Rehabiltasyon Testi Olarak Sanal Gerçeklik - The I-Land


Cezaevlerinin amacı konusunda anlayamadığım şeyler var. Yargılamanın tamamıyla hukuki ve verilen cezanın yerinde olduğu varsaysak bile yerine oturmayan taşlar var. Öncelikle suçu nedeniyle içeriye giren kişiden yaşattığı acıları kendisin de yaşamasını mı, yoksa bu zararlı kişiliği bir yere kapatarak toplumu korumayı mı ya da hastalıklı olduğunu düşündüğümüz şahsı rehabilite ederek topluma kazandırmayı mı amaçlıyoruz?

Yaşattığı acıları yaşatmak için birini içeri tıkmak mantıksız geliyor. Yani bir nevi kısasa kısas ise yaptığımız, malımızı çalanın malını, canımızı çalanın canını çalmamız gerekir. Ki bu durumda cezaevlerine gerek kalmaz. Toplumu korumak bu çıkarımın yanında çok daha mantıklı. Ama ne zamana kadar? Yani baklava çalan 15 yaşındaki çocukları ömür boyu içeri atamazsınız ya. Öyleyse asıl amaç rehabilite etmek olmalı...

Peki bir insanın hatalarından ders çıkardığını ve gerçek anlamda rehabilite olduğunu nasıl anlayacağız? İçeriye giren ceza süresi bitene kadar mı bekletilecek? Peki bu süre kime veya neye göre belirlenecek? Yoksa filmlerde gördüğümüz gibi bir komisyon ikna edilerek mi çıkılacak? Bu soruların cevabı benim için tam bir muamma...  


The I-Land dizisi ise işte bu noktadan yola çıkıyor. Hafızaları silinen mahkumlar ıssız bir adaya gönderilerek izlemeye alınıyor. Buradaki davranışlarından aynı hatayı tekrar edip etmeyecekleri yani rehabilite olup olmadıkları gözlemleniyor. Sanal gerçeklik bu amaçla kurgulansa da zamanla farklı amaçlar için de kullanıldığı şüpheleri beliriyor. 


Çıkış noktasını beğendiğim The I- Land, 2019 Abd yapımı ve ilk sezon için 7 bölümden oluşuyor. Her bölüm yaklaşık 45 dakika. Başlangıç için gençlik dizisi tadı verse de sanal gerçeklik gibi konuların meraklıları için izlemeye değer.

Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

11 yorum:

  1. İlginç bir konusu var filmin. İlgi uyandırdı.

    Tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de ilginç bir konu ama daha da güzel anlatilabilirdi

      Sil
  2. Çok ilginçmiş. Dizi tavsiyesi arıyordum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Umarım izleme fırsatı bulursun ve seversin

    YanıtlaSil
  4. Değişik bir dizi tavsiye için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Trailer i hep karşıma çıkıyor en sonunda izleyeceğim sanırım 😅

    YanıtlaSil