Doğudaki Hayalet - Pierre Loti



Asıl adı Lous Maria Julien Viaud olan Fransız deniz subayı Pierre Loti, 1877 yılından 1878 yılının mart ayına kadar Osmanlı'nın başkenti İstanbul'da kalır. Bu süre içinde Aziyade ile sonu ayrılıkla biten bir aşk yaşar. Pierre Loti ayrılığının ardından 3 - 4 yıl aralıklarla haber alabildiği aşkından artık haber alamaz ve unutamadığı gençlik aşkının peşine düşmek için on yıl sonra tekrar İstanbul'a gelir. 

Roman Loti'nin İstanbula gelerek önce Aziyade'yi, sonrada mezarını aradığı üç günü anlatıyor. Yazar bol betimlemelerle dönemin İstanbul insanının ve sokaklarının adeta resmini çizmiş. Bu anlamda yabancı bir subay gözüyle ilk kez Osmanlı'nın sosyal hayatı hakkındaki gözlemlerini okumakta güzeldi. 

Pierre Loti' yi bizim için  önemli yapansa, Osmanlının zor döneminde tüm tepkilere göğüs gererek bizi dünyaya karşı savunmasıymış...

Bol kitapla kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. Bilmiyordum bu kitabı. Konusu güzelmiş. Eline sağlık erenler ⭐

    YanıtlaSil
  2. Tarih konulu kitaplar bana göre sanırım. :) Konusunu sevdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Güneşim şevkini kırmak istemem ama tarihi olaylardan bahsedilmiyor. Hani adam aşkını arıyor ya o daha çok ilginizi çeker sanki :)

      Sil
  3. Aşk :)Çok güzel bir konu.Ucu sonu olmayan bir kavram :)

    YanıtlaSil