Aztekler


Aztek toplumu bugünkü Meksika topraklarında yaklaşık 200 yıl hüküm sürmüş. Başlarda şehir devletiyken 1428 yılında Tenochtitlan, Texcoco ve Tlacopan şehir devletlerinin birleşmesiyle Aztek İmparatorluğu olmuş ve 1521 yılında İspanyolların yerel güçlerle yaptığı ittifak tarafından yenilinceye kadar varlığını sürdürmüş.

(Aztek el yazmalarında üçlü itifakın resmedilişi)

Azteklerin tarihlerini, önemli olaylarını ve yaşam şekillerini kortekslere yazarak kayıt altına aldıkları ama İspanyolların işgalinden sonra giriştikleri asimile çalışmaları sırasında birçok kaydın bilinçli olarak yakılıp yok edildiği bilgisi paylaşılmış. Acı ama cehaletin sadece kendi dönemini değil yüzyıllar sonrasını bile etkilediğine en güzel örneklerden biri olabilir. 

(Boturini el yazmasının ilk sayfasında, denizaşırı efsanevi anavatan Aztlan'dan göç.)

Yazar Yılmaz Aydın bu kodekslerden edindiği bilgiler ışığında Azteklerin, günümüz Meksika topraklarına gelişi, dili, isimleri, kralları, günlük yaşayışları, kadın ve erkeğin toplumdaki rolü, tarım, sanat ve zanaatları hakkında kısmen hikayemsi bilgiler veriyor.

Yok olan medeniyetlere merakı olan biri olarak kitabı sevdim. Ama kaliteli bir belgesel tadı alamadım.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

2 yorum:

  1. Kaybolan medeniyet değil de asimile olmuş olabilirler diye düşünüyorum ben medeniyetler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asimile olmakta bir nevi yok olmak değil midir 🤔 Farklı bir bakış açısı...

      Sil