Muhsin Bey



Eserin adını alt başlığıyla beraber okuduğunuzda içeriğine dair de bir çok tutarlı öngörüde bulunabilirsiniz. Muhsin Bey Yahut Şairliğin Hazin Bir Neticesi, şair Muhsin beyin dram dolu hayatına konuk eder. 

Recaizade Mahmut Ekrem eserinin daha başında “Ufak Hikayeler Dair Ufacık Bir Mütalaa” adıyla ön söz niteliğinde kısa bir yazı kaleme alır. Fazlasıyla ben oldum havası içeren yazsısında, Fransızların novella dediği kısa öykü ile roman yazarlığının karşılaştırmasını yapar. Kısa öyküde fazla detaya girilememesinin ya da romandaki uzun tasvirlerin öyküyü okurdan uzaklaştıracağı gibi çıkarımlarda bulunur. Son olarak da novellaları minyatüre romanları ise tabloya benzetir.

Yazar yaklaşık 80 sayfalık hikayesinde neredeyse hiç olay anlatmaz. Okuru hasta sevgilisi ölen şair Muhsin Bey’in iç dünyasına konuk etmeye çalışır. Bu kısacık öykü de bile sadeleştirilmediği için olsa gerek zorlandım ve neredeyse sıfır olayla karşılaştığım için de bir nebze sıkıldım. Nerede gülmekten yanaklarımı ağrıtan Araba Sevdası nerede Muhsin Bey. Bilemiyorum belki de ben içselleştiremedim.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Filmi de var yanılmıyorsam Şener Şen mi oynuyordu? Henüz izlemedim ama isim oradan tanıdık geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitabını okuduktan sonra gördüm filmi olduğunu. Nedense izlemek istemedim

      Sil
  2. Merhabalar.
    Kitap tanıtımınız ve kitap hakkındaki düşüncelerinizi okudum. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Ne söz konusu kitabı okuma fırsatım, ne de perdeye konulan filmini izleme fırsatım olmadı. Ancak sizin paylaşımınızdan sonra "Muhsin Bey" ile ilgili bir merak uyandı içimde. İlk fırsatta kitabı tanımak ve okumak isterim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim abi. Selamlar

      Sil