Şeker Portakalı


Yıllar yıllar önce okuduğum Zeze'nin hikayesini hatırlamak amacıyla tekrar aldım elime. Üstelik blogumdan bile geçmişli bir zamanda okumuş olmamdan dolayı kendine yer edinememiş buralarda. Tabi ki olamazdı böyle bir şey... Zeze'yi burada da anlatmak gerekirdi...


Bizim Zeze 5 yaşlarında fakir bir kenar mahalle çocuğu. İçinde olgun, dışında haşarı. Yaramazlık yapmaktan korkmayacak kadar cesur, sonuçlarını içselleştirecek kadar vicdanlı, aldığı cezaların ağırlığını sineye çekecek kadar mazlum. 


Bazen bir öğretmenin, bazen mahallenin gizemli zengininin, bazen bir ablanın, bazen de mahalle bakkalının vicdanından sızlıyoruz Zeze'nin yaşadıklarına. Ama yine onunla beraber arka bahçedeki şeker portakalı fidanıyla iç dünyamızın zenginliğine dalıyoruz. Yaşadıklarımızı içselleştirerek büyümeye çalışıyoruz. 


Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos, 1968 de yayımlanan 197 sayfalık bu romanı 12 günde yazdığını ve kendi çocukluğundan izler taşıdığını söylemiş. Roman bir çok yerde de çocuk romanı olarak kategorize edilmiş ama bence gücü herkesi çocukluğuna götürebilmesinde. Bam teline dokunan kitaplardan...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

6 yorum:

  1. okumadığım bir kitap kısa sürede okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Şeker portakalı çok seviyorum bu kitabı. Büyük bir çoğunluğun okuduğu ilk kitaptır da

    YanıtlaSil
  3. herkesin okuması gerekenler listesinde olması gereken bir kitap

    YanıtlaSil