İnsan Dünya sahnesine ilk ne zaman çıktı? Çetin ve vahşi doğa koşullarında varlığını nasıl sürdürdü? Gezegeni hakimiyeti altına alan canlı türü olmayı nasıl başardı? Hangi gerekçelerle bir biriyle mücadele etmeye başladı? Ve günümüze kadar hangi serüvenlerden geçti?
Eser altı yüz sayfanın üzerinde olmasına rağmen inceleme alanı çok geniş. Böyle olunca da her konuya bir parmak bal çalma edasıyla dokunup geçiyor. Yine de tarih sahnesi gözünüzün önünde canlanıyor. Okurunu, kitabın ilk sayfalarıyla birlikte daha konuşamayan ilk insanların yanına konuk ediyor. Doğanın vahşi koşullarında nasıl hayatta kaldıklarını ve avlandıklarını seyrettiriyor. Sonrasında taşlardan av silahı yapışına, mağaralardan ahşap evlere geçişine, madenleri işlemesine geçiyor. Zaman ilerledikçe dilin gelişmesine, mesleklerin yavaş yavaş oluşmasına, yabancı kabilelerin düşman kabul edilmesine doğru ilerliyor. İnsanın yerleşik hayata geçişiyle tarımı öğrenmesine, tanrı inanışlarının ortaya çıkışına, tarımla birlikte daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyuşuna, bu ihtiyacı karşılamak için hayvanları eğitmenin yanında kölelik sistemini keşfine doğru ilerliyor. Sınırların genişlemesiyle önce ırmakları, sonra denizleri daha sonra da okyanusları geçişine ve dünyayı keşfine doğru yol alıyor. Dünya sahnesine bilim için hayatını feda eden insanların çıkmaya başlamasıyla zihinsel keşifler başlıyor. Önce dünyanın yuvarlak olduğu, sonra döndüğü anlaşılıyor. Biruni, Aristotales, Demokritos, Galileo... Dünyanın sınırlarını keşfeden insanlık artık yavaş yavaş evreni anlamaya çalışıyor...
Bakmayın eserin kalın olduğuna, insanlık tarihi meraklıları için ancak ön söz olabilir. Bu eseri okurken ilginizi çeken karakterleri not alıp daha derinlere dalmanıza vesile olabilir. Ancak amacınız genel bilgi edinmek ise müthiş bir yolculuk sizi bekliyor.
Keyifli okumalar...
Okuyayım bir ara ben bunu. Teşekkürler tanıtım için...
YanıtlaSilUmarım beğenirsin
SilInsan acaba insan olabildi mi? Şaka bir yana ilginç geldi kitap not alayım 😊
YanıtlaSil😁😁😁😁 çok güzel tespit
SilKonusunu Sapiens'e benzettim. Bu kitap anne ve babamın oluşturduğu kütüphanede vardı sanırım, evde olması lazım, bir bakayım :)
YanıtlaSilSapiens okuma listemde vardı ama hâlâ okuyamadım. Onun için bir şey diyemiyorum. Ama kütüphanenizin olmasına sevindim :))
SilHomo Sapiens gibi ozaman bu kitap. Bunu da okumalıyım hemen.
YanıtlaSilBen de homo sapiensi merak ettim. Bu kadar güzel mi acaba 🤔
Sil