Beş Şehrin Hikayesi


Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hayatının tesadüfleri olan ve anlatımında bir hayli zorlandığı rivayet edilen deneme türü kitabının adıdır Beş Şehir. Sırasıyla Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul'un anlatıldığı eser ilk olarak 1946 yılında yayımlanmış. Daha sonra yazar ekleme ve çıkarmalar yaparak 1957 yılında ikinci baskısını yayımlamış. 


Eseri salt bir gezi ta da tarih kitabı olarak yorumlamak hata olur. Çünkü anlatılarda şehrin konumunun, tarihinin ve mimarisinin yanı sıra fazlasıyla bilgi ve kültür birikimi var. Öyle ki yaşayanların ne hissettiğini bırakın tarihi binaların bile dile gelip anlatmaya başlayacağı hissine kapılıyorsunuz. Savaş kaybedip sarayına dönmeye yüzü olmayanları, şehrin yönetimini ahi teşkilatının başına kaptıranları, sultan olunca esir tutulduğu kaleyi yıktıranları, rejimin kendi çocuklarını tutsak etmesi gibi detayları okuyunca kitabın büyüsü zirve yapıyor.


Yazar ise kitabını "Beş Şehir'in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir." diyerek anlatıyor.


Bir gezi rehberi nasıl olmalı sorusunun cevabı bu kitap. Okurken etkilenmemek, dünyanın boş olduğunu düşünmemek elde değil... 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

9 yorum:

  1. Bazı kavramlara ışık tutuyor bu kitap. Şehirden ötesi anlatılanlar. Teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, Şehrin yanında yaşanmışlıklar sanırım etkileyici olan...

      Sil
  2. İnceleme için teşekkürler. Uzun zaman önce okumuştum. Verdiği mesajlar yönünden etkileyici bir kitaptı.

    YanıtlaSil
  3. Kitaptaki şehirler hayatının bir noktasında uğradığı, yaşadığı yerler. Ben de üniversite yıllarımda okumuştum. Vize ödevimizdi sanırım. Ama o zamanın sınav kaygısıyla pek de kafamda yer edinmemiş anlaşılan. Bir defa daha okumak lazım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ee ödevden kurtulmak için okursan böyle olur tabi :)

      Sil
  4. Hem Ahmet Hamdi'nin kalemini seviyorum hem de eserdeki şehirler bir hikayesi olan şehirler. Kitap tümüyle çekiyor kendine. Yazı için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehirlerden ziyade mekanlar içine çekiyor. Bence de çok iyiydi

      Sil