve kendini sürekli olarak motive eden bireyin sürekli olarak gelişeceğini anlatmaya çalışır. 

Yazarın üslubu oldukça net ve serttir. Örneklerden yola çıkmak yerine benim doğrularımı uygulayın ve sonuca ulaşın netliğindedir. Çünkü bu doğrular evrenseldir. Vizyon oluşturma, hedefe sadık kalma ve ulaşma gibi alanlarda başucu sayılabilecek bir eser ortaya koyar. Eğitimci kişiliğinin etkisiyle olsa gerek, insan hayatında iradenin her şeyden önemli olduğunu kanıksatır.  

Kitabın okurunu motive eden tarafı da bir hayli fazla. Ama kitap bittikten sonra okuduklarınızın etkisiyle bir plan yapmaya kalktığınızda fazlasıyla robotlaştığınızı fark ediyorsunuz. Hedefe her ne olursa olsun tam odaklanarak ve bitmeyen bir motivasyonla ulaşmak, sonrasına yeni hedeflere aynı disiplinle koşmak her psikolojinin kaldırabileceği bir yarış olmasa gerek...

Son söz. Cemil Meriç'in disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim dediği eser, başarıya giden yolda motivasyon kaynağı ve yolunuz aydınlatabilecek önemli bir rehber özelliği taşır. Etkilenerek okudum. 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. " Evrensel doğrular " doğru algılanıp doğru değerlendirildiğinde elbet kabul görecektir. Ancak uygulanacak plan ve programlar bireysel ayrılıklara göre değişmelidir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel psikolojik farklılıklar kitabın değinmediği temel sorun. Ama size katılıyorum. Kişi kendine göre uyarlarsa elbette çok şey kazanır

      Sil
  2. Yazarı ilk kez duyuyorum, ilginç bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  3. Cemil Meriç'in bahsettiği kitap bu değildir. Bahsettiği kitap Ethem Bakar'ın kitabı. Bu sene ketebe yayınlarından çıktı. Jules Payot'un kitabından birçok alıntı ve başka eğitimci yazarlardan birçok alıntı yapılmış, artı olarak kendi düşünceleri de yer alıyor. Bu kitaptan çok daha zengin bir içeriği var. Bunu beğendiyseniz onu daha çok beğeneceğiniz garantisini verebilirm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzeltme için teşekkür ederim. Ethem Bakar'ı hiç duymamıştım. Bakalım nasılmış...

      Sil