Bir Borsa Spekülatörünün Anıları


Bu aralar borsa nasıl bir şey sorusuna kendimce cevaplar arıyorum. Aslına bakılırsa çok basit bir cevapla karşılaşıyorum. Araba ya da ev alıp satmaktan pek bir farkı yok. Hangi ülkedeyseniz o ülkenin pazarına yani borsasına gidiyorsunuz ve ileride değerleneceğini düşündüğünüz ürünü alıyorsunuz. Hedefinize ulaştığınızda da satarak daha çok paraya sahip oluyorsunuz.


Peki ama hangi ürünün ileride daha değerli olacağını nerden bileceğiz? İşte tüm bu finans danışmanlığı, tredarlık, grafik okumalar, direnç noktası ve destek noktası gibi bir sürü meslek ve teknik analiz bunun için var. Burada da para güven ortamını sever çıkarımını mihenk taşı yapacağız. Yani demokrasisi ve ekonomisi ile güven veren ülkeler herkes için güvenli limandır ve para buralara akar. Sonrasında inşaat, turizm ya da sanayi gibi alanların hangisine daha çok yatırım gidebileceğini tahmin edeceğiz. Daha sonra da o alandaki başarılı şirkete yatırım yapacağız ki şirket kazandıkça biz de kazanalım...


Maalesef hiç bir ticaret normal şartlar altında gerçekleşmiyor. İyi bir gazeteci olan Edvin Lefevre çocukluğundan beri borsayla uğraşan ünlü bir spekülatörün itiraflarını anlatan kitabında küçük yatırımcının nasıl speküle edildiğini yani kandırdığını örnekleriyle anlatıyor. Tam bir günah çıkarma kitabı. Speküle etmenin özü ise şu. Borsa ortamında her şeyin olağan akışında gittiğini düşünen ve gelecek tüyolara çok değer veren küçük yatırımcı yatırım yapacak hisse ararken, parası olan büyük adamımız aslına beş para etmez bir şirketin çok çok çok büyüyeceği algısını oluşturuyor. Bunu duyan küçük yatırımcı da büyük adamımızın elindeki hisseleri ederinden çok pahalıya alıyor. Sonrasında da hisseyi satacak kişi bulamadığı için de yarı fiyatına satmak zorunda kalıyor. Tabi ki konu bu kadar basit değil ama meraklıları zaten ayrıntıları kitaptan okuyacaktır.  


Borsa meraklıları için mutlaka okunması gereken kitaplardan...

Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. 5 yildir banka uzagi olmak muhtesem borsa diger yatirim araclari umrum degill ohhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğin gibi değil SevKoz, fena kafayı taktım bu aralar...

      Seni de anlıyorum, bir işi yapmak zorunda olmak eziyet gibi geliyor.

      Sil
  2. Bir zamanların muhasebecisi olarak bu konuları merakla takip eder hatta filmlerini izlemeyi de severdim..
    Okunası bir kitap gibi geldi bana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgiliyseniz mutlaka okumalısınız. Borsa gruplarında sık sık tavsiye edilir.

      Sil